Heroin på resept

Helseminister Bjarne Håkon Hanssen har omsider sett fart på ein diskusjon som er overmoden. Narkotikapolitikken og ruspolitikk generelt har ein lang veg å gå.

Sidan 1997 har 2500 menneske dødd av overdose i Noreg. Heroinmisbruket fører med seg overdoser og død, og det fører med seg prostitusjon, kriminalitet og eit ekstremt uverdig liv for mange. Tunge heroinistar er ofte alvorleg sjuke menneske, og dei må difor behandlast som det. For mange tungt avhengige er det ikkje mogeleg å bli kvitt avhengigheita. Legemiddelassistert behandling vil gjere det mogeleg å leve eit liv utan den daglege kampen for pengar og stoff.

Vi må sjølvsagt ikkje innbille oss at det er nok. Heroin på resept vil berre spele ein rolle dersom det er ein del av ei behandling som inneber butilbod, personleg oppfølging, legehjelp og andre medisinar. Vi må slutte å sjå på avhengigheit som eit val, det er ein alvorleg sjukdom.

Like viktig er at andre delar av ruspolitikken kjem opp og stå. Dei fleste rusavhengige kan bli kvitt vanen, dersom dei får eit godt tilbod. Tilboda i dag er for få, for mange må vente lenge i kø. Vi må også tørre å ta ein diskusjon om alkoholpolitikken vår.

Køyr debatt!

2 tanker på “Heroin på resept

 1. Hansen er en modig mann som går inn i en debatt som til de grader er preget av skylapper og folk som heller lar de narkomane og deres omgivelser lide enn å fire på sine egne idealer og prinsipper. Heroin på resept er et godt skritt på veien, så lenge det ikke blir noen hvilepute som gjør at vi ikke følger opp andre tiltak. Rent bortsett fra de enkeltmisbrukerne som vil få et mer verdig liv, og de positive konsekvensene det kan få for venner og familier, vil veldig mange færre mennesker bli utsatt for vinningsforbrytelser. Et annet viktig poeng er hvilken katastrofe dette vil bli for tunge kriminele miljøer her i landet, som ikke lenger vil få de enorme summene heroinomsetningen genererer.

  Jeg håper flest mulig er villige til å stå fram denne gangen, og bryte med en av de mest misslykkede narkotikapolitikkene i verden. Denne saken er for viktig til at vi kan la prinsipprytterne få skyte i senk et godt og viktig forslag en nok en gang.

  Lik

 2. Det er vel rimelig tydelig for de fleste som gidder å se at norsk narkotikapolitikk ikke fungerer og da er det virkelig forfriskende med en politiker som ikke bare vil ha enda mer av det samme. For all del, det er viktig at det ikke bare blir en sovepute for å ikke gjøre andre ting, men at gratis heroin kan være veien å gå for en del av de som har de største problemene, er ikke et forslag som man bare skal avfeie på direkten som en del har gjort.

  De fleste av disse har jo en masse andre problemer i tillegg til heroinavhengiheten, dersom gratis heroin kan hjelpe dem med å få ‘hodet over vannet’ i andre deler av livet, kan det være det første skrittet som kan hjelpe dem til å få nytte av et opplegg for avvenning.

  Ellers er jeg helt med på det Tollef sier.

  Lik

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s