Billy Mackenzie: Beyond the Sun

Det er kanskje å ta hardt i, men eg kastar påstanden fram. Vi har å gjere med den største stemma i populærmusikken. Han har eit enormt register, ein gjennomtrengande kraft i stemma og ein nesten mystisk klang. Dessutan skriv han flotte låtar, som i hovudsak utgjer materialet her.

Skotske Billy Mackenzie (frå Dundee) tok livet sitt vinteren 1997, rett før han vart 40 år. Han var i ferd med å sluttføre denne plata, som seinare vart produsert ferdig av musikalske vener. Mackenzie var alltid ein sær person. Han var eit mareritt i studioet med sin ubestemte perfeksjonisme, og opptråde lite på grunn av sceneangst. Det var som om han dukka for popularitet kvar gong den nesten traff han (særleg med the Associates på 80-talet). Meir om det kan du lese på denne nettsida eller i ei bra bok om livet hans.

Han var imidlertid ein fantastisk sangar. Han slo gjennom med melankolsk 80-tals pop, og gjekk gradvis over til ein crooner-aktig stil. Duetten med Shirley Bassey på ei Yello-låt er ein fantastisk klassikar.  Han såg opp til både Scott Walker og Sparks.

Beyond the Sun går frå heftig elektropop til dramatiske balladar, men den er på sitt beste når vakre popmelodiar lar Billy si stemme dominere. Det er få opptak av materialet frå plata, av naturlege grunnar, men høyr på denne og sjekk straks ein platebutikk på nett:

3 tanker på “Billy Mackenzie: Beyond the Sun

  1. Og den er også tilgjengelig på Spotify, en av tjenestene musikkbransjen gladelig lisensierer musikk til, selv om vi er aldri så usikre på hva vi i den uavhengige delen av bransjen vil tjene på det.

    Om vi ikke snart får arbeidsro og økonomiske forutsetninger til å kunne leve av det vi gjør er det snart ingen igjen til å ta sjansen på en ny Billy Mackenzie.

    Les også gjerne min kronikk i lørdagens utgave av Bergens Tidende: http://digmusic.wordpress.com/2009/03/14/en-umusikalsk-dag-truer/

    Lik

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s