Monarki eller republikk?

Dette er ikkje det mest dagsaktuelle spørsmålet i norsk politikk. Det er heller ikkje det som vil påverke  folks daglegliv mest.

Det er imidlertid eit av dei store prinsippielle spørsmåla som fortener å bli diskutert med jamne mellomrom. Det er grunnen til at SV ein gong kvar stortingsperiode legg inn eit grunnlovsforslag om å endre statsform. Vi veit vi ikkje får fleirtal, men vi meiner forslaget skal reisast.

Debatten blussar også opp i mediene med jamne mellomrom. NRK2 sitt program Spekter har også sett det på dagsorden, og eg medverkar saman med ei rekke andre politikarar.

Det er eit godt argument for monarki: Det vi har verkar bra. Vi har eit bra kongehus, og det er få problem med monarkiet. Noreg er eit demokrati uansett om vi kallar oss monarki eller republikk. Kvifor endre på noko som fungerer? Det er nok også grunnen til at debatten er så lite oppe.

Andre argumenterer med at det står så sterkt i folket, at det representerer tradisjon og historie og at det er samlande. Det synest eg ikkje er så gode argument. Tradisjonen og historia knytt til Kongehuset ville vere der sjølv om vi endra statsform. Samlande symbol og verdiar er ikkje berre noko land med Kongehus har. Eg meiner dessutan at ein politikar skal seie korleis ting bør vere. Kva vi vil ha, ikkje berre kva vi har og kva folk vil ha.

Då meiner eg svaret er openbart. Det prinsipielt riktige er at vi skal velje vårt statsoverhode, ikkje at funksjonen skal gå i arv.

Enkelte seier at vi aldri vil få endra dette. Det trur eg kan vere feil. Det same sa alle om statskyrkja for eit tiår eller to sidan. No er den i ferd med å bli avvikla, sakte men sikkert.

Ei avvikling av monarkiet ligg langt, langt  fram i tid. Det må ha rimeleg brei støtte, det må skje gjennom ei folkerøysting og ein styrt prosess. Dersom det skal skje. Eg trur mitt syn vil vinne meir og meir støtte. Den største hindringa for det er nok at vi har eit kongehus som er dyktige, folkelege og som mange respekterer og ser opp til.

43 tanker på “Monarki eller republikk?

 1. Jeg er uenig. Hver gang andre forslag og partier truer kommer argumentet om den norske modellen. Er det noe som er en kjærne for samhold og nasjontilhørighet så er det nettopp Kongehuset. Det er en veldig viktig del av den norske modellen.

  I mange land er det større egoisme og mindre samhold enn hos oss. Mindre forståelse for spleiselaget. Å fjerne Kongehuset fjerner en viktig del av samholdet vårt.

  Til slutt : Hvorfor i all verden skal vi gi mer makt til politikerne og AP ?
  Nå sitter Jens å bestemmer hvem som skal være Stortingspresident og hvor oljeformuen skal og ikke skal plasseres og har rent flertall for andre gang.
  Hvorfor skal han også plassere sine venner som President av landet også ?

  Blir det aldri nok av den politiske maktgrådigheten ?

  Lik

 2. Det er et argument for monarki-avskaffelse som vi i likestillings- og feministpartiet SV ogs… Les merå kan tenke over om vi vil bruke som et argument, selv om det er litt søkt:

  Ved å beholde monarkiet og dets innbakte roller støtter vi deremd også opp om bevaring av Norges eneste "yrkesrolle" der fødepress er en del av stillingsbeskrivelsen- Tross alt skal jo tittlene gå i arv, og vi veit jo alle hva som må til for at det skal være arvinger, og hvem osm må sørge for å få den jobben gjort.

  Kan et sosialistisk og feministisk likestillingsparti med respekt for seg selv virkelig stå for en slik holdning? Tenk litt over det…!

  Lik

 3. og dessuten, tenk hvis vi en gang får en kronprins eller – sesse som viser seg å være homofil? Hvordan vil både vi – samfunnet – og ikke minst den personen takle det opp mot de tidligere nevnte forventningene om å føre slekten videre, tro?

