Dramatisk på Gazastripa

Den geografisk begrensa Gazastripa er på veg inn i ei stor humanitær katastrofe.

Lite tyder på at Israel er ferdig, snarare tvert om. Forsvarsministeren har i ei rekke intervju understreka at han ikkje vil avvise ein bakkeoperasjon. Israel er i ferd med å stenge av Gaza. Hamas eller Hamas-grupper held fram med å skyte rakettar mot Israel, og sikrar dermed den israelske leiaraskapen det dei treng av grunnlag for å halde fram.

Hamas ved makta i Palestina og eit Israel som trur dei kan bombe seg til fred er ein katastrofal kombinasjon. Mest katastrofalt er det at Israel ikkje møter ei klårare og meir samstemt internasjonal fordømming, og ein vilje til å sette koordinert makt bak krava. USA er avventande, og legg eit hovudansvar på Hamas. FN er lamma. Europa spriker, men mange land kritiserer Israel klart for overdriven maktbruk.

Her er ei oppsummering av reaksjonar. Og her ein interessant analyse av korleis Israels brutale angrep vil splitte synspunkta i den arabiske verda enno meir.

8 tanker på “Dramatisk på Gazastripa

 1. Forskjellen mellom nasjonalsosialister (nazister) og sosialister er «nasjonal», ang jøder er de begge av samme oppfatning.

  Dette viser at det ikke nytter å samarbeide med terrorister, slik Norge prøvde på ved å gi Hamas flere millioner i støtte.

  Lik

 2. Hei hr. Solhjell, du må selvsagt få lov til å ha dine oppfatninger rundt Israel som du ønsker. Jeg ville bare si at det er mange incentiver som Israel har fått av Hamas i Gaza by til å angripe. Daglig blir Israel angrepet av missiler sendt fra Gaza-stripen som fører til materiell ødeleggelse, men også skadde israelere og faktisk også tap av liv. I dag ble et missil sendt mot byen Ashkelon og drepte en israelitt, en arbeider på en byggeplass.

  Jeg forventer ikke at en person som stemmer Sosialistisk Venstreparti skal være i stand til å se en sak fra begge sider, men jeg ber deg også tenke litt på hvorfor man fra Israel sin side angriper Gaza-stripen nå. Det er egentlig tilfeldigheter at tapene på den israelske siden ikke er mye større, man har sendt flere hundre missiler de siste ukene over til Israel. Jeg har full sympati for at Israel må gå til et mer drastisk steg for å få Hamas-sympatisørene på Gaza-stripen til å få forstå alvoret.

  Jeg lurer forresten på om mange som stemmer SV har et iboende jødehat. Er det mange etterkommere i SV fra landsforrædere og nordmenn som stemte på Vidkun Quisling i Nasjonal Samling?

  Lik

 3. Noreg er indirekte deltakar i USAs «krig mot terror», difor er vi i Afghanistan. Men Israel driv jo også med terror. Dei drep hundrevis av uskuldige. Det er hykleri at vi er med i ein krig mot terror samstundes som vi ikkje reagerer sterkare mot Israel. Vestlege ofre for terror er ikkje meir verdt enn arabiske offer for Israels statsterrorisme. Alle menneske har jo lik verdi. Difor er spørsmålet: Er det nok at vi, samstundes som vi er i Afghanistan(det støttar eg), sit og ser på Israel og snakkar om at «partene» må roe seg – som om det ikkje var forskjell på okkupert og okkupant?

  Lik

 4. Ensidighet.

  Jeg synes det er to naive sider som diskuterer midtøsten politikk.

  En side som synes at alt Israel gjør er rett.

  Den andre siden har fullstendig sympati med palestinere.

  Personlig tror jeg ikke at jeg hadde gjort noe annet enn det som blir gjort om jeg var palestiner enn om jeg var israeler.

  Hva hadde jeg gjort om jeg ble bombet, vilkårlig enten via raketter eller selvmords bombere? Jeg hadde slått til bake, og sannsynligvis bygd en høy mur for å stoppe dette.

  Hva jeg hadde gjort om jeg ble herset med av militante nybyggere og tatt fra meg eiendommen min. Ja, kanskje ikke sendt min sønn som selvmordsbomber, men nesten hva som helst annet.

  Frustrasjonen i Gaza er forståelig, men hvorfor er det ingen kritikk av Egypt som har stengt sine grenser? Når et annet muslimsk land på denne måte nekter å hjelpe sine medbrødre. Hva er grunnen? Er det bare en prinsipp sak, heller er det også noe annet som ligger bak?

