Målingar

Hei alle redaktørar, vaktsjefar og journalistar. Sjekk dette frå New York Times. Dei har publisert sine standardar for at meiningsmålingar skal bli publisert. Det er ein særs god ide for norsk medier også. Både å ha standarar og å publisere dei.

I månedane som kjem vil vi bli oversvømma av meiningsmålingar. Nokre av dei bør neppe bli avisstoff. To gode grunnar kan vere at utvalet er for dårleg eller at metoden som er brukt for å kontakte respondentar ikkje er god nok. Eit anna problem er at ulike politiske eller kommersielle aktørar tek opp målingar som så blir gitt til media (ja, eg har gjort det sjølv). Kva du spør om er ofte styrt av interessene dine, og korleis du gjer det legg sterke føringar på svaret. Mitt inntrykk er at medie er sketpisk til slike målingar frå politiske parti og enkelte andre aktørar, medan dei altfor ukritisk lar seg bruke av andre sterke interesser i samfunnet.

Eit anna problem er kunnskapslaus og ukritisk bruk av meiningsmålingar. Som statsvitar med særleg bakgrunn i kvantitativ metode kan eg irritere meg ein del over det. Det må først og fremst løysast gjennom kompetanse blant dei som arbeider med stoffet. Ein som har det er til dømes Kjetil Løset i TV2.

No må eg førebu meg til spontan, eller muntelg spørretime i Stortinget som det heiter.

3 tanker på “Målingar

  1. Tilbaketråkk: NYT polling standards « Nachspiel at Polemarchus’

  2. Det er betryggende å se at i alle fall noen større media har et gjennomtenkt forhold til dette. De retningslinjene er jo veldig grunnleggende, men i det minste en viktig minstestandard. Skulle gjerne sett dem skrevet noe om krav til hva slags spørsmål som stilles, men det er det vel vanskeligere å være like konkret på.

    Hilsen enda en metode-interessert statsviter.

    Lik

  3. Takk for kompliment. Har selv blogget om NYT-standarden http://kjetilloset.tv2blogg.no/article330703.ece I Norge har vi både robopolls VG/Infact og nettmålinger ANB/Opinion. I tillegg tar partier/organisasjoner opp en rekke målinger som videreformidles av mediene. Hvilken del av virkeligheten de da speiler har de ingen kontroll over. Jeg synes NYT har satt en streng standard, men den er kanskje nødvendig. I den ferske svenske maktutredningen beskrives meningsmålinger som medienes fremste spydspiss i kampen for demokratiet. Skal de fungere slik trengs det mer kunnskap og kompetanse på området i mediene. Det er først ved systematisk bearbeiding man kan lese trender i målingene. Jeg ønsker en debatt om dette velkommen og håper flere kolleger vil henge seg på.

    Lik

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s