I Dagsavisen

Det står eit intervju med meg om fildeling og nettet som kanal for å spreie kultur og kunnskap i dagens Dagsavisen (og ein liten snutt om bloggen min), eit tema eg har skrive ein del om her. Seinare i dag skal eg debattere potensialet i sosiale medier på Vika Kino, i samband med premiere på dokumentaren Us Now.

2 tanker på “I Dagsavisen

 1. Hei,

  Problemene med din innfallsvinkel til frislipp på fildelingsområdet er mange. Det verste er at du som politiker fra SV gjør deg til talsperson for angrep på Åndsverkloven og kunstnernes tilkjempede rettigheter, både moralske og økonomisk. Og i en opphetet debatt er du med på å legitimere lovbrudd.

  Norske myndigheter, inkl. sittende regjering, har ikke fulgt opp på en tillitvekkende måte den typen vederlagstanke som du lanserer. Og erfaringene fra tidligere viser at når en først har åpnet opp for bruk, så glipper pengene som skulle fulgt med, og kunstnerne sitter igjen med svarteper.

  Om en ser på historien til ‘Kassettavgiften’ (nå Fond for lyd og bilde), er denne i dag er en vits. Ordningen ble i sin tid begrunnet med å være en kompensasjonsordning for privatkopiering, men man turde ikke kople inntekten fra avgiften direkte til det som ble lagt inn som kompenasjon i Kassettavgiftsfondet. Avgiften har i en årrekke vært en melkeku for statskassen, og ‘kompenasjonen’ som ble bevilget over statsbudsjettet utgjorde bare en liten del av inntektene.

  Og da politiske myndigheter hadde mulighet til å være med bygge opp en lovlig og gratis distribusjonstjeneste i Norge, så lot man det være (jf. LåtLån med utgangspunkt i Fonofile, se http://nettbiblioteket.no/prosjekter/llaatlaan.htm).

  Og også når det gjelder lovlig distribusjon/ tilgjengeliggjøring av fysiske eksemplarer gjennom innkjøpsordningen har det manglet vilje til virkelig å trø til sammenliknet med hva man har gjort på litteraturområdet.

  Piratvirksomhet eller fildeling er ikke bare et problem for de multinasjonale plateselskapene og verdensartistene. Slik virksomhet underminerer også en svært sårbar norsk musikkbransje. Norsk musikkliv trenger en sterk, norskbasert bransje, og ikke minst trenger vi artister som kan leve av sin virksomhet – innenfor et bredt spekter av sjangere – i Norge.

  Jeg beklager, men jeg har dessverre ingen tillit til at en eventuelt skattebasert ordning fullt vil kompensere for den bruken som vil skje om det blir lovlig med fildeling via internett. Om en ser på den siste levekårsundersøkelsen for kunstnere som ble gjort, så trenger norske musikere og opphavsmenn sterkere vern og bedre muligheter til å generere inntekter fra sin virksomhet. I tillegg så ser du fullstendig bort fra problemene frislipp av fildeling vil få i forhold til de moralske rettighetene som er knyttet til opphavsmenns og utøvende kunstneres rettigheter i dag.

  Om dette blir stående blir det et alvorlig skudd for baugen for SV som parti for kunstnere.

  mvh
  Jan Lothe Eriksen

  Lik

 2. Jeg ser nyansene i innleggene og at du tar et klart standpunkt mot ulovlig fildeling.

  Likevel er det ikke helt uproblematisk at du uttaler deg positivt til en praksis som i dag utvilsomt er ulovlig. Mye av debatten er dessverre nokså polarisert og det finnes allerede en rekke eksempler på at ditt innlegg er brukt til forsvar for ulovlig fildeling.

  Du skriver bl.a. at «Det er ikkje framtid i å kjempe mot at musikk er tilgjengelig på internett. Motstandarane av ny teknologi har få suksessar å vise til.» Her er du selv med på å polarisere debatten med en retorikk som tillegger motstandere av ulovlig fildeling visse holdninger som de fleste av oss ikke kjenner oss igjen i. Du skriver det ikke direkte, men slutningen innebygget i retorikken din: Rettighetshavere ønsker ikke tilgjengelighet på Internett – og er motstandere av ny teknologi…Hvor i all verden får du dette fra?? Retorikken din gjør deg og meg til motstandere, selv om vi kanskje ikke er det i sak.

  Det å drive med fildeling er ikke en holdning som bare gjelder musikk ELLER film ELLER trykket tekst kopiert fra bøker etc. Det handler om grunnleggende respekt for opphavsretten. Har man ikke denne respekten er kunstform eller medium ikke et tema. Når dere ønsker å programfeste lovlig ikke-kommersiell fildeling for musikk, vil dette i praksis innebære at «folk» også opplever dette som en rettighet for annet rettighetsbeskyttet materiale. Et eksempel: Dersom forbrukere får gratis lovlig tilgang til et helt musikkalbum, vil det oppleves som meningsløst å ikke kunne kopiere mer enn 15% av en bok med faglitteratur. (Jfr Kopinoravtalen). Det nytter derfor ikke å tillate fildeling/kopiering på et område og ikke et annet. Her må man se på helheten i lovgivningen rundt opphavsrett og finne helhetlige løsninger.

  Min oppfordring er:
  – Ikke gi næring til den påståtte retten til gratis tilgang til musikk, som ikke er fundert i lovverket. Debatten blir polarisert og unyttig. Drøft heller konkrete løsninger knyttet til hvordan åndsverk kan distribueres i et system som sikrer opphavsmennenes mulighet til å leve av sitt yrke.

  – Snakk om konkrete løsninger – ikke i generelle vendinger som «ny teknologi er kommet for å bli» og «musikk bør være tilgjengelig på Internett», – som om noen var uenige i det.

  – Ikke tro at forbrukere vil godta at gratis tilgjengelighet begrenser seg til musikk. Tenk helhetlig på rettighetsproblematikk knyttet til alle typer åndsverk, enten er er musikk, andre kunstuttrykk, faglitteratur m.m.

  Når det nå nærmer seg valgkamp frykter jeg at flere politikere vil lefle med respekten for lovverket, på jakt etter unge velgere. De av oss som et eller annet vis er avhengig av at respektet for åndverksloven, enten det gjelder musikk, bøker, film, foto eller annet, går dermed vanskeligere tider i møte.

  Eldar Skjørten

  Lik

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s