Fordelingsutvalet

I går kom innstillinga til det regjeringsoppnevnte fordelingsutvalet. Det kom i form av ein 600 siders mursteins-NOU. Eg har lese eit par-tre kapittel, og vil tilrå den på det sterkaste til alle.

Den er ein god analyse av kvifor vi har sosiale skilnadar, og kva som driv skilnadar opp. Enkelt sagt er det ein liten del på toppen som har stukke fra. Rapporten viser også korleis skatt på aksjeutbytte var viktig for å redusere skilnadar, og foreslår nye skattegrep.

Så peikar rapporten på at investeringar i tidleg oppvekst og utdanning er ekstremt viktig for å redusere skilnadar. Barnehage vert trekt fram som noko av det viktigaste for at alle skal ha like muligheiter uavhengig av bakgrunn. Det høge fråfallet i vidaregåande skule  er ei hindring for det same.

Det er kanskje ikkje så overraskande at ein rapport om fordeling gjer SV rett, men det er likefullt interessant og viktig. Ein bytung rapport har levert ei rekke viktige forslag – dei fleste forslag SV er for – som kan skape jamnare fordeling. Eg trur dette kan bli ein banebrytane rapport som påverkar den politiske debatten i år framover.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s