Valkampen så langt

Valkampen byrjar i desse dagar med valkampopningar og starten på TV-sendingane. Men valkampen har sjølvsagt starta for lenge sidan også. La oss kalle den fasen vi har vore i dei siste veken for opptakten til innspurten. Kva er biletet så langt?

Det er ingen klår tendens på målingane så langt. For eit år sidan trudde alle det skulle regjeringsskifte. Så kom finanskrisa, og ein kraftig framgong for dei raud-grøne og AP særleg. FrP tok igjen mykje av det tapte etter utspelet om snikislamisering, og sidan det har det vore jamnt og stabilt mellom blokkene. Statsvitar og valanalytikar Svein Tore Marthinsen viser at ikkje er særleg klåre eller sterke tendensar etter sommaren heller. SV ligg til dømes heilt flatt (utan ned- eller oppgong), både på lokale og sentrale målingar. Dei fleste nasjonale målingar den siste veka har hatt eit knapt, borgarleg fleirtal.

Dagsorden i opptakten er sprikande og litt overraskande. Det begynte med ein klassisk skatt/velferd/fordelingsdebatt sett i gong av Stein Erik Hagen. Langesundulukka gjorde brått miljø til ei stor sak, og etter kvart Lofoten til den viktigaste regionen i valkampen. Den siste veka har vore prega av litt av kvart; litt eldreomsorg, litt skule og SFO, litt kriminalitet, litt kultur og litt meir miljø.

Dessuten forlot Jens-Jensen toget stasjonen. Førebels har ikkje AP-FrP aksen dominert så totalt som nokre spådde. Både Erna og Kristin er tungt profilert, dagsorden i valkampen peikar i sprikande retning og folk er som vanleg opptekne av å høyre frå dei partia dei vurderer (AP el SV i år? V el H?), ikkje berre hovudmotstandarane.

Neste veke er det skulestart, starten på TV-valkampen og ulike valkamp for fulle muggar over heile landet. Trendar, både i dagsorden og målingar kan kome når som helst, men førebels er alt overraskande stabilt. Det gjer auka styrke til det ein kvar valkamp eigentleg handlar om:

Resultatet blir ikkje slik det ser ut no. Det skjer alltid endringar den siste månaden, til dels store endringar.

Det har lenge vore lite skifting mellom blokkene. Sjølv om dette skulle auke noko mot valet, vil den viktigaste drivaren for endring vere folk som bestemmer seg, eller dett ned frå gjerdet om du vil. Det er å mobilisere reserver av tidlegare og potensielle veljarar, samt å vinne konkurransen om dei som vaklar mellom 2-3 «naboparti» det eigentleg dreier seg om.

Eit viktig spørsmål er då kven som har litt å gå på. På mange av målingane er FrP fullmobilisert. Dei har nesten ingen tidlegare veljarar på gjerdet. Dersom mange tvilarar fell ned på sine ulike parti, medan FrP ikkje vinn nye, så vil det aleine dra ned FrP sin relative andel av stemmene.

SV er i den andre enden av skalaen, vi har mange tidlegare veljarar som tviler. Men vi er ikkje aleine.

Mobilisering, det er stikkordet.

5 tanker på “Valkampen så langt

 1. god analyse, BVS! Ønsker deg og dine alt godt i valgkampen. På vårt frontavsnitt her oppe i Trondheim går det fint, har tro på et bra valg både for Ap og SV!

  Tillater meg å anbefale en blogg for deg; min bror Erlend (lektor) med sterke meninger om skolepolitikk, særlig ift FrP. Anbefales at du svipper innom en tur til http://www.erlendmo.blogspot.com

  Mvh Jo Stein

  Lik

 2. Men det mest interessante synes jeg er hvem som ikke har noe å gå på; hjemmesitterne. De er nok i stor grad med på målingene. Jeg tror jeg tør å påstå at de som er i vinden på målingene ofte er representert litt vel bra på målingene. Og da er det matematisk spørsmål: La oss si at rød-grønne har fire av ti stemmer i meningsmålingene. Resten er borgerlige. Så blir to av ti sittende hjemme på valdagen, og vips så kan resultatet endre seg dramatisk hvis det viser seg at mange av hjemmesitterne ville stemt FrP.

  I sum har hjemmesitterne som tror de ikke har noen utrykt sin mening faktisk gjort det.

  Stem!

  Lik

 3. Hei!
  Jeg har ved alle valg stemt SV, men da jeg kom hjem fra ferie og fikk se dette Nordnyttinnslaget fikk min sympati for partiet et kraftig skudd for baugen:
  http://www1.nrk.no/nett-tv/klipp/514916
  Her forteller funksjonshemmede Frode Heggelund om hvordan nedskjæringer på sosialbudsjettet i Tromsø Kommune har ført til at han ikke kan gå på do når han må, når han er sulten må han vente, og han kan komme seg ut på aktiviteter en gang i uka. Ellers er han låst til sitt rom eller i beste fall en tur på verandan.
  For oss som bor i Tromsø kommune er det en kjent sak at økonomien er på knærne og det spares innenfor alle sektorer.
  MEN!!!! Fortsettelse følger i neste kommentar…

  Lik

 4. …………Når varaordfører Gunhild Johansen (SV) stiller opp og påstår at de funksjonshemmede har blitt for kravstore, så må jeg stille noen spørsmål.
  Hvilke av kravene som Frode Heggelund stiller er for store????
  At han vil gå på do når han må, at han vil spise når han er sulten eller at han har et behov for et sosialt liv mer enn en gang i uka?
  Er dette en del av SV og regjeringas rettferdige politikk? Personlig må jeg si at jeg skjemmes stort på vegne av Gunhild Johansen. Så frekk og ignorant og lite fokusert på rettferdighet i samfunnet burde det ikke være lov å være!! Hadde innspillet enda kommet fra Frp……
  Håper på tilbakemelding fra dere om dere støtter deres partikollega i Tromsø, eller står dere sentralt for en annen politikk?
  Vennlig hilsen
  Elin Skogdal

  Lik

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s