Norden i G20?

Eg har rydda kalenderen dei neste dagane for å førebu meg til forhandlingar med dei andre partia om Soria Moria 2, køyre inn den nye gruppa og gå over ting som har blitt liggande i departementet. Det viser seg å vere litt. Ei helg på fjellet langt frå aviser og ståk hjalp godt på humør og energi.

I helga kom det nye oppslag om at Noreg vil ha eit felles nordisk initiativ mot å bli med i G20. Jonas Gahr Støre har fleire gonger vore intervjua om dette, til dømes i Aftenposten. Eg meiner den nye nordiske orienteringa vi ser er noko av det mest interessante i den utanrikspolitiske debatten om dagen.

For ikkje lenge sidan kom den såkalla Stoltenberg-rapporten som vart levert til dei nordiske utanriksministrar. Innhaldet er fleire forslag for sterkare samarbeid på det tryggingspolitiske og forsvarspolitiske området, nokre av dei særs radikale. Noreg har dei siste åra auka vårt forsvarspolitisk samarbeid med andre nordiske land, særleg Sverige. Vi samarbeidar om både materiell og øvingar.

Spørsmålet om G20-medlemskap er interessant av to grunnar. For det første fordi vi har sterke saklege argument. Norden er samla sett verdas 8. eller 9. største økonomi. Samstundes er det vanleg å seie om både Noreg og andre nordiske land at vi markerer oss utover vår størrelse internasjonalt, til dømes med vår FN-støtte. Slik sett bør vi ha gode argument i denne diskusjonen.

Interessant er det også fordi det bringer to nye dimensjonar til samarbeidsdiskusjonen. Ein ny dimensjon til dei siste åras nordiske samarbeid, som i liten grad har dreid seg om økonomi. Og ein ny dimensjon til Noregs internasjonale orientering. Det sterkaste argumentet mot at vi skal ha ein felles utanrikspolitikk i EU kan etter mitt syn speglvendast når det gjeld Norden. Eg er redd for at Noreg sin internasjpnale stemme skal bli svekka i eit EU der for mange ulike omsyn eller syn som er motstridande vil dominere. Då er det betre at enkelte små land fremmar desse syna direkte. I Norden vil desse syna ofte vere dei dominerande. Dei vil dermed heller få større tyngde enn å forsvinne. Dette gjeld sjølvsagt ikkje alltid, men som hovudregel.

Difor er den nye Norden-debatten interessant og perspektivrik, langt ut over dei korte reprisane EU-debatten ofte byr på.

3 tanker på “Norden i G20?

  1. Tilbaketråkk: Bård Vegar Solhjell sin blogg » Blog Archive » 1 år med blogg

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s