  Adaposjon av ett fremtidig statsoverhodet? Det er en ganske absurd tanke fopr ganske mange, men slett ikke så usannsynlig. I det hele tatt, det finnes en drøss slike tenktekonsepter som et likestillingsparti kan få problemer med å forsvare å stå for, og samtidig bli tatt seriøst.

  Men, kanskje er det jeg som tenker for mye, kanskje er dtete bare en ubetydelig bagatell i debatten.

  Lik

 4. Hans Olav.
  Det er nok desverre ikke bare i Kongehuset det er press på hva man skal bli når man blir stor.
  Kronprins Haakon sa det rett ut til sine foreldre "Jeg vil gifte meg med Mette Marit og om det er noe problem med det så abdiserer jeg".
  Hans foreldre hadde ikke noe problem med det. Folket syns det var litt rart, men nå etter noen år ser det ut som Mette Marit er akseptert som et fullverdig Kongehusmedlem.

  Derfor tyder det på at kronrins -esse får styre sitt liv og har mulighet til å gå av om de vil.
  Minner også om at dette skjedde i England før krigen.

  Jeg tror ikke det er noe problem den dagen en medlem i Kongehuset er homofilt. Jeg tror derimot at det viser menneskeligheten med det hele. Jeg tror ikke at du skal forvente deg at Kongehuset kommer til å undertrykke seksuell legning.
  Og om en i Kongehuset ikke får arvinger, om det er av seksuell legning, sykdom, dårlige arveegenskaper, usunn livsstil eller hva det er, så er det et familietre.
  Derfor er Marta Louises barn i arverekkefølgen.

  Det er mulig du tenker litt mye hva-hvis. Men, det er bra at man er nysjerrig. Bra at man spør!

  Lik

 5. Jeg er enig i at befolkningen i et land bør velge sitt statsoverhode. Siden dette først og fremst er en seremoniell jobb, synes jeg imidlertid ikke det er det viktigste.

  Jeg synes det viktigste argumentet mot kongedømme er at det er noe dypt umoralsk i å ha en konstitusjonell ordning som gjør at små barn utsettes for det press og den oppmerksomhet som prinser og prinsesser utsettes for. Noen vil innvende at også en presidents barn blir svært interessante for media, men det blir tross alt på et litt annet nivå, både fordi presidenten ikke nødvendigvis er valgt på livstid og fordi barna ikke forventes å skulle etterfølge sin presidentfar.

  Mens vi holder som et ideal for alle andre at unge mennesker bør få velge sine egne liv, vet kongebarna at de aldri vil kunne velge. Joda, de har mulighet til å abdisere, men vil neppe likevel i fred og ro kunne starte som frisør på hjørnet…

  Lik

 6. "Noreg er eit demokrati uansett om vi kallar oss monarki eller republikk" Blir vi virkelig like eller mer demokratiske med et nytt statsoverhode? Mål, maktstruktur og styringsform for en republikk er uklart her..?. Debatten handler for mye for/imot kongehuset etter min mening (som ikke er en trussel med utøvende makt).

  Lik

 7. Nå er det jo goså å legge til til i diskusjonen da, at vi i SV ikke nødvendigivs ønsker oss en ny presidentrolle som skal overta for Kongen den dagen et slikt skifte evt. blir gjennomført.

  I stedet ser vi vel for oss å utvide representasjonsretten og ditto plikt til Stortingspresidenten, og på den måten la h*n fungere bsom statsoverhodet. Denne personen er jo tross alt nest etter Kongen allerede slik det er i dag, så det er jo bare en logisk og naturlig utvikling i så måte.

  Lik

 8. Bjørn :
  Så du innlegget mitt som står rett over ditt ?
  Der kommer det helt klart frem at man kan gå av om man ikke vil ha jobben. Det har hendt før.
  Og kongelige har trukket seg tilbake. Marta Louise gitt fra prinsesse til eventyrforteller. Og det er omtrent det samme som frisør om du vil.

  Jeg ser ikke på arven av titler som mer alvorlig enn en forretningsmann som håper og forventer at poden følger i hans spor og overtar etter han.
  Eller kjente politikerfamilier som Gerhardsen, Strand, Stoltenberg der vi ser det samme.

