kontantstøtte, barnehage og små barn

Mitt innlegg om kontantstøtta har skapt litt debatt. KrF-bloggar Sondre refererer kjente argument frå KrF-hald. Knut viser til at kontantstøtten er ei ordning som i stor grad går til dei med låge inntekter, og dermed gjer god fordeling. Det har han rett i. Men eg meiner det er feil fordelingspolitikk å lage ei ordning som føreset at du ikkje har barn i barnehage for å få støtte. Vi må heller heve sosialhjelpa (slik regjeringa har gjort), auke dei lågaste trygdene og fordele betre i skattepolitikken. Då betrar vi økonomien til alle med dårleg råd, ikkje berre dei har barn som ikkje går i barnehage.

Bente har skrive eit innlegg som sikkert treff fleire enn meg. Eg er også sikker på at barn har det bra med foreldra dei første leveåra. Men eg trur små barn også kan ha det bra i barnehage. Dei fleste av oss har små barn er mykje i lag med dei, men har dei samstundes i barnehage. Eg har gode erfaringar med det, og har sett kor godt barn kan like seg i barnehagen. Vi har for lite forsking om små barn i barnehage, men det er lite i den forskinga vi har som tydar på at barn som går i barnehage blir meir stressa eller utrygge enn andre barn.

Camilla, det er ille å lese om det du skriv omin gamle bydel, Grünerløkka. Vi må jo gå motsatt veg! Vi treng fleire førskulelærarar, meir tid til å sjå det enkelte barn og betre kvalitet i barnehagane. Eg vonar dokke kan hindre desse kutta

5 tanker på “kontantstøtte, barnehage og små barn

 1. Hei Bård Vegar! Det er kjekt at du blogger, og at du er innom såpass ofte.

  Jeg vil likevel be deg kommentere dette som jeg skrev til deg i forrige innlegg om kontantstøtte:

  «I en undersøkelse viser det seg at norske foreldre er svært skeptiske til at ettåringer skal begynne i barnehage. Halvparten av foreldrene mener ettåringer er for små til å sendes i barnehage. Altså sender mange sine barn i barnehagen uten å egentlig ville det.

  Å gi kontantstøtte er ikke å si nei til barnehage. Kontantstøtten er fra barnet er 1-3 år.

  Å si nei til kontantstøtte er i praksis å snikinnføre obligatorisk barnehage for barn helt ned til ett år. Når vi i tillegg hører forslag om heldagsskole, begynner vi å skjønne tegninga.»

  Lik

 2. Ei småbarnsmor, og endå meir ein småbarnsfar, som tar seg av eigne småbarn, bør stolt kunne ta imot pengane for dette arbeidet, på lik line med at ein førskolelærar kan ta imot arbeidsløna si med stolthet. Sosialhjelp er dessverre noko mange skjemmest for å ta imot.

  Mange stader er det lang veg, ofte fleire mil, til næraste barnehage. Dette er også eit moment SV må ta omsyn til.

  Folk som, trass kontantstøtte, vel barnehage og arbeid, får mest att økonomisk, uansett.

  Lik

 3. Sosialhjelp eller A-trygd? Beregning av dagpenger under arbeidsløshet har blitt sentralisert (upersonlig §§§) og mere firkanta i de senere åra. Tidligere mangla jeg 3-400,- for å oppnå litt A-trygd, og det eneste alternativet var å gå på sosialen. Jeg setter aldri min fot på sosialen da det oppleves som «skjemmende» som Knut sier. Man kan vel myke opp reglene slik at folk ikke tvinges å gå på sosialen, men heller få noe A-trygd som minimalt grunnlag for å eksistere?

  Lik

 4. Jeg tror absolutt det å ha barn i barnehage er bra for barnet, å kunne sosialisere seg fra et tidlig punkt i livet er nok mer positivt enn negativt.
  Å være vant til å omgås andre mennesker, som ikke er familie, virker på meg som en fin ting.

  Men, jeg mener at dette skal være valgfritt for foreldrene. Vil mor være hjemme med barna sine, synes jeg hun skal få lov til det, og få kontantstøtte.
  For noen er det tungt å sette barna sine igjen i barnehagen, det føles kanskje ikke riktig for dem. Det er fremdeles noen som føler at de svikter barna sine når de traver videre på jobb og lar barna være i barnehagen.

  Lik

 5. «Dei fleste av oss har små barn er mykje i lag med dei, men har dei samstundes i barnehage» skriver du. Men småbarnsforeldre som er i full jobb kan vel ikke være så mye sammen med barna sine?

  En time eller to om morgenen, relativt full av praktiske gjøremål og et blikk på klokka? Henting i barnehage en gang mellom fire og fem på ettermiddagen, så kanskje handling og middagslaging før en har to-tre timer igjen til legging? Det vesentligste av det lille barnets våkne tid, og den tiden av dagen hvor barnet er mest opplagt, tilbringes altså sammen med andre enn foreldrene.

  Jeg synes også vi skal være så ærlige at vi ikke later som om alle barnehager er topp og at alt personale er godt kvalifiserte. Dette varierer.

  Personlig tviler jeg på at barn som er så små at de ennå ikke kan snakke har det bedre i barnehage enn hjemme med foreldrene. Og behovet for større sosiale arenaer kommer vel først senere.

  Lik

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s