  Lik

 5. Det har siden vaapenhvilen ble brutt falt et hundretalls raketter i Israel bl.a. over 80 paa julaften, 60 1. juledag, og minst seksti i dag. Saann sett skjoenner jeg at Israel ikke vil tolerere det. Likevel mener jeg (nesten) ingen skriver noen balanserte kommentarer. Alle er enten Veldig hoeyre- eller venstreorientert. Si at det en dag faller 60 raketter i Sderot, det er over 2 i timen. Da kan man like gjerne bare sitte der i bomberommet og vente hele dagen. Men det skal ogsaa sies at det paa Gaza nesten ikke finnes bomberom.

  Det er vanskelig aa ha et balansert syn paa denne konflikten i og med at den er saa komplisert. Allikevel er det lett aa faa em sterk sympati med palestinerne ettersom mediebildet man faar hjemme i trygge Norge er helt forvridd. Jeg mener det var for voldsomt aa slippe saa mang bomber, men noe maatte gjoeres.
  Og til deg Baard Vegard Solhjell: Tenk paa att terrororganisasjoner som Hamas og Hizbollah bruker sivile som skjold og har rakettrampene sine i sivile omraader for at vi skal foele med dem. Hadde pengene dere i SV og regjeringen sender blitt brukt paa sykehus hadde det enda vaert bra, men det brukes paa skole som ikke er bra. Grunnen til dette er at istendenfor aa laere bort matte og historie laerer laererne barna aa lage bomber, og at de kommer til himmelen hvis de bomber seg.

  Lik

 6. Norseman sier mye riktig, i motsetning til de fleste andre her. Aftenposten trykte her om dagen bilde av skadene en rakett fra Hamas hadde gjort. Det var hull i en vegg. På den andre siden ligger hus på hus i grus.

  Rakettene Palestinerne sender over grensen er til dels skrudd sammen i palestinske hjem. Bombene Israel slipper over Gaza kommer fra jagerfly.

  Når det er sagt; Hamas er ansvarlige for et bomberegn over Israelske byer. Et bomberegn som skaper usikkerhet for en befolkning som ikke en gang er sikre på om de får lov til å fortsatt bo i de områdene staten Israel har gitt dem. Det ansvaret kan ikke Hamas løpe fra i den situasjonen som har oppstått.

  Synes bare det er litt merkelige reaksjonsmønstre hvis det endelige målet er stillstand i krig og dialog. Vi snakker om en totalt underlegen fiende av Israel i et område på størrelse med Mjøsa. Bombene fra Hamas er påskuddet Israel trenger til å sette i gang en offensiv, og dermed utsette/avlyse den tilbaketrekningen verdenssamfunnet krever at de skal gjennomføre.

  Men huff – nå kan jeg ikke si mer. Da blir jeg beskyldt for å være nasjonalsosialist, antsemitt eller det som verre er.

  Lik

 7. Sånn kort fortalt så er det jo slik at Jødene ikke fikk landet av Gud, men ble lovet det av Britene i 1922. Dermed dro flere og flere Jøder til The Promised Land og bodsatte seg sammen med Palestinerene. Etterhvert ble plutslig Palestinerene hissige fordi Britene delte landet deres ut, så det ble tumulter, i 1946 hadde britene nok med sitt og ga ansvaret til FN og sa Here, take this and do something please. Så da sa FN Well, what about this map, this looks not fair but fair enough ? Og da sa Jødene, takk for grønt lys, da hiver vi ut Palestinerne og fra 1948 er vi ett eget land. Da dytter vi alle disse Palestinerne ned i den kista der nede; Gaza. Hmmm, mange i midten her, de dytter vi de inn i skapet her; Vestbredden. Hmmm, fortsatt mange som bor blant oss. Greit; nedsatt rettigheter og muligheter inne i Israel, og få, helst ingen, muligheter inne i Palestina.
  Blir kruttønner av sånt.
  Så kommer dagen da Palestinerne får terrorist idioter inn i styret, valgt av folket selv etter å ha bodd for lenge i kruttønna.
  De sier vi skyter.
  Og Jødene gjør som Jesus ville gjort å snudd det andre kinnet til.
  Men litt for mange ganger blir så til svar på tilltale.
  Men med ett likt smekk på kinnet ?
  Nei
  Ett real omgang juling.
  Pent.
  Thats the spirit.
  Uansett:
  Morals sett kan ikke oppførselen godtas.
  Vi har sett hva slik total mangel på respekt ovenfor andre folkeslag og deres rettigheter både i og utenfor landet sitt kan føre til.
  Jødene ikke minst.
  Det vi står igjen med:
  Enten må Israel klare å dele lekene med de andre barna der nede, eller så vil mor;arabere tvinge dem til å dele eller far:europa,amerika til slutt, når urettferdigheten blir for stor si, Dette må du slutte med gutt, ikke pin det dyret der heller da.

  Men synspunkter forandrer seg da…… men vi får fortsette objektiviteten til den grad mulig i slike føleseladde situasjoner. Ihvertfall her opp i kulda.

  Lik

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s