Kort om fildelingsdebatten

Det er bra at mange har sansen for tankegangen i mitt forslag om å greie ut eit system for lovleg fildeling med betaling til opphavsmenn. Det er også bra at mange er i tvil om korleis det skal gjerast, kva rolle det offentlege skal ha og om det er praktisk mogeleg. Det er difor det må greiast ut. Her ligg ein nyansert og kritisk artikkel om dette.

Eit par kommentarar: Pål er provosert over at eg vil ta frå han retten til sitt eige verk. Det er ikkje det eg vil. Det må sjølvsagt vere opp til den enkelte opphavsmann å gjere frå seg ein rett til å dele verket sitt mot betaling. Det er jo i dagens situasjon mange i realiteten ikkje har denne retten, då musikk vert spreidd utan kompensasjon til opphavsmenn. Eg trur eit system slik eg foreslår for dei fleste plateselskap og ikkje minst artistar vil framstå som ein god deal.

Fleire spør om det offentlege sin rolle, og om det må vere gratis. Eg har eit avslappa tilhøve til det offentlege sin rolle, men det er jo eit faktum at det offentlege ofte må inn for å regulere ein marknad som ikkje fungerer. Eg trur ikkje eigarskap er poenget, men å regulere ein marknad og å bidra til å skape eit regime som fungerer. Eg trur forretningsmodellen bør basere seg på at brukaren (i hovudsak) kan skaffe musikk gratis, først og fremst fordi den skal utkonkurrere gratis og ulovleg fildeling.

Hald gjerne fram med debatten, den er interessant og viktig.

13 tanker på “Kort om fildelingsdebatten

 1. Hei,

  jeg og neon av vennene mine er veldig glad i å stjele biler, og opplever at biltyveri utkonkurerer både bilhandlere og Finn.no.

  Bilbransjen behandler oss som kriminelle med lås, startsperrer og farbrikmonterte alarmer, og derfor nekter vi å betale for slike biler.

  Dessuten er det slik at når vi stjeler, kan vi få en mye bedre bil en om vi hadde betalt den selv.

  Sist men ikke minst er det jo ikke mange som merker at vi stjeler bilen, for de har jo forsikring.

  Så derfor lurte jeg på om du kunne tenke deg å komme på banen med å tillate biltyveri for privat bruk…

  (…eller blir det litt vanskeligere for deg å tillate slik når det er et fysisk objekt som også du selv er eier av og skjønner at det er kjipt å miste? Mens stjeling av musikk er greit, for du har sikkert ikke så mye å tape på dette siden du ikke har laget så mye musikk selv…?)

  Lik

 2. Sammenlingningen din er fullstendig absurd, Benny Biltyv. Hvis noen laster ned en musikkfil forsvinner ikke den filen. Stjeler du en bil mister derimot eieren bilen. Skal du sammenligne fildeling med biler er ikke en relevant sammenligning å stjele, men å ta bilde av bilen uten eiers samtykke.

  Det dette handler om er at Internett er et genialt medium for distribusjon av kultur. Det er bra at tilgangen på kultur blir bedre. Så må vi finne løsninger som sikrer artistene inntekter, slik vi gjorde vi innføringa av radio og kasetter. Kasetten drepte ikke musikken, og Internett kommer heller ikke til å gjøre det. http://en.wikipedia.org/wiki/Home_Taping_Is_Killing_Music

  Lik

 3. Hello
  I am writing you from Spain. I thought you might be interested in knowing that Spain’s major daily newspaper, El Pais, is misrepresenting you by saying you are all in favour of illegal fire sharing and in fact supporting The Pirate Bay in their court hearings. You may be interested in checking

  http://www.elpais.com/articulo/cultura/ministro/favor/P2P/elpeputec/20090223elpepucul_10/Tes

  The source they, and a lot of other Spanish news services, are using is extreme right wing commentator Enrique Dans, who misquotes yo also on this issue saying you condone illegal file sharing and piracy. His traditional view is that users are entitled to share whatever they want without ever compensating copyright holders or artists for it. You may be interested in checking

  http://www.enriquedans.com/2009/02/se-puede-ser-ministro-y-entender-el-progreso.html

  I have warned both of them but to no avail. The fact that a Minister from a highly respected country supports piracy makes too sensational a headline to let the truth spoil the fun!
  Regards

  Lik

 4. Jørund,

  om noen tar bilen din får du jo en ny av forsikringselskapet ditt. Ingen mister noe som helst, og du får en ny bil. Nå må du slutte å sutre. Det er jo bare en bil…

  Biltyveri er en genial måte å sørge for at tilgangen på biler blir bedre.

  Flyet drepte ikke bilen, t-banen drepte ikke bilen og biltyveri kommer heller ikke til å gjøre det. Blityveri er kultur! http://en.wikipedia.org/wiki/Grand_Theft_Auto

  Lik

 5. Hei.

  Ville gjøre deg oppmerksom på omtale på en ganske respektert nettside for de teknisk interesserte.

  http://arstechnica.com/tech-policy/news/2009/02/norway-education-minister-theres-no-future-in-fighting-p2p.ars

  Personlig må jeg si at utspillet ditt er noe av det mer oppadgående jeg har hørt i denne debatten på lenge, og viser at du har en klar forståelse av både problemstillingen og de tekniske aspektene ved denne saken(i motsetning til de fleste av dine kolleger på Stortinget).

  Takk igjen for et godt innspill, og jeg setter stor pris på om du også følger opp den offentlige debatten med dinosaurene i IFPI og søsterorganisasjonene, som fortsatt lever på 80-tallet.

  -Yahoo

  Lik

 6. Sagt om fildeling:

  «Klassisk økonomisk teori forteller oss at det blir produsert altfor lite av kollektive goder (tenk fyrtårn – og nå også musikk!) hvis disse legges ut for salg på helt vanlig måte. Hvilken kaptein vil vel betale fyrvokteren for å lyse opp sjøen, hvis han kan ta sjansen på å være en gratispassasjer for alle de andre kapteinene som også må betale for lyset? Derfor, sier økonomien, skal vi gi det offentlige i oppgave å betale lønna til fyrbøterne fyrvokterne (og musikerne?).»

  http://thomas.hemmeligadresse.com/2009/02/du-ville-ikke-stjaalet-en-veske/

  Lik

 7. Nå beveger vi oss inn i teorien men hva med legemiddelindustriens sin patentbeskytelse: mye medisin til utviklingsland ville blitt svært mye billigere uten patentbeskyttelsen, men ville noen alikevel brukt millioner/milliarder på utvikling uten patentbeskyttelse? og er da patentet en gode eller en byrde?

  Hvem kommer opp med en model for at rettighetseiere og artister får betalt før de foreslår å gi det bort gratis?
  For det er mange om dagen som snakker om ikke at andre ikke har fulgt med i timen og at fremtiden er her iform av p2p…men hva kan man selge til de som er vant til å få det gratis?

  Lik

 8. Hei!
  Har et forslag her: Hvorfor ikke erstatte NRK-lisensen med fildelingslisens? Blant oss yngre er det mange flere som laster ned ulike filer enn som ser på NRK. Kanskje det går an å få inn en ordning der man kan velge mellom å betale NRK-lisens eller fildelingslisens?
  Har skrevet et innlegg om dette i bloggen min. Det er ikke et emne jeg har mye kompetanse om, men det er nå et forslag. Synes noen det er et teit forslag, kan de vel prøve å komme med noe bedre selv.
  Mvh CingT

  Lik

 9. Tilbaketråkk: Ja, til deling!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s