Verdas farlegaste region?

I Afghanistan i dag har det gått av ei bombe på eit gjestehus i Kabul, og seks FN-medarbeidarar er drepne. Det er diverre berre eit av mange døme på eit land der situasjonen er blitt ekstremt alvorleg. Jan Egeland siterte på dagsnutt 18 den amerikanske generalen Stanley McChrystal (ISAF-sjefen) på at anten går det mykje betre i tida framover eller så er det vi ser no byrjinga på slutten. Her argumenterer FN-utsending Kai Eide langs dei same linjene.

Vi er ikkje like vant til å høyre det same frå Pakistan, men dei står midt oppe i ein nesten like alvorleg og kritisk situasjon. I dag tidleg eksploderte ei bombe på ein marknad i Peshawar nord i landet, det vart rapportert om 91 døydde tidleg i dag – truleg med stigande tal.

Angrepet er eit av ei rekke som har ramma pakistanske byar dei siste månedane. Ytterleggånade religiøse krefter står sterkt – og veks – i landet. Det pakistanske Taliban har styrka seg. Denne rørsla har sitt utspring i Afghanistan og Pakistan, og opererer frå fjella i grenseområda mellom dei. Her har dei treningsleirar og våpenleirar. I regionen er det og mange av dei koranskulane som er utgangspunktet for rekruttering til Taliban.

For ei lita veke sidan rykka den pakistanske hæren inn i eit av desse kjerneområda – Sør-Waziristan – med om lag 30.000 mann og eit oppdrag om å slå Taliban tilbake. USA har lenge pressa på for at Pakistan skal gå inn militært her. Det er vanskeleg å sjå krigen i Afghanistan isolert frå dette området. Det er områda som i liten grad er underlagt den nasjonale regjeringa, område der stammar eller klanar styret relativt fritt for innblanding.

Både stabiliteten og demokratiet i Pakistan kan stå på spel med det som no skjer. Meir om det her. Ei langsam radikalisering har foregått over tid i landet, og terror vert meir og meir vanleg. Samstundes har leiarskapen i landet stått utan ein klår strategi for å ta landet vidare. No har dei gjort det dei lenge har vegra seg for, å konfrontere desse militante gruppene med våpenmakt. Det kan få landet til å eksplodere. Det får i alle fall både landet, regionen og verda til å halde pusten.

4 tanker på “Verdas farlegaste region?

 1. Hei Bård!

  Hvordan kan du beviselig påstå at religiøse krefter står bak det siste bombeangrepet mot sivile i Peshawer? Har det vestlig media foret med opplysninger vært utgangspunkt for din standpunkt?

  Etter mitt syn vil en religiøs -i dette tilfellet muslim- mann aldri bevisst gå etter for å ramme sivile. Men der i mot vil offentlige institusjoner (militæret, politiet etc.) være legitime mål ettersom de løper fremmedmakt USAs ærend for å angripe sivile. Ikke minst tillater den pakistanske regejeringen amerikanske angrep -også drone- på pakistansk jord.

  Hva gjør den amerikanske Blackwater i Pakistan? Hvilken interesser har de der? Har du tenkt på det noen gang? De er neppe i Pakistan for å drive sivilt arbeid…

  Del 1 av 2

  Lik

 2. Har du fått med deg at pakistanske myndigheter har avdekket en rekke ganger angripere -også selvmordsbombere- som ikke er omskjært nedentil? Dvs. at de ikke kan være muslimer. Les pakistansk media eller hør den pakistanske regjeringens offisielle utsagn sendt tidligere.

  Med utgangspunkt for dine bekymringer for situasjonen i Pakistan, bør du sette deg grundigere inn og finne kompetent informasjon fra pakistansk offentlighet, og ikke ta den vestlige medias synspunkt som god fisk.

  Del 2 av 2

  Lik

 3. Tilbaketråkk: Dhoni rested, Sehwag to lead India in ODIs (Reuters) | Cheap Vacations on the Beach

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s