Nettdebatt?

Dei fleste viktige debattar i politikken handlar om politiske saker. I år trur eg likevel at debatten om korleis og kvar vi diskuterer politikk kan bli viktig.

Årsaka er at nettet har i seg potensialet til å endre og demokratisere kommunikasjonen. Dei fleste store teknologiske gjennombrota i det forrige hundreåret gjorde det lettare for ein person å nå mange. Internett gjer det lettare for mange å nå kvarandre, og lettare for mange å nå den eine. Om vi vågar.

Som eg tidlegare har skrive her, vart eg først frelst under den amerikanske primærvalkampen i 2003-2004. Sidan den gongen har mykje skjedd, men det grunnleggande spørsmålet er det same. Korleis skal vi bruke nettet til å oppnå samtale og demokratisering, ikkje einvegskommunikasjon og hype?

Norske parti har langt igjen. Dei fleste nettsidene ser ut som nettaviser, med vekt på å informere om kva vi gjer og fortelle om kva som står i avisene. Gode politiske nettsider frå USA og Storbritania ber deg delta. Sjekk skilnaden på Obama og FrP, eller Labour (som også har denne) og Arbeidarpartiet. Ingen av dei norske er blant dei dårlegaste hos oss, DNA er vel heller blant dei beste.  

Sosiale medier er eit viktig svar. Sjølv har eg vald å delta aktivt på sosiale medier, fordi det gjer eit reellt høve til kommunikasjon. Eg møter langt fleire slik enn eg gjorde på dagens konferanse på Hamar, og eg har betre tid og høve til å svare på spørsmål. Men framleis er det for få politikarar og journalistar som bruker sosiale medier, og alt for få som bruker sosiale medier sosialt. Meir om det på NRKBeta.

Nettdebattar er noko som har frustrert mange av oss. Dei er viktige for å få opp eit offentleg rom, men sjeldan veldig gode. Anders Brenna i teknisk ukeblad skriv viktig og utfordrande om det her. Kor lenge kan vi gå rundt og klage på at det er usakleg og dårleg? Burde vi ikkje heller erobre arenaen. Eit litt slitsomt prosjekt, men eg trur han er inne på noko viktig.

26 tanker på “Nettdebatt?

 1. Godt å se at du har skjønt at nettdebatten er viktig.

  Jeg tillater meg å kopiere inn min «oopskrift» til hvordan du og andre politikere kan delta i nettdebatten:
  1. Gå inn på den beste artikkelen til den beste journalisten i det beste journalistiske miljøet som skriver om deg, din bedrift, din regjering eller hva det måtte være du er øverste ansvarlig for.
  2. Les de beste kommentarene.
  3. Svar på det beste innlegget, og skriv under med fullt navn.
  4. Les de beste svarene på ditt innlegg, men vurder selv om de er gode nok til at du bør skrive et innlegg til.

  Dette er ikke ment som en bastant oppskrift som må følges slavisk, men som en beskrivelse av hvordan dere kan delta uten at det spiser opp hele dagen deres.

  Jeg så at Jens Stoltenberg nå er på Twitter, men det tror jeg ikke noe på. Jeg sendte ham spørsmålet: «Er du et spøkelse?», men fikk ikke noe svar.

  Spørsmålet dreide seg om hvorvidt han skrev selv, eller om det var en assistent som gjorde det (ghostwriter). Jeg fikk ikke noe svar, men det kan kanskje du få?

  Poenget mitt er som jeg skriver i min kommentarartikkel: Alle bør delta i nettdebatten, også statsminister Jens Stoltenberg.

  Dere skal ikke bruke for mye tid på det, og vi skjønner at ikke alle kan få svar.

  Selv jeg greier ikke å svare alle, men jeg svarer så mye jeg føler for, og det er ihvertfall en begynnelse.

  Den kommende valgkampen dreier seg ikke om hvem som har den beste Facebook-siden, men hvem som er flinkest til å bruke nye teknologier til å føre en ordentlig dialog.

  Mvh
  Anders Brenna
  Nettsjef
  Teknisk Ukeblad

  Lik

 2. Tilbaketråkk: Debattmøte: Hvordan hever vi kvaliteten på nettdebatten? « NONA: nettverket for oss som jobber med nettmedier

 3. Jeg er blant dem som syns debatten omkring nettdebattenes kvalitet er overdrevet negativ. De mest negative røstene er stort sett dem som ikke har noen særlig erfaring med nettdebatt eller sosiale medier overhode. Jeg tror ikke det er så mye snakk om et slitsomt prosjekt, men snarere om at erfarne brukere blir flinkere til å peke på de3t som er bra.

  Selvjustisen er sterk på nett. Selv på steder man kanskje ikke skulle forvente det.

  At avisenes nettdebatter har vært grusomt dårlige skyldes vel først og fremst en viss naivitet i forhold til mediet. At de brukte lang tid på å skjønne hvor viktig moderering er.

  Lik

 4. Det er helt på det rene at man skal man snakke folk går det ikke an å klage på «dialekten». Som du sier er det viktig at man slutter å klage på at formatet ikke fremmer den rene politiske debatten og heller ta folk på alvor når de faktisk engasjerer seg, både motstandere og tilhengere.

