Lovleg fildeling med Tono-avgift

Rettsaka mot svenskane som står bak nettsida Pirate Bay er i gang. Saka har skapt bølger i Sverige, og vekker oppsikt også internasjonalt. Debatten om fildeling har blussa opp.

Fildeling er å dele (og ta i mot) filer frå andre brukarar, til dømes musikk. Til dette krevst eit program som gjer at ein kan dele. Dei som er tiltalt i Pirate Bay saka gjer noko litt anna. Dei legg til rett for slik deling, ved å opprette kontakt med andre som har filer ein søker etter. Filene vert så utveksla direkte mellom brukarar. Påtalemakta hevdar at dei er meskuldige til fildeling på grunn av det. Forsvaret seier at dei ikkje gjer noko anna enn å opplyse om kvar ein kan finne stoff (s0m til dømes Google gjer) og ikkje kan haldast ansvarleg for innhald på andre sider. I Noreg er plateselskapa ute og raslar med sablane. Dei vil få Telenor til å stenge tilgangen til denne nettsida.

Kunstnarar må få betalt for sine verk. Det er uakseptabelt at vi skal spreie desse utan å betale for det. Men vi må slutt å kjempe mot framtida. Enkelte oppfører seg som om dei vil ha reprise på kampen mot fargefjernsyn, eller kampen mot musikkasetten.

Vi må diskutere korleis vi kan bruke ein demokratisk og framtidsretta teknologi på ein måte som sikrar inntekter til artistane.

Alle tidlegare teknologisprang har ført til frykt for at det gamle formatet skal dø. Men TV tok ikkje livet av radio, nettet tok ikkje livet av boka, og nedlasting kjem ikkje til å ta livet av musikken. Tvert imot. Nettet er jo genialt for å spre musikk og anna kunst.  Kunstnarar kan nå ut med sine verk til langt fleire, eg og du kan få tilgang til all verdas musikk når vi vil. Fantastisk! No må vi sørge for at dette vert organisert slik at kunstnarar får betalt for verka sine .

Her er Tono-systemet ei natuleg inspirasjonskjelde. Radiokanalar betaler for å spele musikk, dei finansierer det gjennom reklame eller offentleg støtte. Slik kan det gjerast også på nett, ja eit slikt konsept finst allereie.  Spotify fungerer slik i dag. Du betaler eller tar imot reklame for å få tilgang til musikk. Leverandøren har avtalar med plateselskap om musikken, som dei streamar over nettet. Dette er avspeling av musikk, ikkje nedlasting, men ideen kan brukast.

Det er ikkje framtid i å kjempe mot at musikk er tilgjengelig på internett. Motstandarane av ny teknologi har få suksessar å vise til. Det er imidlertid viktig å kjempe for at teknologien skal brukast til beste for både forbrukar og kunstnar. Det er bra at musikk vert distribuert digitalt. Det betyr at mindre ressursar vert brukt på trykking, transport og platebutikkar. Det er penger som kan gå til artistene. Då får vi meir kultur til folket og meir penger til artistane. Fram til i dag har platebransjen sin motstand i stor grad åpna markedet for dei som ikkje tar omsyn til artistane.

SV skriv dette i vårt nye programforslag: «SV vil utrede muligheten for å gjøre ikke-kommersiell fildeling av musikk utført av privatpersoner lovlig, i kombinasjon med en lisensavgiftsløsning for betaling til rettighetshaverne. På sikt bør også andre medietyper utredes.»

Det er ein måte å gjere det på, det finst sikert andre også. Kva meiner du?

128 tanker på “Lovleg fildeling med Tono-avgift

 1. Tilbaketråkk: HABA Debuts Medieval-Themed Dress Up Gear for Kids | Phoenix Internet marketing get found online phoenix | Gigs biz

 2. Tilbaketråkk: Look for Less: Honor Warren?s Furry Chic « Gigs Media – what is sms – mobile marketer

 3. Tilbaketråkk: Adam Sandler Earns Record-Breaking 11 Razzie Nominations | Todays Hot Posts

 4. Tilbaketråkk: GIRL FIGHT?!!! Azealia Banks DISSES Iggy Azalea, Nicki Minaj And Kreayshawn | Please Post News For Today Topics

 5. Tilbaketråkk: Michelle Williams: Lunch Date With Her BFF | New York City Car Services Reviews

 6. Tilbaketråkk: Sorry, Simon! Janet Jackson Passes on ‘The X Factor’ | Phoenix Internet marketing get found online phoenix | Gigs biz

 7. Tilbaketråkk: PHOTOS: ‘Bachelor’ Villain Courtney Tries on Wedding Dresses | Todays Hot Posts

 8. Tilbaketråkk: George Clooney And Stacy Keibler Go Glam At The Oscars | New York City Car Services Reviews

 9. Tilbaketråkk: VIDEO: Rihanna Dishes To Jonathan Ross On Being Competitive With Other Chicks, Hating Singledom & Working Her Sexpot Image « Gigs Media – what is sms – mobile marketer

 10. Tilbaketråkk: Keifer Sutherland Attends ?Touch? Photocall « Gigs Media – what is sms – mobile marketer

 11. Tilbaketråkk: Penelope Cruz And Gwyneth Paltrow Are Red Carpet Royalty | New York City Car Services Reviews

 12. Tilbaketråkk: Notorious B.I.G. Would Have Worked With Kanye West, Lil’ Kim Says | Please Post News For Today Topics

 13. Tilbaketråkk: Tori Spelling: “We’d Definitely Like To Try For A Fourth” | Todays Hot Posts

 14. Tilbaketråkk: Ashley Greene’s “Americana” Workday | Phoenix Internet marketing get found online phoenix | Gigs biz

 15. Tilbaketråkk: PHOTOS: Selena & Vanessa Ride Scooters in Bikinis! « Gigs Media – what is sms – mobile marketer

 16. Tilbaketråkk: Bruce Springsteen Ends Adele’s Run At #1 | Todays Hot Posts

 17. Tilbaketråkk: Links for 2008-10-29 [del.icio.us] « Gigs Media – what is sms – mobile marketer

 18. Tilbaketråkk: Jessica Simpson’s Baby Shower: A Complete Look! | Please Post News For Today Topics

 19. Tilbaketråkk: ‘Hunger Games’ Vs. ‘Twilight’: Muppets Edition | Phoenix Internet marketing get found online phoenix | Gigs biz

 20. Tilbaketråkk: Lady Gaga to Oprah: I’m Cutting Off the Media | Todays Hot Posts

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s