Finanskrise og tiltak

I dag vart det offentleggjort at Regjeringa er i gang med å lage ei ny krisepakke mot finanskrisa. Samstundes viser nye SSB-tal uendra arbeidsløyse mellom juni og september i år. I same periode auka arbeidsløysa i USA frå 5.5-6.1%. Det viser først og fremst og raskt og seint den internasjonale finanskrisa har treft Noreg.

I Noreg vart det nyleg offentleggjort tal som viser at veksten kan bli så låg som 0.25% neste år. Bustadprisane viser allereie ein negativ tendens. Byggenæringa kan melde om bråstopp, og mange er allereie permitert i industrien. Situasjonen er særs alvorleg, men også lite oversiktleg fordi endringane skjer så raskt.

Det kan då vere verdt å minne om at vi har bak oss ein periode med historisk sterk vekst i Noreg, og at det er venta at dette ikkje kan vare evig. Det som er spørsmålet no er kor tungt den internasjonale finansuroen vil slå inn over oss, og korleis vi kan begrense ei mogeleg tøff nedgangstid.

Dette er tal som viser utvikling i arbeidløyse i Noreg dei siste åra;

 

Som vi ser har arbeidsløysa stupt. Den har ikkje vore så låg sidan tidleg 80-tal. Særleg viktig er det at mange lenge var arbeidsløysa har kome inn på arbeidsmarknaden dei siste åra, og at menneske som kunne falle varig utanfor har fått jobb. Denne figuren viser arbeidsløysa i Noreg samanlikna med andre utvalde land dei siste åra. Som vi ser har Noreg lågare arbeidsløyse enn dei andre landa, men ikkje minst ei særleg positiv utvikling dei siste åra.

 

Det er med dette gode utgangspunktet vi går mot tøffare tider. Det er ikkje uventa at det vil skje. I år ligg vi an til å få ein vekst på om lag 6% i økonomien. Det er ekstremt høgt. Budsjettet legg til grunn 1.9% neste år. Alt tyder på at veksten blir lågare. Det vert no jobba kontinuerleg med å ha oversikt over situasjonen. Det som er jobben for Regjeringa er å sette inn tiltak som treff den situasjonen vi er i.

– Vi må få den norske finansmarknaden til å virke. Det inneber at bankane må ha tilgang på kapital for å låne ut pengar til bedrifter og privatkundar. Det er det som er formålet med redningspakka som kom i oktober.

– Ramma for garanti til eksportbedrifter, byggelånsgarantien for skip og låneramma til Innovasjon Norge er utvida slik at norsk eksport og eksportretta investeringar ikkje skal stå i fare.

– Vi må få ned renta. Budsjettet og redningspakka er innretta mot det. Styringsrenta til Norges Bank går no ned. Pengemarknadsrenta (den du merkar) vert påverka av styringsrenta, men også av prisen på innlån. Det er difor både styringsrenta og redningspakken er viktig. Det er no lagt eit grunnlag for lågare rente, også ute i bankane.

– Vi må få i gang tiltaka mot arbeidsløyse som ligg i budsjettet. Bygg og annlegg vert først ramma av nedgangen, difor er det no grunnlag for å setje i gang oppussing av skulebygg, bygging av nye bygg og satsing på vegar og tog. 

– Utfordringane er likevel store, det er difor behov for både ei krisepakke til og ei rekke andre tiltak framover.

2 tanker på “Finanskrise og tiltak

  1. Jeg er ikke i tvil om at det jobbes med tiltak, men likevel sprer det seg en forståelse av det motsatte, og at det er opposisjonen som presser regjeringen til å komme opp med tiltak.

    Det er jo egentlig helt utrolig! Vi har fått en høyreopposisjon som i alle kanaler maser om en mer pågående motkonjunkturpolitikk. Tidene forandrer seg…

    Lik

  2. Tilbaketråkk: Enhancing cognition in older adults also changes personality | Richard Boone Movie

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s