Nord-Noreg vil ha oljefritt Lofoten

Ei ny meiningsmåling som er offentleggjort i dag, mellom anna i Nordlys, viser fleirtal i Nord-Noreg mot oljeboring utanfor Lofoten og Vesterålen. Tala har gått litt opp og ned dei siste åra. Det er ikkje eit rungande nei, men eit knapt fleirtal mot.

Ei rimeleg oppsummering er at Nord-Noreg er delt i to når det gjeld oljeboring utanfor Lofoten.

Rett før helga kom det ei anna måling. Den viste at alle mandat som var inne frå dei tre nord-norske fylka til Stortinget – med eit unnatak – var for oljeboring. Årsaka var at SV var ute i Troms og Finmark, og berre hadde eit mandat inne i Nordland.

Med andre ord; Folkefleirtalet i Nord-Noreg kan bli nesten utan representasjon på Stortinget i den mest profilerte saka i Nord-Noreg så langt i valkampen. Det er eit paradoks som både sentrale kommentatorarar som redaktør Hans Kristian Amundsen i Nordlys og politikarar som Pål Julius Skogholt og Lena Jensen bør gå djupare inn i.

Men vi kan gjere noko med det. For i alle tre fylka sloss SV med høgresida om eit mandat. Det vil vere spesielt om Nord-Noreg si stemme i Oslo skal peike i ei heilt anna retning enn folkemeininga. Det bør vere mobiliseringsgrunnlag for både SV og miljøengasjerte veljarar framover.

2 tanker på “Nord-Noreg vil ha oljefritt Lofoten

  1. Nord-Norge er og blir et mysterium, selv for oss som er her fra. Nord-Norge er delt i to når det kommer til oljespørsmålet, men jeg vil si at Nord-Norge også delt i to når det kommer til samiske rettigheter/minoritets rettigheter. Og det er kanskje der paradokset kommer inn? FrP er så klar på hva de mener om Sametinget og samiske rettigheter, samtidig som de vil åpne opp for full utvinning. Samtidig som de partiene som vil verne om Lofoten og Vesterålen kanskje ikke når ut til hjerte av nordboerne, og har en meget uklar politikk på urfolk.

    Men det jeg egentlig skulle gjøre, var å stille et konkret spørsmål om SVs politikk. Jeg kunne ikke finne noe (ved et enkelt søk) på hjemmesidene deres, så jeg forsøker her! Hva mener egentlig SV om Samerettsutvalget 2s forslag og Hålogalandsallmenningen? I nord (og da ikke bare Finnmark) er det nemlig mange som fortvilt forsøker å finne ut hvilke parti som har en noenlunde grei samepolitikk, og dermed er stembar for oss.

    Lik

  2. Det er kanskje lov å håpe at oljeutslippene midt i beste vestkants hyttebelte i Vestfold i sommer kan ha ført til at en og annen i sør tar farene i nord litt mer på alvor …

    Lik

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s