Cocteau Twins: Treasure

Eg har vore på plateleiting i London i dag, og då seg eg igjen ein langspelar eg har høyrd utruleg mykje på for ein del år sidan.

Cocteau Twins byrja som eit goth-band. Det finst ikkje spor av det på denne plata, heller ikkje på det som kjem seinare. Det er ein drivande bass, ein melodisk gitar og Elisabeth Fraser si spesiell stemme som i sum vert eit unik lydbilete. Drøymande, lavmelt og storslått på same tid. Bandet sin musikk var særleg viktig for å etablere det alternative plateselskapet 4AD, og det sette eit stempel på musikken frå selskapet. Cocteau Twins kom med ei rekke fine plater frå 83-90.

Namnet «Treasure» held det det lovar. Den er ein skatt. Kvart spor på plata er eit gammaldags engelsk jentenavn. Bass og rytmer ligg lett bak. Gitarist Robin Guthrie spelar fjærlett på akustisk og elektrisk gitar, og tryllar fram dei finaste melodiar. Vokalist Elisabeth Fraser har ein av dei vakraste stemmane i moderne musikk. Ho viskar ut lydar (ikkje ord eller tekstar) som passar til musikken, og som skapar eit nesten utanomjordisk inntrykk.

Coveret understrekar musikken perfekt, og fungerer dessutan som eit godt argument for LP’en. 4AD var eit av dei første selskapa som etablerte ein fast designar og stil på covera sine med Vaughan Olivier.

Store ord, men det må høyrast. Dette er ei heilt spesiell plate.

2 tanker på “Cocteau Twins: Treasure

  1. Ja, det var artig! At sjefen over alle sjefer liker Cocteau Twins! Dette er herlig musikk å høre på mens man retter stiler, eller mens man kommer til hektene igjen. Ja, denne plata er nydelig!

    Lik

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s