  Det er veldig medmenneskelig av deg å være så bekymret for deres ve og vel. Men, faktum er at Håkon nå fortsetter helt frivillig etter sin fars fotspor.

  Lik

 9. Ed :
  Jeg er helt enig. Det er for liten debatt om alternativet. Man er mot Kongehuset, men snakker ikke om alternativet.
  Hvem skal bli President i Norge ? Carl. I Hagen ? Bondevik ? Det er i allefall helt klart at Jens Stoltenberg en gang hadde kommet til å bli det om vi hadde hatt republikk.
  Får aldri politikerne nok stillinger og makt ?

  Hans Olav :
  Det må være en rolle over Stortinget. Et organ som kontrollerer det.
  Er SV mot det ?

  Jeg syns det er topp at det er et upolitisk organ øverst. På den måten blir det mindre vennetjenester og strategiske plasseringer osv.

  Lik

 10. Kloke ord om monarki og republikk fra Solhjell. Dagens kongehus fungerer godt, og er fylt av kloke mennesker. Men jeg ønsker meg likevel republikk, av prinsippielle grunner. Den øverste konstitusjonelle lederen i Norge bør være folkevalgt.

  Men det er vel tvilsomt om dette bør innebære en president av amerikansk type, med utstrakte utøvende fullmakter. Jeg forestiller meg mer en avgrenset seremoniell rolle, noe á la den finske modellen.

  Lik

 11. Det står følgende i partiprogrammet vårt, Haakon:

  "Monarkiet er en foreldet statsform. I et demokrati kan ikke viktige samfunnsposisjoner gå i arv. SV vil derfor avskaffe monarkiet og innføre republikk som styringsform i Norge. En norsk republikk bør bygge på den styringsformen vi har i dag, og trenger ikke medføre noen ny presidentrolle."

  Forslaget om å la Stortingspresidenten bli "satsoverhode" er lanserte av Bård Vegars nestlederkollega Audun Lysbakken.

  Lik

 12. Arbejdsglæde Foredrag
  Du får inspiration til et godt liv på jobbet og i fritiden.
  Det vi egentlig burde tage alvorligt er det, der bringer os glæde. Det der fylder os op på den gode måde, det der giver energi og følelsen af at være fri. Dette arbejdsglæde foredrag tager glæden for livet til en helt ny dimension. Arbejdsglæde handler om at bringe nogen af de bolde i spil som giver dig følelsen af velvære, overskud og energi. Det er tid til at have det sjovt, når vi er på arbejde.
  Skal arbejde være alvorligt?
  Mange mennesker har en overbevisning om, at vi hurtigere løser opgaverne i en stram og alvorlig kontekst. Er det muligt, at vi rent faktisk producerer mere, er mere kreative og bedre til at kommunikere, når vi bringer glæden og humoren mere i spil? Kunne det være at livet ville glide nemmere, hvis vi tog det lidt mindre tungt?
  På dette foredrag får du 5 gode vaner til et sjovere liv. Du får muligheden får at slippe din stress, dine bekymringer og hermed nyde dit arbejdsliv. Når vi har det sjovt på arbejdspladsen bliver livet meget nemmere at leve. Rent psykisk bliver du også lettere. Du oplever flere succesoplevelser når du har friheden til at have det sjovt!

  Lik

 13. Tilbaketråkk: Lindsay Lohan’s Playboy Shoot Met With ‘Mixed Emotions’ | Todays Hot Posts

 14. Tilbaketråkk: Giveaway: A Pair of Stride Rite Kids Shoes (a $45 Value!) | Phoenix Internet marketing get found online phoenix | Gigs biz

 15. Tilbaketråkk: SPOTTED: Kevin Hart+President Obama Finish Up Their Christmas Shopping | Please Post News For Today Topics

