Den manglande garantien

Såg du utspørringa av Lars Sponheim på TV2 i kveld? Og intervjuet med han i VG i dag? Kva er det eigentleg Lars Sponheim seier? Vil han hindre at det blir danna ei FrP-regjering, eller kan han la det skje og så vere i opposisjon til den på politisk grunnlag?

I VG seier han at dersom V skal felle ei regjering blir det på politisk grunnlag, men han avviser ikkje budsjettforhandlingar med FrP. Det er det som har gitt seks år med FrP-styre i Oslo med Venstres velsignelse.

På videosnutten under utfordrar eg Lars Sponheim til å svare meg. Det er litt utradisjonelt, men det gjer eit godt høve til å framføre ein kompleks bodskap samanhengande. – Bare kom med den erklæringen så skal jeg gjerne undertegne den en gang til, seier Sponheim. Men i den erklæringa står det ingenting om at han vil forhindre FrP å danne regjering eller la vere å lage budsjett med dei, han vil berre ikkje støtte regjeringa.

På videoen forklårer eg så presist eg klarer kvifor eg meiner ei stemme på Venstre med borgarleg fleirtal kan gje FrP i regjering. Det er ikkje for å belære Lars Sponheim eg går i detalj, han kan det til fingerspissane. Eg forklarer i håp om at flest mogeleg skal følje argumentasjonen min, og kunne vurdere den.

Nettopp det at Lars Sponheim kan dette så godt gjer at eg mistenker han for å vere bevisst uklår. Han garanterer ikkje at FrP skal haldast utanfor regjeringskontora, men det er inntrykket som sit igjen. Vurder sjølv!

19 tanker på “Den manglande garantien

 1. Det er artig at SV krever svært detaljerte garantier fra Venstre, samtidig som SV ikke kan garantere at de vil gå ut av regjeringen dersom Arbeiderpartiet går inn for oljeboring i nord.

  Venstre har svart at de vil være med på å felle en regjering med FrP på politisk grunnlag. Dersom Stoltenberg trekker seg og peker på Siv Jensen, vil det bli rikelig med anledninger til å felle FrP på miljøspørsmål, innvandringspolitikk osv.

  I det mest sentrale politiske spørsmålet for tida (det er vel Venstre og SV enige om?), nemlig miljøpolitikken, er SV uklare. Hvorfor skal velgerne tro på at SV vil bli sterkere miljøforkjempere i neste periode enn de har vært i denne?

  Lik

  • Det hjelper ingen ting at Venstre lover å holde seg utenfor regjering hvis det blir oljeboring. En stemme til Venstre er i praksis en stemme til en mindretallsregjering (eneste realistiske sjanse for flertallsregjering er de rød-grønne). Hvis/når Jens går inn for oljeboring, kommer da stortingsflertallet (AP+Høyre+FrP) til å åpne Lofoten/Vesterålen uhindret. Eneste sjanse til å stanse oljeboring er at SV vinner fram i forhandlingene om grunnlag for en ny rød-grønn regjering.

   Lik

 2. Etter å ha hørt deg på politisk kvarter i dag tidlig har jeg mest lyst til å gråte når du krever noe som helst av andre. Maken til tåkelegging av problemstillingen skal man lete lenge etter – du kan være glad for at journalisten der var komplett tannløs og ikke hadde sjekket fakta i saken.

  Når makspris på barnehage ble innført, sluttet barnehagen som min sønn gikk i å servere varme måltider en gang om dagen siden de ikke hadde råd til det. Nye leker ble ikke kjøpt inn fordi de ikke hadde råd til det. Det ble slutt på vikarer for sykemeldte fordi man ikke hadde råd til det. Vil du virkelig at det samme skal skje i aktivitetsskolen ved å sette en makspris? Det er på tide at dere i SV skjønner at kvalitet og pris henger sammen og slutter å kjempe for at alle skal få et dårligere tilbud.

  Lik

  • Offentlig. Har en bekjent med barn i privat barnehage der det faktisk er et varmt måltid hver dag, men kjenner ikke ellers noe til den barnehagen så skal ikke si hva den har/ikke har.

   Lik

 3. Tilbaketråkk: Venstres Frp-mareritt » Lillas valg

 4. Dette begynner å bli en litt pinling affære. Hvor er det egentlig du vil? Lars Sponheim er svært klar og tydelig på hva han mener. Jeg som usikker velger har ingen problemer med å forstå at han uenig med FrP utfra et ideologisk standpunkt. Han er uenig i politikken og garanterer at han ikke vil støtte den. Hva mer trenger du?

