Palestina

Kvart år valfartar mange truande til Jerusalem og andre byar i Israel rundt jul. Julebodskapen kjem som nærast der, vert det sagt.

For meg verkar det som julebodskapen er som fjernast for politikarane i Israel. I dag angreip dei mål på Gaza-stripa, og drap minst 200 menneske i løpet av kort tid melder Dagbladet og NRK.

Den amerikanske presidenten gjer Israel full støtte, og illustrerer med det det sentrale problemet. Isarel har full amerikansk støtte for sin brutale politikk, og treng dermed ikkje ta omsyn til andre reaksjonar.

NRK har også gjort eit interessant intervju med ordføraren i Gaza by. Han seier at folk flest i Gaza er negative til dei mange rakettangrepa mot israelske mål:
«– Dette gir bare Israel flere gode grunner til å gå til angrep. Men disse rakettene er bare fyrverkeri, og det blir et ubalansert spill når man ser ødeleggelsene fra F16-flyene. – Men samtidig som jeg fordømmer Israels angrep på Gaza og palestinerne, vil jeg også be de militære fraksjonene som sender fyrverkeri om å slutte med denne galskapen. Nok er nok – også for palestinerne, sier Abu-Ramadan.»

Illustrerande, men samstundes openbart for dei fleste at det er Israel – verdas femte største militærmakt – som kan skape krig, og Israel – som systematisk bryt folkeretten og FN-vedtak om grensene sine – som kan skape fred.

Eg trur diverre Hilde Henriksen Waage har mykje rett i sin analyse av situasjonen no. Det er ingen fredsprosess, og dermed inga meglarrolle å spele. Ikkje for Noreg, neppe for andre. Det einaste som kan restarte ein fredsprosess er at presst mot Israel vert så sterkt at landet oppfattar det direkte i strid med eigne interesser å la vere. Det kan Noreg og andre land i Europa bidra best til ved å ta klårt stilling i ein konflikt der det openbart er rett å ta stilling. Vi kan også bidra ved saman å vise den same haldninga overfor amerikanararar, og diskutere det med dei på alle nivå.

Ein kan spørje seg, korleis kan menneske i Israel leve med denne situasjonen? Kvifor vil dei ikkje ha fred med palestinarane ganske enkelt for å kunne leve i fred sjølv? Inntil det skjer må alle vi andre halde fram med å bry oss og seie kva vi meiner.

7 tanker på “Palestina

 1. Ikke missforstå meg. Jeg er på ingen som helst måte israel-sympatisør. Men dette sitatet synes jeg overforenkler situasjonen:

  «Kvifor vil dei ikkje ha fred med palestinarane ganske enkelt for å kunne leve i fred sjølv?»

  Det er jo ikke slik at det kun er Israel som er provokatøren i denne konflikten, selvom Israel er sterkest.

  Lik

 2. «Ein kan spørje seg, korleis kan menneske i Israel leve med denne situasjonen? Kvifor vil dei ikkje ha fred med palestinarane ganske enkelt for å kunne leve i fred sjølv?»

  Jeg tror ikke det er slik at menneskene i Israel ikke ønsker fred med palestinerne. Når Hamas så ut til å trappe opp og sende 150-200 raketter mot Israel hver dag, er det ikke bare lukke øynene. Det er rart at ikke SV fordømmer Hamas. Hamas ønsker ikke fred med israelerne – de sier de ikke vil gi opp før Israel ikke lenger er.

  Hvorfor skal Israel følge alle FNs krav til punkt og prikke når det i praksis vil føre til utslettelse av staten? Se bare hva «muren» (som stort sett er et gjerde) har ført til! Terroren har sunket med over 90 prosent.

  Jeg håper palestinerne snart fjerner Hamas fra makten. Altfor mange uskyldige rammes fordi Hamas holder på slik de gjør.

  Lik

 3. Bård V, Solhjel, Si meg hva er det som gjør att du i din lille beskyttede verden av faktafornektere får deg til å tro att Israel frivilig bruker så til de grader enorme resurser på disse angrepene for å drepe mest mulig sivile folk? Er du spinn vill i huet eller bare later du som?
  Hva er blitt galt med å benytte seg av logisk og kritisk analyse og tanker omkring det som skjer rundt oss?
  På tide kansje att du redegjorde for budsjett størelsen på slike operasjoner og hva de koster du som tross alt sitter i den posisjonen slik att du kan fremskaffe slike tall?
  Og fortell meg da etter disse tallene er fremskaffet og gjennomtenkt om du innbiller deg att Israel kaster bort disse resursene på en liten og for Israel ubetydlig sandhaug hadde det ikke vært for att visse rabiate religiøse totalitære barbarer hadde satt rævva si der?

  Redegjør heller for hvordan 20% av Israels befolkning er muslimske Arabere som lever fredlig sammen med sine jødiske medborgere.
  Dette er ene og alene hamas og det muslimske brorskaps ansvar og ingen andres. Lidelser for sivile, ja vist pokker, men de lidelsene blir bare forlenga så lenge vestlige kunskapsløse totaliær dyrkende slappfisker får fyre oppunder ilden til hamas, PLO, hizbolla og hva de kaller seg alle sammen.

  Lik

 4. ville lille Norge akseptert at svenskene slapp 150-200 raketter daglig i hodet norges lovlige befolkning uten å slå tilbake? I så fall, hva skulle vi kalle våre politikere da? Nesten 1,7 millioner arabere bor tett sammen med jøder å andre i Israel. Dette er et fredelig valg som jødene har gjort.De kunne ha kastet dem ut i 1967. I dag vil de aller flest heller ikke reise derfra fordi de har det så godt. Slutt med å støtte terror!

  Lik

 5. Tilbaketråkk: Ny dag - Nye muligheter (les: angrep)

 6. Bra at du tar tak i den fullstendige håpløse sammenligninga mellom de palestinske «rakettene» (ofte i palestinsk media omtalt som prosjektiler) med de 100 tonn bomber som okkupantene de siste to dagene har sluppet over Gaza.

  Det er på tide med sterke sansksjoner mot Israel. Først kan vi kaste ambassadøren ut av landet.

  Forresten er Jerusalem ikke en by i Israel, i alle fall ikke de stedene pilgrimmene valfarter til, som ligger i Øst-Jerusalem, annektert Palestina.

  Lik

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s