Aktiv dødshjelp?

Etter nokre dagar med avistørke og mediatausheit i Sverige kjem eg tilbake til avslutninga på FrP sitt landsmøte. Landsmøtet har tydelegvis vore ei velregissert forestilling som har vist at FrP er det viktigaste og største høgrepartiet i Noreg. Landsmøtet har gjort nokre snåle vedtak, forsøkt å overta ei klassisk venstresak og vedtatt ei rekke klassiske høgrestandpunkt ispedd kjende innvandringsskeptiske dosar.

Dessutan har dei opna for aktiv dødshjelp. Vedtaket har fått dei vanlege avvisande reaksjonane. Eg synest både tonen og innhaldet i avvisinga er vel overdive. Det er lett å peike på problematiske sider ved vedtaket, både etisk og praktisk, men problemstillinga burde i det minste invitere til refleksjon.

Ellers er vel det mest openbare etter at dei borgarlege partia har hatt landsmøte at H-FrP er det einaste realistiske regjeringsalternativet på høgresida, og at det teiknar seg eit bilete av kva ny politikk vi vil få oppleve i Noreg om dei kjem til makta. Det skal eg kome attende til. Legg også merke til at begge desse partia er begynt med handhaldne små plakatar som alle viftar med på landsmøta. Det må vere eit teikn! Av alle dei spennande og bra tinga som skjer i amerikansk valkamp, skal dei hente handhaldne plakatar som delegatane på landsmøtet kan vifte med.

22 tanker på “Aktiv dødshjelp?

 1. Bra du er åpen for debatt og refleksjon rundt dødshjelp.

  Vil ikke passe Ap og SV å skulle bli stående igjen som reaksjonære mørkemenn i denne saken.

  I et moderne, humant samfunn bør muligheten for aktiv dødshjelp for folk med uutholdelige lidelser som ikke kan hjelpes på andre måter absolutt være tilstede.

  Lik

 2. Jeg synes Fremskrittspartiet er modige som inntar et slikt standpunkt, og jeg synes at de som hittil har uttalt seg i pressen om vedtaket har vært temmelig unyanserte. Her har man altså invitert til en debatt om et svært viktig verdispørsmål, og så blir man sablet ned av «sjokkerte og vantro» med beskyldninger om å være hjerterå og kalde.

  Jeg er Høyre-mann og har blogget litt om dette på http://stigovevoll.no. Jeg har etter beste evne forsøkt å skaffe meg informasjon om temaet. Man får gjerne et litt mer nyansert bilde på saker når man først skaffer seg kunnskap – og politikk bør bygges på kunnskap. Dessuten er det interessant å utfordre standpunktene til folk som åpenbart ikke har satt seg inn i sakene, men som like fullt har knallharde meninger.

  Stå på, Solhjell, uansett hvilket standpunkt du faller ned på.

  Lik

 3. Savner generelt i (norsk) politikk at man i større grad klarer å diskutere sak, i stedet for å diskutere og ta standpunkt ut fra gruppetilhørighet (til person og/eller parti), og ser denne kommentaren fra deg som et skritt i riktig retning.

  Er helt enig med deg i at diskusjonen rundt aktiv dødshjelp er både vanskelig og viktig, og fortjener et helt annet debattnivå enn at man skriker Nei! før man har tenkt gjennom saken – eller, verre, bare fordi FrP (overraskende) har sagt ja.

  Selv har jeg kommet fram til at det er en grunnleggende menneskerett å velge om man ønsker å fortsette å leve. Men ukomplisert er dette selvsagt ikke.

