Maskindans: Norsk Synth 1980-1988

For nokre månedar sidan kom denne gullgruva for oss musikkinteresserte med eit godt auge til 80-talet. Det mykje utskjelte 80-talet har vore gjennom ei rehabilitering dei siste åra. Internasjonalt var synthmusikken stor gjennom heile tiåret, ein skal ikkje lenger enn til Sverige for å sjå det. I Noreg nådde den ikkje same kommersielle suksess, og det var langt færre store artistar ein kan karakterisere som reine synth-band.

Denne samlinga viser at det eksisterte ei stor og tildels veldig bra undergrunnsscene, og det det minner oss på nokre klassikarar. Her er låtar frå rimeleg kjende synth-baserte ting som Beranek, Holy Toy og Ole I’Dole (eg hadde gløymd kor utruleg tøff Space, Action, Sex og Blod var) har gjort. Her er ukjente spor av Fra Lippo Lippi, Bel Canto og The Cut. Her er undergrunnsklassikarar som Svart Klovn, Johnny Yen og White Lord Jesus. Her er det som kanskje – kanskje – er den beste singelen som kom ut i Noreg på 80-talet, Sensation Boys av Clockwork Orange.

Det er dessutan masse eg ikkje kjenner frå før. Ulf Knudsen, Torbjørn Grønning, Headcleaners, Adrian Cox, Bearburger. Og mykje anna. Ei rekke av desse låtane er utgitt på kassettar eller obskure 7″. Eller dei er aldri utgitt. Difor er denne samlinga ei gullgruve for norsk musikk. I tillegg fungerer den som ei fin samling av mykje av det beste frå stilen og perioden.

Det er Hommage Records som står bak. Plata er bra for alle som er glad i 80-tals pop av det elektroniske slaget, men også for alle som vil leite etter elektroniske raritetar frå same periode. Denne klassiske undergrunnsplata kan vere eit døme:

5 tanker på “Maskindans: Norsk Synth 1980-1988

 1. Her finnes det både snørr og bart, men det er noen fantastiske høydepunkter. Jeg har sjelden hatt så mye glede av noen som helst samleutgivelse noen sinne. 40 spor på to cd’er pluss en booklet for 200 kroner gjør denne til en obligatoisk anskaffelse.

  Lik

 2. Åh, hadde glemt både Knust Knekt og Sensation Boys (som jeg mener ER den beste norske 7″ fra 80-tallet!)- har dem bare på vinyl-singler, og har ikke hatt platespiller i huset på lenge.

  Men nå blir det CD-kjøp!

  Lik

 3. Clockwork Orange & Sensation Boys er uten tvil et godt stykke 80-tall syntetisk musikk. Som du sikkert er kjent med så finnes en versjon av Sensation Boys, samt Knust Knekt som du nevner (i engelsk versjon; Queen Bitch), på et album med Satyricon på Medicine Records fra 1986. 80-tallet er en litt bortglemt episode av norsk, syntetisk musikk, som bl.a. så fremveksten av Bel Canto, Bleep og senere Biosphere, samt Mental Overdrive, & Photon/Y.B.U. prosjektene.

  Lik

 4. Det er lett å ta feil med den skiva der. Satyricon er navnet på albumet. Bandet het Kid Death & the Nightshades og besto av blant annet Sven jakobsen aka Kid Death/Sort Klovn og folk fra Clowork orange. Klassisk album for min del.

  Lik

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s