Viktige yrke

KD og GNIST-samarbeidet har fått gjennomført ei undersøking om kor viktige folk meiner ulike yrke vil vere i framtida. Vi treng sjølvsagt alle tenkelege yrke i framtida, og alle jobbar er viktige. Det er likevel interessant å danne seg eit bilete av kva folk synest er kjernekompetansen vi er avhengig av.

Tala viser, slik det er presentert på NRK radio i dag, at yrka i helsesektoren (i sær sjukepleiar) og lærarar kjem «best» ut. Desse yrka har nokre trekk felles. Dei er, i Noreg, for ein stor del ein del av offentleg sektor. Dei er for det meste kvinnedominerte yrke og sektorar. Det er om lag 90% kvinner blant sjukepleiarar og førskulelærarar, i grunnskulen er det 70% kvinner. Det er dessutan store rekrutteringsutfordringar både til skule og helsesektor i åra som kjem.

Dei har ein ting til felles. GNIST fekk gjort ei statusundersøking for ein månads tid sidan. Der var både sjukepleiar og lærar langt frå toppen. Kvifor slit dei yrka og sektorane vi meiner er viktigast både med rekruttering og status?

8 tanker på “Viktige yrke

 1. Hvorfor sliter man med rekruttering og lav status knyttet til lærerne?
  1. Lønn
  2. Stereotype holdninger (oftest knyttet til arbeidstid, arbeidsinnsats) til lærerne, jevnlig sementert av rikspressen
  3. Kronisk defensiv innsats i forhold til «merkebygging» av lærerrollen, fra både departementalt hold og fra fagforeningshold

  Hva kan gjøres?
  1. Flytt forhandlingsansvaret tilbake til staten. Ellers: hev lønna uten flere angrep i vår arbeidstidsavtale.
  2. Hmm, ikke lett – men kan henge sammen med pkt. 3.
  3. Gnist kan vel være et bidrag her. Hovedansvaret føler jeg ligger hos departementet. Var nylig i London, og så digre reklameplakater hvor læreryrket ble reklamert for. Tror det kan være med på å bygge opp omdømmet hvis det gjøres på riktig måte.

  Det var et kort innspill på morgenkvisten:-) Nå må jeg kaste meg over mine undervisningsplikter!

  Lik

 2. Tilbaketråkk: Lærer - landets nest viktigste yrke « Læringsmiljø i skolen

 3. Hva var det du selv sa i en kommentar? «Det er et paradoks at vi betaler mer til dem som passer på pengene våre enn til dem som skal utføre samfunnets viktigste yrker» – eller noe i den duren (godt poeng, forresten). Mao: Kjetil Andersen har rett. Man kommer ikke unna at lønn ER viktig for å få flinke VGS-elever til å velge yrket, selv om det ikke er det eneste, og lønn ER viktig for status i samfunnet vårt. Kommunene har for mange å ta hensyn til, så forhandlingsansvaret bør tilbake til staten.

  Lik

 4. Et yrke hvor det «bare er å melde seg på» oppnår ikke status. Jeg mener: Når alle som vil, kan begynne på utdanningsveien inn i et yrke, blir ikke yrket attraktivt og statuspreget. Status (og dermed lønn?)vil knyttes til yrker hvor man må konkurrere for å komme innenfor. Altså: Lærerutdanninga må bli vanskeligere å komme inn på, bedre, mer krevende og vanskeligere å komme ut av med det sertifiserende vitnemålet i handa. Det vil innebære at tersklene inn til lærerutdanninga( i den grad de egentlig er der) må gjøres høyere! Det vil også kanskje bety at noen lærerutdanningsinstitusjoner kan/må legges ned, mens andre utvides og oppgraderes – en tanke som sikkert er i strid med den rød-grønne regjeringas distriktspolitikk. Selv om det kan se ut som et tankekors, mener jeg at rekrutteringa til skoleverket vil bli bedre med med færre (men altså flinkere) lærerstudenter.

  Lik

 5. Tilbaketråkk: Tomi » Blog Archive » Norges nest viktigste yrke.

 6. Sjølvsagt er løn viktig for status,- deretter er arbeidstilhøve viktig. Ein ingeniør med 5 års utdanning tener i gjennomsnitt 250 000 kroner meir enn ein adjunkt med opprykk i toppløn,- og med 5 års utdanninng etter vidaregåande. Kva vil då ein vaken ungdom velje??? Det er blitt slik fordi det har vore eit (ikkje uttalt) mål å få ned kostnadane i skulevesenet,- og det offentlege generelt. Sidan skulen er ei kunnskapsbedrift, er det så og seie berre på løn ein kan spare. Og det er blitt gjort. KS gledde seg då lærarane vart overført frå staten. Omkvedet var omlag slik: «Nå skal vi endeleg få lærarane inn i den kommunale folden» – underforstått: Nå skal lærarløna ned! Og det har dei og klart, sjå statistikk. Politikarane? Berre prat! Vert ingen ting gjort! Dei skubbar ansvaret frå seg så godt dei kan.

  Lik

 7. I've been browsing online more than three hours today, yet I never found any interesting article like yours. It’s pretty worth enough for me. In my view, if all webmasters and bloggers made good content as you did, the internet will be a lot more useful than ever before.

  Lik

 8. The blog was absolutely fantastic! Lots of great information and inspiration, both of which we all need!b Keep 'em coming… you all do such a great job at such Concepts… can't tell you how much I, for one appreciate all you do!

  Lik

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s