Private barnehagar

Som mange har fått med seg, var det streik i private barnehagar i forrige veke i protest mot manglande likeverdig finansiering av tilbodet i private og kommunale barnehagar, og forslaget til ny lov i Ot.prp 57.

Eg er glad for å fortelje at vi no vil skrive likeverdig behandling inn i lovframlegget og at vi presenterer ein plan for å finansiere det. Eg har i dag sendt eit brev til komiteen på Stortinget, der eg slår fast to ting:

1) Eg støttar at vi i lovteksten slår fast at private barnehagar skal handsamast likverdig med kommunale når det gjeld offentlege tilskott. I brevet skisserer eg korleis dette kan gjerast.

2) Regjeringa tek sikte på å finansiere dette gjennom ein opptrappingsplan på inntil 5 år. Vi vil følge det opp i budsjettet for 2010.

Eg er utruleg glad for at vi har fått ei løysing på denne viktige saka. Det var heilt naudsynt! Alle delar av barnehageforliket frå 2003 er no innfridd eller i ferd med å bli sluttført. Full dekning, lovfesta rett, lågare pris og no altså likeverdig behandling. Les meir på Kunnskapsdepartementet og SV etter kvart.

19 tanker på “Private barnehagar

 1. Hei.

  Var det ikke regjeringen som kom med forslaget om forskjellsbehandling? Og nå tar dere æren for å ikke ha gjennomført det dere foreslo? Måtte det en streik til for å få dere til å skjønne hva saken egentlig handlet om, en streik som lammet deler av samfunnet i flere timer? Får dere betalt for dette? Hurra!

  Lik

 2. Bra at regjeringen nå tar til vettet. Det var et pinlig og lite gjennomtenkt forslag dere kom med. Du virker som en oppriktig og ærlig mann Bård Vegard (med god musikksmak jfr. Laibach og Public Image Ltd :-), men den eneste garantien for at dere ikke svikter barna og mangfoldet igjen er at vi får et nytt stortingsflertall etter valget.

  Lik

 3. Innebar ikke lovforslaget opprinnelig at private og kommunale barnehager faktisk ble likebehandlet? Om jeg har forstått det riktig så innebar lovforslaget at kommunene skulle finansiere både kommunale og private barnehager, altså at private barnehager skulle få all sin offentlig støtte fra kommunene i likhet med de kommunale barnehagene. Jeg skjønner ikke hvor forskjellsbehandlingen lå? Har jeg misforstått noe?

  Lik

 4. Tilbaketråkk: HAPPY ENDING :-) « Kari Anna Sandvik

 5. Dette var flott. Nå er det mange ansatte og småbarnsforeldre som i alle år har støtte SV som kan fortsette å mobilisere folk til å fortsette å stemme SV.

  Lik

 6. Bra dette, men vil ikkje dette bety at det kan bli større utbytte å ta ut for dei store eigarane? Eller er det lagt inn føringar som i privatskulelova som hindrar store utbytter til eigarane?

  Lik

 7. Litt uklart for meg hva som helt konkret ligger i dette brevet til komiteen, men regner med at det også innebærer rett til likeverdige lønns- og arbeidsvilkår for de ansatte i private barnehager. Og det er i så fall en god ting.

  Lik

 8. Veldig bra!
  Dette har jo SV kjempet for lenge og nå kommer siste stein i byggverket som er umulig for høyresida å rive om de noengang skulle komme til makta.
  Dette er vel et eksempel på at poltikken kan bli enda bedre av at den får en runde i Stortinget sjøl om det er flertallsregjering.
  Stå på, Bård Vegar!

  Lik

 9. Trine krev: «Dette var flott. Nå er det mange ansatte og småbarnsforeldre som i alle år har støtte SV som kan fortsette å mobilisere folk til å fortsette å stemme SV.»

  Eh… anta at mange av nevnte ansatte jobber privat og nevnte småbarnsforeldre har ungene i private barnehager – hvorfor i all verden skal de fortsatt stemme SV? Gikk ikke SV inn for å diskrimenere private barnehager og forskjellsbehandle disse negativt. At Solhjell nå later som han er veldig glad for at forslaget de sto bak ikke gikk gjennom (en aldri så liten selvmotsigelse…), endrer ikke det faktum at SV forsøkte å ramme de som tyr til det private alternativ.

  Barnehage-entusiast skrev: «Dette har jo SV kjempet for lenge og nå kommer siste stein i byggverket som er umulig for høyresida å rive om de noengang skulle komme til makta.»

  Que? Endte ikke SV opp med full retrett i denne saken? Kjemper de altså for sine egne nederlag? Morsomt hvordan sosialister fordreier virkeligheten når den ikke passer med deres øsnketenkning.

  Lik

 10. Som SV-velger og småbarnsmamma med barn i privat barnehage er jeg stolt og glad over at denne saken endte som den gjorde. Det å lytte og kunne endre mening og standpunkt er en god egenskap. Håper dere tar med dere dette videre over i en ny stortingsperiode også.

  Ang utbytte: Jeg sitter som styremedlem i vår private barnehage, som er drevet som en stiftelse. Der er det ingen som henter ut store utbytter, og vi er avhengige av det tilskuddet vi får for å kunne tilby stabilitet og kontinuitet. Det er ikke nødvendigvis slik at det trenger å sitte en som håver inn penger bak en hver barnehage.

  Lik

 11. Våkne opp! Sniiiiiiiiiiiiiiiiiiiiille!!!
  Hva er – New world order?
  Hva er – chemtrails?
  Google it! Youtube it!

  Les boka Makten bak makten (per-aslak Ertresvåg).

  Klem! 🙂

  Lik

 12. Brita: Har ingenting i mot private barnehager. Poenget mitt over var at det finnes en del store aktører som på grunn av stordriftsfordeler kan sitte igjen med et tildels stort utbytte. Dette er ikke mulig etter privatskolelova og bør også begrenses i barnehage. Usikker på om det allerede finnes begrensninger der, men hvis ikke, bør det på plass. Et eventuelt overskudd må komme barna til gode, ikke eieren.

  Lik

 13. Tilbaketråkk: Private- og kommunalebarnehager vil bli behandlet likt - Regjeringen snudde | Frank Eivinds verden

 14. Mulig det er pirk, men det var faktisk ikke de ansatte i de private barnehagen som streika. Jeg ser det blir lagt frem sånn i media og også av statsråden. Det var barnehageeierne, som etter oppfordring fra PBL, stengte barnehagene.

  Lik

 15. I think this is one of the most vital info for me. And i’m glad reading your article. But wanna remark on few general things, The web site style is ideal, the posts is really great :-). Good job, best wishes, Online Poker

  Lik

 16. This is really a Great knowledge gaining article and all thanks to google search engine get me on here. I enjoyed reading your post and added to the bookmarks. The views you tried to put up was clearly visible. My sister also appreciated after reading this post. I will browse for more sooner.

  Lik

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s