  På mange måter er nettdebatten preget fremdeles preget av at man enkelt kan både overse innspill og legge inn innlegg som er lite gjennomtenkte, støtende og lite saklige. Folk har rett og slett ikke lært å oppføre seg skikkelig på nett lengre, hauger av pinlige bilder på Facebook og rasistiske debattinnlegg på Hegna Online er bevis nok. Men så har jo ingen virkelig prøvd å gjøre noe med det heller, og nettdebatten har ikke ennå fått gått gjennom sin smertefulle pubertet.

  Politikere tvinges til å forholde seg il folk. Og det kommer til å bli like viktig å bli oppfattet som troverdig og som et godt menneske på nett, som det gjør når dere hilser på mennesker på gamlehjem og på Stortinget. Anders Brennas oppskrift er en god start, selv om den kan føre til at man overser viktige debatter fordi de ikke skrives av «de beste».

  Lik

 5. Amen! Hvis de åpne debattene kun skal føres mellom oss «maktesløse» er det ikke så rart om de degenererer til en slags frustrert hytting med neven mot «den tause, inkompetente makta».

  Vi har for tiden en stor mulighet til å få flere med i samtalene som former samfunnet. Samtalekvalitet er viktig, men det er grenser for hva kan få til med teknologi og moderasjon alene. Vi som jobber med å bygge opp disse åpne arenaene opplever kanskje de største løftene i samtalekvalitet når de som har myndigheten demonstrerer at de tar samtalene alvorlig.

  Lik

 6. «Dei fleste viktige debattar i politikken handlar om politiske saker.» Dette er en artig setning. Da er det med andre ord debatter i politikken som ikke handler om politikk? …og hva handler i så fall disse debattene om?

  Lik

 7. Takk for godt innspill! Det viktigste som skal til for å få bedre nettdebatter er jo at folk som deg deltar.
  Selv har jeg deltatt i modereringen av Vårt Lands nettdebatt i noen år nå, og har grunnet mye på hva vi skal gjøre for å få hevet kvaliteten. Det er flere gode debatter, men de har lett for å bli overskygget av kverulanter og ekstremister.
  Vi legger om nettdebatten vår 15. april, og et av grepene er å be folk om å skrive. Men mens folk gjerne sier tusen takk til å få skrive i papiravisa, har de ofte ikke tid til å bidra på nett. Det sier noe om hvordan man vurderer viktigheten.
  Men nettopp derfor trengs folk som Bård Vegar.

  Lik

 8. Til Simen Svale Skogsrud: Er det egentlig du som skriver bård Vegar Solhjells blogg? Begynte å lure siden du svarte på spørsmålet mitt.

  Jeg synes det er så innmari bra at sentrale politikere bruker blogg og kommuniserer på nett. Og blir derfor så skuffet når jeg skjønner at det egentlig er andre som skriver for dem.

  Til svaret ditt: Politiske debatter handler vel uansett om politikk selv om en mener at dialogen er usakelig?

  Lik

 9. Første gang jeg er inne på frp-siden, takket være deg!
  …Brrr. Viktig innspill dette. Det blir stadig viktigere med medvirkning og krav til interaktivitet. Siden 2004 har vi mistet den eldre generasjonen i dialogen. I startfasen av web 2.0 står vi nå i fare for å miste den yngre generasjonen. Det er tusenvis av areaner på nettet, er man ikke attraktiv nok forsvinner man, enten det gjelder forvaltning, politikk eller en nettbutikk.

  Lik

 10. Tilbaketråkk: Dagens dummeste. Om hva? Twitter, baby! « Katcho 2.0

 11. Tilbaketråkk: Skal Stoltenberg delta i nettdebatten? | Hjorthen uttaler seg om ting han ikke har greie på

 12. Tilbaketråkk: Teknisk Beta » Den foreløpige debatten om nettdebatten

 13. Tilbaketråkk: Farlig å slippe bestefar løs i nettdebatten? « NONA: nettverket for oss som jobber med nettmedier

 14. Tilbaketråkk: Nettstorm mot statsviter: Hva? Forkjølelse? Vi vil ha tankene dine! « Katcho 2.0

 15. Tilbaketråkk: Teknisk Beta » Svaret som endrer journalistikken

 16. Tilbaketråkk: Den foreløpige debatten om nettdebatten « Anders Brenna

 17. Tilbaketråkk: Seo Борода » Blog Archive » Проверка сервера на работоспособность

 18. Tilbaketråkk: Современная электроника » Blog Archive » Рынок электроники10

 19. Tilbaketråkk: Китайские телефоны в Алчевске | Китайские телефоны в Алчевске

 20. Tilbaketråkk: Dagens dummeste. Om hva? Twitter, baby!

 21. Tilbaketråkk: Nettstorm mot statsviter: Hva? Forkjølelse? Vi vil ha tankene dine! | hannelk

 22. The final, I to high number the teacher say: "you give me how many minutes, I wish you live how many years old."
  High number teacher contemptuous saw my one eye said: "I this year more than 60, will give you 59 points.".
  So, I hung up the……

  Lik

 23. Great post. I used to be checking continuously this blog and I'm inspired! Extremely useful information particularly the remaining part I maintain such information much. I was seeking this certain info for a long time. Thanks and good luck.

  Lik

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s