 16. Tilbaketråkk: Kate Moss Strips Down for Valisere | Phoenix Internet marketing get found online phoenix | Gigs biz

 17. Tilbaketråkk: QUIZ: How Well Do You Know Your Holiday Movies? | New York City Car Services Reviews

 18. Tilbaketråkk: 2011 At A Glance: Favorite Pictures Of The Year | Todays Hot Posts

 19. Tilbaketråkk: What’s Your Number? Premiere! | Phoenix Internet marketing get found online phoenix | Gigs biz

 20. Tilbaketråkk: Best Pictures Of The Week | Please Post News For Today Topics

 21. Tilbaketråkk: Christina Hendricks Hits Google Music’s Sundance Soiree | New York City Car Services Reviews

 22. Tilbaketråkk: Ellen Pompeo & Stella Stop By Coffee Bean & Tea Leaf | Todays Hot Posts

 23. Tilbaketråkk: Demi Moore Hospitalized For ?Substance Abuse? | Please Post News For Today Topics

 24. Tilbaketråkk: Vanessa Paradis: Johnny Depp Split Rumors Are “False” | Phoenix Internet marketing get found online phoenix | Gigs biz

 25. Tilbaketråkk: Katherine Heigl Looked Stunning At ?One For The Money? Premiere | Todays Hot Posts

 26. Tilbaketråkk: Adrienne Bailon Addresses Fabolous Relationship Rumors, Says Their FRIENDSHIP Is Normal | New York City Car Services Reviews

 27. In the awesome pattern of things you actually receive a B- with regard to effort. Where you misplaced me personally was in the particulars. As as the maxim goes, details make or break the argument.. And it could not be much more true here. Having said that, allow me reveal to you what did give good results. Your article (parts of it) can be very convincing which is possibly why I am taking the effort in order to comment. I do not really make it a regular habit of doing that. 2nd, despite the fact that I can notice the leaps in reasoning you make, I am not necessarily convinced of just how you seem to unite your ideas which produce your final result. For the moment I will, no doubt subscribe to your point but hope in the foreseeable future you link the dots much better.

  Lik

 28. Tilbaketråkk: NEW SINGLE ? JW CTE FEAT. BILLY BLUE ?DARTH VADER? | New York City Car Services Reviews

 29. Tilbaketråkk: NEW SINGLE ? JW CTE FEAT. BILLY BLUE ?DARTH VADER? | New York City Car Services Reviews

 30. Tilbaketråkk: ‘The Voice’ Coaches Lock Down Their Teams | Todays Hot Posts

 31. Tilbaketråkk: ‘The Hobbit’ Is Going To Be ‘Amazing,’ Star Says « Gigs Media – what is sms – mobile marketer

 32. Tilbaketråkk: Alessandra Ambrosio’s Santa Monica Stroll | Phoenix Internet marketing get found online phoenix | Gigs biz

 33. Tilbaketråkk: Rihanna SINGS Adele’s Praises, Takes A Break From Music & Says “Single Life Is Overrated” + Nicki Minaj & Ricky Martin For Viva Glam! « Gigs Media – what is sms – mobile marketer

 34. Tilbaketråkk: Lamar Odom Dropped From The Mavs (Temporarily), Sent To The D-League! | Todays Hot Posts

 35. Tilbaketråkk: Hart of Dixie Actor Scott Porter Engaged | Phoenix Internet marketing get found online phoenix | Gigs biz

 36. Tilbaketråkk: Joey Fatone?s Marriage Advice to Justin Timberlake | Please Post News For Today Topics

 37. Tilbaketråkk: Lil Kim Says She’ll Know Good Female Rappers When She Sees Them, Dishes On Diddy & New Album | New York City Car Services Reviews

 38. Tilbaketråkk: Armie Hammer: Johnny Depp Is ‘Fantastic’ In ‘Lone Ranger’ | Todays Hot Posts

 39. Tilbaketråkk: Julie Bowen & Sarah Hyland: “Modern Family” Wrap Party Pair | Please Post News For Today Topics

 40. Tilbaketråkk: Jennifer Lawrence Preparing Her ‘Bradley Cooper Box Set’ « Gigs Media – what is sms – mobile marketer

 41. Tilbaketråkk: Snow White and the Huntsman Director Rupert Sanders Says Kristen Stewart Is a “Tough Cookie” and a “Great Role Model” | New York City Car Services Reviews

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s