Fleirtal

I går vann vi eit nytt raudgrønt fleirtal. Det er faktisk litt av ein prestasjon. Sist ei fleirtalsregjering vart gjenvald og fekk fleirtal i Noreg var i 1969. Det er 40 år sidan! Vi har fått om lag like stor oppslutning, eit par promille mindre på siste prognose, og vi har tapt eit mandat. Dei to siste regjeringane i Noreg har begge tapt om lag 11% og eit hav av mandat.

Eg må gratulere Arbeidarpartiet med eit særs sterkt val og ein imponerande valkamp. Ikkje minst for Jens er dette ein stor triumf.

Eg er skuffa over SV sitt resultat, det er langt dårlegare enn det burde. Eg er likevel ikkje slått ut slik eg var etter den kraftige tilbakegangen i løpet av valkampen i 2005.

For det første er det lett å forklåre. Dette var eit regjerings- og statsministerval, der veljarane på begge sider flokka seg om partia som hadde statsministerkandidat. Regjeringsspørsmålet dominerte debatten, statsministerkandidatane dominerte valkampen. For det andre er eg verkeleg glad for fleirtalet, og veldig stolt av at det er vunne med eit prosjekt og ein politikk eg og SV har vore med på å skape. For det tredje trur eg SV har gode sjansar vidare. No er vi røynde. Vi har mange sterke unge politikarar. Vi har bestått ein svenneprøve i regjering.

Takk til alle i SV som har gjort ein fantastisk innsats. Ikkje minst takk til mitt fylkeslag Akershus. No skal eg slappe av nokre timar. Samstundes er eg allereie i gang med å tenke framover. Meir om det i neste bloggpost.

13 tanker på “Fleirtal

 1. Gratulerer så masse med seieren! Det var veldig fortjent! Desverre er jeg en av SVerne dere er skuffet over ettersom jeg stemte på AP i stedet. Det føltes tryggest. Men jeg er sikker på at dere får til et flott samarbeid også denne gangen.

  Stå på og kjemp for sv's saker. Jeg er stolt av at Norge har et slikt parti med deres holdninger i regjering. Og foresten. kan dere kjempe litt hardere for høyere utdanning, studentboliger og stipend? Det hadde vært kjempe flott!

  Tusen takk!

  Lik

 2. Man må jo gratulere, da, selv man ikke stemmer rødgrønt men helgrønt. Det kunne ha vært mye verre., og jeg synes du gjør en god jobb. Så håper jeg intenst på at vi nå får en heltids miljøvernminister med styrke og engasjement. Kombinasjonen av en svak miljøvernminister som har for mye annet å gjøre, og en bulldozer av en fiskeriminister, er en katastrofe…dagens hjertesukk…

  Lik

 3. Jeg synes vi har all grunn til å være først og fremst fornøyd dette valget (med unntak av valgdeltakelsen). Fortsatt flertall var jo det viktigste, og det må være naturlig at en svekkes noe etter første regjeringsperiode. Det tar vi igjen, vi har jo to år! Med litt langsiktig tenkning, satsning på kjernesakene (vi skal bli skolepartiet igjen!) og feiring av de flotte seirene tror jeg det ordner seg fint, jeg 🙂

  Gratulerer med valget til oss alle!

  Lik

 4. Gratulerer! Tror nok at mange velgere er skuffet over SV i regjering; at dere ikke har maktet å dra politikken nok til venstre. På utdanningssektoren er det jammen ikke så lett å se forskjell på høyre- og venstresida, selv om jeg skimter noen nyanseforskjeller. Regner med at du inviterer til et dialogmøte om kvalitet i barnehagene, slik du lovet før valget. Vi er mange som venter spent på hva som kan komme ut av en slik dialog, dersom du lytter til kritiske røster og ikke bare dreier i ny-liberalistisk retning. Men enn så lenge: gratulerer med valget; fint at det ble fire nye år med rødgrønn regjering! Stå på og kjemp for SVs standpunkter!

  Lik

 5. Håper dere i SV-ledelsen nå ikke gir fra dere kunnskapsministerposten! Jeg synes du gjør en god jobb, og håper du fortsetter. Du har fått god innsikt i utdanningssektoren, og kan jobbe for å ta noen tydelige skritt i retning av en mer helhetlig skoledag. Forventer også et kvalitetsløft for barnehagene 🙂
  Lykke til!

  Lik

 6. Gratulerer med valget!
  SV fikk min stemme i går, slik partiet har fått min stemme ved nesten alle valg siden 1979. De siste dagene har jeg hatt mange samtaler med tidligere SVere som har sagt at de ville stemme Ap i år. Mitt argument om at en stemme til SV ville være en stemme for et oljefritt Lofoten og Vesterålen, har fått noen av dem til å endre mening.
  I dag hører jeg på distriktssendingen for Nordland at SV nå vil forhandle om hvilket standpunkt regjeringen skal ha til oljeboring i nord. Dette kan da umulig stemme? Skal SV fortsatt ha en troverdig miljøpolitikk, må et så alvorlig valgløfte holdes. Ellers kan partiet like gjerne gå inn som en radikal del av Ap.
  Selv om vi var færre enn forventet som satte miljøet høyest som valgkampsak, betyr ikke det at saken er lite viktig!
  SVikter SV i denne saken, velger ihvertfall jeg sofaen neste gang det er valg.

