Tiananmen 20 år

Fleire medier skriv interessant om det som skjer i Kina i dagane opp mot 20-års markeringa av massakren på Tiananmen (Den himmelske freds plass) i Beijing. Kinesiske myndigheiter har streng kontroll på tradisjonelle medier. No blokkerer dei også ei rekke sosiale medier, noko som vert kobla til dette. Dei er openbart redde for spreiingseffekten desse har.

Få hendingar i nyare tid har vel sett seg så sterkt som studentopprøret og massakren på Tiananmen. Det ikoniske biletet av mannen som stoppar fleire stridsvagner må vere blant dei meste kjende frå det forrige hundreåret. Det er tankevekkande at denne hendinga i Beijing, i motsetnad til det som skjedde i austeuropa seinae same år, ikkje eigentleg førte til nokre langsiktige demokratiske endringar. Sosiale og økonomisk har imidlertid landet voregjennom ei rivande utvikling.

I 1997 reiste eg tre månedar i Kina aleine (Eg har også besøkt landet nokre gonger etter den tid). Eg rakk å besøke ulike og viktige delar av landet både i sør, vest, sentralkina og byane austpå. Frå Hainan-øya og Guangzhou, Tibet og Sichuan via den fattige Guixhou-provinsen og Mao sin fødeby til metropolane Beijing og Shanghai og dei vakre øyene utanfor. Det var ei fantastisk oppleving. Eg kan ikkje tenke meg eit meir interessant land enn Kina. Berre sidan 1997 har store ting skjedd. Shanghai er nesten ikkje til å kjenne att, og veksten har spreidd seg til mange byar og andre regionar. Samstundes er det store skilnadar. Eg tenkjer av og til på kva som har skjedd i dei tilbakeståande og avsidesliggande landsbyane i Guizhou-provinsen som eg besøkte.

Biletet under viser Zhao Ziyang, dåverande generalsekretær i kommunistpartiet og ein representant for den nye tid, som talar til studentane før massakren. Han lukkast ikkje, og fall seinare i unåde i partiet.

Én tanke på “Tiananmen 20 år

  1. Litt ironisk at Kina har hatt den største levevilkårsveksten nokonsinne etter massakren på den himmelske freds plass. Dei har innført full økonomisk fridom men ikkje politisk. Akkurat det motsatte av SVs program om eg skal sei det sjølv 🙂

    Lik

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s