Iran og IFPI

I Iran held den politiske krisa fram, og det vert tala om dei største demonstrasjonane og mest alvorlege politiske krisa sidan revolusjonen for tre tiår sidan. Voktarrådet har avvist nyval, men dei har opna for ei ny opptelling av valet. I går skreiv eg at det var vanskeleg å få oversikt over situasjonen. Andreas Halse sin blogg er imidlertid ein god inngang til meir oversikt.

Journalistar vert no utsett for press og oppfordra om å dra frå landet. Det er fort eit teikn på at det kan gå verkeleg ille.

Framleis er sosiale medier best på den raske oppdateringa på det som skjer, og viktige for å få informasjon ut. På NRK Beta skriv dei i dag om mitt tema frå i går, Twitter og valet i Iran. Men journalistar er sjølvsagt uunnværlege for kvalitet, nyansar og djupne i dekninga.

Her heime har IFPI og andre organisasjonar i dag tatt internettleverandøren Telenor til retten. Same dag kjem det fram at bokbransjen også engasjerer seg for at advokatfirmaet Simonsen skal få forlenga sin konsesjon til å overvake og kartlegge ulovlege fildelarar.

Det er fleire trekk som tydar på at norske bransjeinteresser vel ein strategi med overvaking og privat rettshandheving mot ulovleg fildeling. Eg er mot ulovleg fildeling, men dette er feil strategi slik eg tidlegare har skrive. NTNU-professor Arne Krokan har gode poeng om det same.

I staden må vi følge det sporet som nestleiarkollega Audun skildrar i dag. Det dreier seg om vi skal følge den norske kulturpolitiske tradisjonen med å finne ei kollektiv vederlagsordning som sikrar opphavsmenn, gjer tilgang til kultur for mange og utnyttar føremonene ved spreiing av kultur. Biblioteka, NRK-lisens, kasettavgiftsfondet og TONO-avgift er ulike døme på at denne tenkinga har dominert norsk kulturpolitikk.

2 tanker på “Iran og IFPI

 1. Hvis du er motstander av lover og regler på nett, forstår jeg at du er kritisk til saken mot Telenor. Hvis du er for lover og regler på nett, er det meningsløst om ikke disse skal kunne håndheves i en situasjon hvor ingen aktører viser vilje til å ta ansvar.

  Lik

 2. Om fildelingssaken:

  Du skriver igjen om «kollektiv vederlagsordning som sikrer opphavsmenn». Ja, mulig det finnes. Tanken må i alle fall tenkes. Faren er at slike kollektive løsninger kun ivaretar de store og mellomstore. En opphavsmann med få verker og et ukjent navn faller i dag utenom denne type ordninger fordi kvalitetskontrollen krever at man må ha en viss produksjon før man kommer i betraktning.
  Eksempel: Jeg kan melde meg inn i TONO og få betalt for enkeltverkene fordi disse er beskyttet. De kollektive ordningene har jeg imidlertid ikke tilgang til fordi jeg driver smalt og har få verk. Men vederlaget er prinsipielt like viktig for meg som for de store. På tilsvarende måte er de kollektive ordningene gjennom Kopinor og NFF også forbeholdt de store.

  Den enkelte «lille» rettighetshaver må ha samme mulighet til å få betalt for sine verk som den «store». Alt annet vil føre til en dreining av kulturpolitikken, der du kun er sikret betaling hvis du driver markedsrettet kunstnerisk virksomhet – eller faller i nåde hos et vurderingspanel. (En alldeles ugrei miks av FrP og kommunisme?)

  En ting til:
  Herman sin kommentar 17. juni rører ved et viktig poeng. Det synes som om mange mener at det utelukkende er rettighetshaverne som skal ta ansvar for at utviklingen går riktig vei. Jeg er HELT enig i at rettighetshaverorganisasjonene må gjøre mye mer enn de har gjort for å komme den teknologiske utviklingen i møte. Men har ikke de som bryter loven, og de som medvirker ved å stille teknologi til disposisjon, også et ansvar? Det er greit at jeg må passe på å låse bilen for å unngå at bilstereoen blir stjålet. Jeg mister dekning fra forsikringen hvis jeg ikke låser, men det fritar selvsagt ikke det tyven og heleren for ansvar. Prinsippet er at det IKKE er greit å stjele. Hvis en biltyv og en heler vil «dele» min bilstereo med andre, så risikerer de faktisk straff. Skulle det være annerledes med åndsverk?

  Eldar

  Lik

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s