Laibach: Opus Dei

Sidan vi hamna i austeuropa, legg eg turen innom Slovenia. På ingen måte aust i dag, men ein del av Jugoslavia då denne plata kom ut. Musikken og konseptet til Laibach gjer enno sterkare assosiasjonar til aust enn det geografisk opphavet.

Laibach vart danna i Ljubljana i 1980, men det var ikkje før i 1987 at dei vart kjend for eit vidare publikum. Då gav det store britiske indie-selskapet Mute (som har alt frå Erasure og Depeche Mode til Nick Cave og Diamanda Galas i stallen) ut plata Opus Dei. Ei salig blanding av Wagner, marsjrytmar, gitarsoloar og popcoverlåtar  ikledd ein kraftig dose uniformsestetikk verdas ikkje har sett korkje før ellet etterpå. Laibach har openbart ein fot i den industrielle rocken som stod sterkt på 80-talet. Dei tilfører likevel noko eige.

Gjennom åra har dei gjort det til ein spesialitet å spele inn coverversjonar av kjende slagarar. Denne var den første, og eg synest framleis den er den beste. Aldri har vel orginal og ny versjon krasja så kraftig og skapt eit så sterkt resultat. Under er den framleis like slåande Life is Life eller Opus Dei:

5 tanker på “Laibach: Opus Dei

  1. Woha.
    Jeg er imponert.
    Vi har en kunnskapsminister som er laibachfan! 😀

    Jeg liker virkelig måten de omkontekstualiserer en del verker, og på den måten viser hvordan et budskap i stor grad er avhengig av kontekst.

    Har du hørt Volk?

    Lik

  2. Hehe, Leben heisst Leben slår fremdeles, ja. Men kanskje er det en forutsetning å ha hørt originalversjonen med Opus – http://www.youtube.com/watch?v=Ptkomy5xTao – bli spilt til lede først?

    Ellers må jeg si at Laibachs cover -http://www.youtube.com/watch?v=1YE_j0xIsJA – av Queens «One Nation» ga meg et helt annet syn på hva det var Freddie Mercury egentlig sang om …

    Lik

  3. La det for guds skyld være klart at Laibach også har gitt ut en rekke glitrende plater med egenkomponert musikk også.

    Lik

  4. Tilbaketråkk: Grand Rapids Real Estate Homes:1532 Wakely Grand Rapids MI … | Types of Sports Fans

  5. Tilbaketråkk: Germany, France plan quick new Stability Pact: report (Reuters) « utycimovet

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s