  Synes du det vil være riktig av Lars Sponheim å stemme mot et budsjett fra H/FrP, gitt at dette budsjettet ikke inneholder noe han ikke er i mot (sannsynligheten for dette er liten, men siden vi først er kategoriske…)?

  Det er greit å kreve svar, men du bør også være villig til å innse når spørsmålet er så irrelevant at det ikke er nødvendig å svare på.

  Du har rett i at en stemme til Venstre kan føre til en Regjering med FrP, men det som er sikkert er at en stemme til SV i hvert fall ikke vil føre til en Regjering med Venstre/Høyre.

  Det er denne typen unødvenidg, uproduktivt og egentlig ganske barnslig politisk spill som gjør at folk blir lei av politikere. Burde kanskje lage en bliisofaen.no hvor vi kan samle alle utspill av denne typen.

  Lik

 5. Lars Sponheim er ikke særleg klar på dette punktet. I dag på litteraturhuset svarte han at han ikke ville samarbeide på budsjettspørsmål med en Ap-regjering som gikk inn for oljeboring (men unnlot å svare på om han ville støtte en H-regjering i samme situasjon)

  Og poenget er jo egentlig: ok, så vil ikke Venstre sitte i regjering m Høyre og FrP, men det hindrer jo ikke Høyre og FrP å åpne Lofoten og Vesterålen. De kan jo bare få støtte fra Ap i fri dressur. Så spørsmålet er ikke om Venstre vil sitte i regjering. Spørsmålet er hva Venstre vil gjøre for å hindre åpning av Lofoten og Vesterålen?

  Lik

 6. Jeg er like pinlig berørt av Sponheims utspill som deg og er like trygg på mitt politiske ståsted som alltid – det blir Hjemmesitterpartiet i år også. Men når man først er inne på språklige saltomortaler og dobbelt bokholderi. Hvordan kan Kunnskapsministeren fra SV av alle partier, som daglig er bekymret for frafallet i videregående skole og all terpingen og teoretiseringen i klasserommene, samtidig innføre nynorsk for det store gross av innvandrere som ønsker studiekompetanse? Jfr. den nye vurderingsforskriften du signerte i sommer gjeldende fra 1. aug. i år. Se min blogg: http://knutmichelsen.blogspot.com/

  http://www.knutmichelsen.no

  Lik

 7. Tilbaketråkk: Sponheimsk parlamentarisme

 8. …Ved å ha dette som hovedsak i Soria Moria 2-forhandlingene og dermed binde opp AP i standpunktet! Det er nettopp dette som gjør Venstres olje-garanti rimelig verdiløs, i og med at flertallet (AP + FrP) fortsatt vil være for åpnig; dette er uavhengig av hva Venstre skulle klare å overbevise regjeringspartnerne om.

  Lik

  • Ja, SV skal naturligvis ha alle slags lykke til med forsøket på å presse Ap. Men noen garanti for at SV ikke går i regjering hvis de ikke får gjennomslag, får vi altså ikke.

   Og samtidig krever SV detaljerte garantier fra andre partier…

   Lik

 9. Tilbaketråkk: Twitter Trackbacks for Bård Vegar Solhjell sin blogg » Blog Archive » Den manglande garantien [bardvegar.no] on Topsy.com

 10. Så du SV i regjering siste 4 år? Nå tør de ikke love noenting, siden de vet de ikke klarer å holde noen løfter om de vil fortsette å klamre seg til ministerposter. Bare en ting å si om partiet uten prinsipper, når de nå forsøker å snakke mest mulig om andre og minst om sin egen utilstrekkelighet: kvalmt!

  Sponheim er da helt klar; Venster vil ikke sitte i eller bidra til en regjering med Frp. Om Frp eller Ap danner regjering er vel det samme, og Venstre vil selvsagt ikke fjerne noen av de om de kjører saker som er Venstrepolitikk, men sjansen for det er? Venstre er også helt tydelige på at de ikke vil sitte i en regjering som går inn for oljeboring i L&V. Mulig SV synes det er uten verdi, men SV sitter da tydeligvis gjerne i en regjering som gjør det samme. Hvor er verdien her? Statsrådhorer er vel det eneste dekkende uttrykket for denne gjengen.

  Lik

 11. Bare en liten kommentar: Arbeiderpartiet, som dere samarbeider med, dannet kommunestyre sammen med FrP i Hurum kommune. Selv om Arbeiderpartiet GARANTERTE at de ikke ville ha noe med FrP å gjøre. Hvordan kan et parti som SV samarbeide med et parti som støtter FrP på lokalt plan?

  Lik

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s