  Lik

 7. Gratulerer med fire nye år! Skulle gjerne sett SV sterkere i regjering, men er uansett lettet over å slippe et mørkeblått alternativ. Jeg håper du får beholde statsrådplassen din, slik at den gryende, gode dialogen mellom departementet og det barnehagefaglige miljøet kan fortsette. Ønsker deg lykke til med de kommende ukers spennende forhandlinger!

  Lik

 8. Tilbaketråkk: Kva no – vesle parti?

 9. Jeg føyer meg inn i rekken av gratulanter! Svært fornøyd med en ny rødgrønn periode, men skulle også ønske meg flere mandater fra SV. Håper dere vil kjempe for SVs kjernesaker, slik at alle får en god hverdag. I den forbindelse tenker jeg spesielt på barna som befolker barnehagene. Barn som må få være barn, med alle sine kvaliteter, og ikke bli gjort til test-dukker med stemplene brukbar-ikke brukbar allerede i barnehagealder. Ser ut fra innlegget ovenfor at du vil gå i dialog med barnehage Norge, og det lover bra.
  Lykke til!

  Lik

 10. Valgresultatet rommer noen aspekter som gir grunn til ettertanke: Folk flest synes ikke miljøet er så viktig. En stor andel av velgerne har lyttet til Siv Jensens appell: ”Dette valget handler om deg og din familie!” At politikk handler om mer enn oss selv og at verden er større enn Norge, har fått lite fokus i valgkampen. Flere kommentatorer har pekt på navlebeskuelse som et alvorlig demokratisk problem. Anders Heger i Dagsavisen sier det slik: ”Et helt folk er i ferd med å få en forestilling om at politikk handler om små ting”.

  Disse tingene berører i høyeste grad dialogen om barnehagen. Dette er noe av bakgrunnen for at mange av oss er bekymret over at temaer som etikk og estetikk, barns lek og kulturell dannelse trenges til side for det som kalles ”grunnleggende ferdigheter”. Med tanke på barnehagens potensial til å fremme demokrati og fellesskap, er det skuffende at barns medvirkning ikke vektlegges i stortingsmeldinger. Og det er bekymringsfullt at debatten om utdanning reduseres til et spørsmål om ”kos eller kunnskap”.

  Jeg håper dialogen om kvalitet i barnehagen i større grad vil ta utgangspunkt i det som er barnehagens formål. Den nye formålsparagrafen vektlegger både omsorg og lek, læring og danning. Den sier at barnehagen skal møte barna med tillit og respekt, bidra til trivsel og glede og fremme demokrati og likestilling. Barnehagens formål bør legge føringene for hva som skal vektlegges i dagens og morgendagens barnehage. Det er verdt å spørre om økt målrasjonalitet – mer testing og kartlegging – fører til at vi bommer på selve målet.

  Gratulerer med valget. Rødgrønt flertall gir håp om en god dialog der vi i hvert fall er enige om en ting: Verken barnehagepedagogikk eller barnehagepolitikk handler om små ting!

  Lik

 11. Apropos innlegget til Solveig Østrem: Norges Forskningsråd har støttet prosjektet "Medvirkning i et relasjonelt perspektiv-fokus på de yngste i barnehagen" ledet av Berit Bae, Høgskolen i Oslo. I prosjektet er det 6 delprosjekter, som hver på sin måte problematiserer og utforsker hva medvirkning kan være:
  Lekende-humoristiske interaksjoner som en del av barns medvirkning, v. 1.
  amanuensis Berit Bae, Høgskolen i Oslo
  Barnehagens fagområder i spennet mellom voksnes autoritet og de yngste barnas
  medvirkning v. 1. lekto Anne Tove Fennefoss og 1. lektor Kirsten Jansen,
  Universitetet i Agder

  Lik

 12. Å dokumentere og reflektere over små barns medvirkning i barnehagen, v.
  høgskolelektor Toril Sverdrup og høgskolelektor Anne Myrstad, Universitetet i
  Tromsø
  Måltidet på småbarnsavdeling i barnehagen – demokratiets vugge? v.
  universitetslektor/PhD-kandidat Berit Grindland, Universitetet i Stavanger
  Små barns uttrykk og voksnes forståelse høgskolelektor/Phd stipendiat Nina
  Johannesen, Universitetet i Stavanger
  Perspektiver på de yngste barnas muligheter til å skape ´fluktlinjer´ i tid og rom
  1. lektor/PhD-stipendiat Ninni Sandvik, Høgskolen i Østfold/NTNU
  For mer info: http://www.medvirkning.no/
  Omtale av konferansen: Medvirkning som etisk praksis ligger på Barnehageforums side: http://www.barnehageforum.no/ShowArticle.aspx?Art

  Lik

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s