Kva skjer med klimakrisa?

2007. FNs klimapanel (kanskje verdas mest omfattande forskingsprosjekt) legg fram ei serie rapportar som dokumenterer klimaproblema, isen smeltar raskare enn nokon trudde i Arktis, isbreeane i Europa dreg seg attende, Al Gore vert global klimahelt og vår merksemd er retta mot klimaproblema.

Mars 2009: Vi får tung dokumentasjon for at tilstanden er verre enn FNs klimapanel trudde for eit par år sidan. Men vår merksemd er ikkje retta mot klimaproblema på same vis.

For nokre veker sidan var 1600 forskarar samla i København for å oppdatere politikarar på den siste kunnskapen om klimaproblema, ikkje minst nye resultat som ikkje var klare til FNs klimapanel presenterte sine rapportar.

Det er dramatiske konklusjonar som vert lagt fram. På opningsdagen vakte det ei viss merksemd i internasjonale media (ikkje i norske media) at havoverflata kan stige med 0.5-1 meter innan år 2100. Faktum er at hovudbodskapen frå konferansen var at klimaendringane går raskare enn ein har trudd på nesten alle felt. Temperaturendring (sjå figur, kjelde NOAA), issmelting, havnivå og mogelege irreversible endringar ligg nærare i tid enn vi har trudd før, skal vi tru forskinga som vart presentert.

Samstundes får eg ei snikande kjensle av klimakrise har blitt vane i Noreg. Media rapporterte nesten ikkje frå København, finanskrisa er meir akutt. Earth Hour passerte forbi med lunkent engasjement.

Ikkje misforstå meg. Eg veit at klimakrisa er akutt, og eg føler meg sikker på at vi vil sjå ei heilt anna haldning og handling i åra som kjem. Men eg fryktar at det skal gå for langsamt. Kva skjedde etter forrige miljøbølge for 20 år sidan? Eit stort fall i interessa for miljø, og mange år utan nok trykk. Dersom politikarar og næringslivleiarar skal handle må klima vere toppsak i valkamp, i forbrukarane sine preferansar, i kommuneplanar, på G8-møte – over alt eigentleg.

La oss begynne med å gjere klima viktig i valet 09.

2 tanker på “Kva skjer med klimakrisa?

 1. Jeg er helt enig med deg Bård Vegar.
  Det er sjokkerende hvordan finanskrisen fikk så stor oppmerksomhet, så mye midler, og spredte så mye frykt hos verdens befolkning. Mens klimakrisen som over noe lengre sikt kan få så mye større konsekvenser vekker ikke på langt nær mediene, befolkningen eller politikerne. Finanskrisen må brukes for å løse klimakrisen, tiltakene må være grønne!

  Lik

 2. Som deg er jeg veldig engasjert i klimaspørsmålet (og arbeider som leder av miljø, energi og transportkomitéen i Tromsø kommune). Men jeg er litt usikker på om Earth Hour bidrar til å styrke eller svekke klimakampen.

  Jeg frykter at Earth Hour bidrar til å «latterliggjøre» klimakampen litt. Det handler ikke om å skru av lyset eller ikke, men om vegprising, el-biler, ny fornybar energipolitikk og skifte fra rød til grønn skatt. «kjedelige» økonomiske og tekniske løsninger. Da blir kanskje Earth Hour et blindspor, eller hva mener du?

  SV skal forøvrig ha ros for at dere vedtok en del god miljøpolitikk på LM. Bare synd at dere ikke har fått gjennomført mer miljøpolitikk i regjering;)

  Lik

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s