  Lik

 4. Tilbaketråkk: Aktiv dødshjelp | Latsida.no

 5. Jeg er lege og Nederlender som bor i Norge. Jeg har fått forespørsel om aktiv dødshjelp. Jeg er tilhenger av at enhver får velge aktiv dødshjelp. Jeg ønsker dog at dette vanskelige tema ikke skal være et påheng i en politisk maktkamp der den er viktigere enn selve temaet.
  Jeg ber om at alle, inklusive deg, Solhjell, ikke avspiser selve temaet med uttalelsene som de du kommer med her. Håndter dette seriøst.

  mvh Ben Bouwhuis, lege

  Lik

 6. Jeg har selv for en stund siden meldt meg inn Foreningen Retten til en Verdig Død.
  Jeg synes ikke saken er lett, men at vi må våge å debatere sak. For meg henger synet på respekt for menneskets valg i forhold til eget liv og respekten for menneskeverdet sammen. Mange av motstanderene for retten til legemiddelassistert død eller autanasi målbærer holdninger der enkeltmennesket umyndiggjøres. Jeg vil sammenlikne det med spørsmålet om selvbestemt abort. Abort i seg selv kan sees på som en negativ handling, men hvem ellers enn kvinnen som er gravid kan avgjøre saken på en kvalifisert måte? Ved spørsmålet om retten til selv å kunne velge en god avsluttning på eget liv det sentrale elementet. Her er det nettopp et poeng at ulike mennesker vil ta ulike valg i tilsvarende situasjoner. Det er det som vi må kunne gi mulighet til.
  Selv er jeg ikke glad for Frp's argumentsjon i denne saken, heller ikke at de viser en så uklar forståelse hva det handler om og ikke har gått flere runder og diskutert de etiske dillemma saken reiser.
  Selv stemmer jeg SV og er nettopp for et godt velferdssamfunn der alle skal kunne være trygge for å kunne få god behandling i livets kritiske faser også ved alvårlige sykdommer og ved livets slutt. Det som gjør at jeg likevel støtter tanken om muligheten for aktiv dødshjelp eller legemiddelassistert dødshjelp, er respekten for enekltmenneskets autonomi som ikke må krenkes i livets kritiske faser og sluttfase. Jeg ser en sammenheng mellom det å selv kunne ta valg i disse spørsmål og at de som står rundt respekterer og støtter det valg den enkelte vil ta i en aktuell situasjon som et uttrykk for enkeltmenneskets verd. Respekten for enkeltmenneskets livsvalg i disse vanskelige spørsmål er en vesentlig del av respekten for det enkelte menneskets verd.
  Jeg håper at SV som parti våger å ta disse spørsmål opp i sitt kommende landsmøte og stortingsgruppe. Ønsker en åpen og fordomsfri diskusjon om spørsmålene.
  Tor Husby

  Lik

 7. Sitat:
  Retten til å bestemme utgangen av livet skal være opp til hvert enkelt menneske å bestemme. Slik er det ikke i dag.
  Det kan være så mange grunner til at mennesker ønsker å ende sine liv.
  De som tar sitt eget liv i situasjoner som de opplever som uutholdelige. Gjerne psykisk syke. Mobbeofre. Mennesker i mental ubalanse. etc etc.
  Hvert enkelt selvmord er selvsagt en tragedie, men det er ikke disse menneskene dette spørsmålet omhandler.
  Spørsmålet om aktiv dødshjelp gjelder de menneskene som f.eks. er blitt så syke at livet ubønnhørlig går mot en slutt. Såkalte terminale pasienter. Ofte følger det med store smerter for disse syke. Da kan det være en lettelse å vite at muligheten til å ende sine dager på en verdig måte er tilstede.
  Mennesker som er dødssyke med store smerter klarer veldig ofte å ta sitt eget liv, men da med metoder som er lite verdige.
  Og dette er ikke et spørsmål om religiøs eller politisk overbevisning, men et spørsmål om enkeltindividets rett til å bestemme selv. Et etisk spørsmål.
  Sitat slutt.
  Dette er et tidligere innlegg på en facebook gruppe som tar dette emnet på alvor på tvers av politikk og religion. Og ikke minst moral og etikk.
  Det er så altfor mange som vil slå politisk mynt på dette emnet som egentlig berører alle. Uavhengig politisk og religiøs platform.
  http://www.facebook.com/home.php#/group.php?gid=8
  Mvh Svein Kjær

  Lik

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s