USA:1/2 mill arbeidslause på ein månad

Via Paul Chaffey’s blogg vart eg merksam på nye dramatiske tal frå USA. 533.000 personar vart arbeidslause på ein månad i følge tal frå det amerikanske arbeidsdepartementet. Det viser tydeleg kor sterkt finanskrisa har ramma USA. Og det viser at det no er ei sosial og økonomisk krise. I eit historisk perspektiv er det også ein særs alvorleg nedgang. Nederst i denne posten har eg lagt inn ei samalikning med arbeidsløysa i tidlegare periodar med økonomisk nedgang i USA.

Menneske som arbeider i dei fleste sektorarar vert no ramma. Bygg og annlegg er allereie hardt ramma, og aktiviteten går framleis ned. Forbruket stuper, og det rammar industriproduksjonen. Det går igjen utover varehandelen. Restaurantar og handverksbedrifter er også mellom dei som seier opp folk i USA.

Det er aukande arbeidsløyse i enkelte sektorar i Noreg også, men krisa i realøkonomien har ikkje slått til for fullt her enno. Det vil den. SSB sin prognose er at arbeidsløysa vil bli opp mot 4% neste år og høgare i 2010.

Det er ein ting som må gå foran alt anna i arbeidet mot krisa no: Å hindre arbeidsløyse. Konskvensane av høg arbeidsløyse vil bli dramatiske for både den enkelte, familiar og samfunnet.

Regjeringa sine tiltak følgjer no fleire spor: Vi må få renta ned. Det er viktig for både bedrifter og enkeltpersonar, og vil stimulere forbruket. Vi må få pengemarknaden til å virke og skaffe kapital til næringslivet, slik regjeringa sine pakkar overfor bankar og eksportfinans har bidratt til. Så arbeider vi no med ei krisepakke som vil ha hovudfokus på offentlege investeringar som kan få hjula i gang. Desse vil kome i tillegg til dei tiltaka som ligg i statsbudsjettet, der det er ei omfattande satsing på bygg og annlegg.

Så må vi ha ei kompetansesatsing. Vi veit at fleire vil søke seg til studier og skulegang når arbeisløysa stig, og vi veit at vi må investere i kompetanseutvikling og vidareutdanning i arbeidslivet. Det vil være ein framtidsretta måte å møte nedgangstida på. Meir om det seinare.

I dag møter Regjeringa med dei tre raudgrøne partia alle fire opposisjonspartia for å diskutere tiltak. Det blir spennande å sjå kva som kjem ut av møtet.

5 tanker på “USA:1/2 mill arbeidslause på ein månad

 1. Her, interessante tall. En ekstra grunn til å bekymre seg for finanskrisen er at det kan se ut som den nå trekker oppmerksomhet og politisk handlekraft bort fra klimaproblemet. Jeg synes kampanjen «Earth Hour» som nå er lansert i Norge er et veldig fint initiativ for å holde fast ved oppmerksomheten om klimaendringene. Vil du ta initiativ til at skolene skal inviteres til å delta på et eller annet vis? Jeg skriver litt mer om saken på http://www.andreas-tjern.no

  Lik

 2. Godt å høre at du påpeker betydningen av en satsing på kompetanse som et tiltak mot den finansielle krisen. Investering i kunnskap er den beste motkonjunkturpolitikken i en kunnskapsøkonomi. Håper å se at du har fått gjennomslag når vi pakken offentliggjøres. Stå på!

  Lik

 3. Bra at det satses på utdanning. Problemet er bare at dette kommer for sent. Hvileskjær i forskning og utdanning har vi ikke tid til da det er nå vi har problemene. Evt. resultater av ekstra satsing på utdannelse vil ikke kommer før om mange år.
  Hva med i tillegg satse på å oppretholde den inntektskilden vi allerede har, tenker her på næringslivet. Hva med å fjerne arveavgiften og formuebeskatningen på arbeidende kapital? Det må da være bedre for sysselsettingen at du har mange bedrifter som betaler mindre skatt enn at du har få bedrifter som betaler mye? Er det slik med SV’s politikk at skatten alltid skal opp? Eller kan det være slik at enkelte ganger kan det være bra for både velferdutviklingen og sysselsettingen at skattene skal ned. Når er det i så fall riktig tidspunkt å sette ned skatten?
  Jeg aner kritikk i SV (ikke uventet) mot det økonomiske systemet vi har i dag. Hvilket system vil dere ha for å gjøre Norge til et enda bedre land å bo i og hvilke land i verden har hatt suksess med det?
  Jeg bare lurer.

  Lik

 4. Tilbaketråkk: Bård Vegar Solhjell sin blogg » Blog Archive » Mest å tape i 2009

 5. Tilbaketråkk: Bård Vegar Solhjell sin blogg » Blog Archive » Kunnskap i krisetid

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s