Obama og Afghanistan

Eg merkar det på stemninga. Dei færraste trur det kan gå rette vegen i Afghanistan. Obamas nye strategi har mykje fornuft og god retorikk i seg, men er møtt med den avventande skespsisen som legg seg når ein er usikker på heile prosjektet. Nokre er usamde med retninga. Dei som er samde seier gjerne at det er for lite, for seint. Eg var på Red1 om det før i kveld, opptaket ligg her.

Obama presenterte strategien i ein tale på militærakademiet West Point i går kveld. Her kan du lese den og her kan du sjå den (og på nettstaden Realclearpolitics finn du ei fantastisk samling reaksjonar og analysar – som alltid når det skjer noko i amerikansk politikk).

Obama varslar her ein omlegging av strategien. Det skal leggast meir vekt på utvikling og den sisivle sida, det skal leggast meir vekt på å bygge opp institusjonar (regjering, hær, politi etc), styrkane skal i større grad beskytte afghanarar, ikkje berre jakte på Taliban. Strategien ber sterke merke frå den sjølvkritiske rapporten General Stanley McChrystal har levert, og er ei dreining mot norske synspunkt (og SV sine synspunkt) i debatten. I tillegg overraska han i alle fall meg med å varsle eit tidspunkt for starten på ei tilbaketrekning, dersom «tilhøva på bakken» tillet det. Det er første teikn til ein open debatt om ein exit-strategi.

Men botnlinja – og det storeøkonomiske løftet på 180 mrd kroner – er han vil sende 30.000 nye styrkar. Det betyr at Obama har dobla talet på soldatar i landet frå 50-100.000 på eit år.

Eg er positiv til mange av dei politiske signala som ligg i talen, men det er vanskeleg å forstå at fleire styrkar er svaret på dei utfodringane Obama sjølv peikar på. Det ser også merkeleg ut å varsle ei kraftig oppurstning, og så å varsle nedtrapping etter 18 månedar. Det framstår ulogisk men også krevjande å utrette alt dei ein skal på kort tid, noko som pregar dei norske reaksjonane.

Det er ein tale med minst to bodskapar til to sider i politikken, difor er den lett forvirrande å tolke. Obama har oppnådd det at ingen går til verbal krig mot han, men han har heller ikkje vunne nokon for deg. Det framstår noko vinglete.

Eller kanskje er det berre utruleg vanskeleg å finne ein veg vidare i Afghanistan?

8 tanker på “Obama og Afghanistan

 1. Denne krigen er like meningsløs som Vietnamkrigen. Ingen land kan fri et folk ved okkupasjon, det er folket selv som må reise seg opp og frigjjøre seg. selv. Denne krigen blir styrt av store firmaer som har kontrakter med det amerikanke forsvaret og tjener fenomenalt med penger. Siden disse sitter rmed mye makt i Washington og ikke har noe interesse av at krigen blir slutt,, kommer denne krigen til å vedvare i mange år fremover.

  Lik

 2. Alle kriger blir styrt av de som tjener på dette. Afghanistan er ingen unntak, her blir det tjent store penger. Det er snart flere ansatte fra
  «contractors» (firmaer med forsvarskontrakter) i Afghanistan enn soldater. Disse firmene er kjent for ikke å vaere de mest seriøse og det er fint lite kontroll over hva de driver med. De fleste av de ansatte er pensjonerte yrkessoldater som tjener hundretusenvis av $ i året. Hva vet vi, det kan da vaere mulig at disse folka hjalp Obama finansiellt i valgkampen og der ligger kanskje svaret på hvorfor denne krigen blir opptrappa.

  Lik

 3. Jeg er enig i at det er vanskelig å se veien videre i Afghanistan, men det må finnes en vei videre. Når NATO, og deriblandt Norge, valgte å gå inn i Afghanistan på bakgrunn av angrepene 11. september, da har vi en forpliktelse.

  Og det jeg IKKE forstår er hvordan man skal få til en løsning uten tropper. Det går i hvertfall ikke an.

  Lik

 4. La Taliban få herje fritt.Litt syre i ansiktet på små jenter som våger å gå på skole er ingen ting å bry seg om.Kvinner som blir steinet hvis de blir voldtatt er ingen ting å bry seg om.Homser som blir torturert og drept er ingenting å bry seg om.Et fristed for terrorister er ingenting å bry seg om.
  Det viktigste for sosialister er å bekjempe all relgion,BARE IKKE ISLAM.Av en eller annen merkelig grunn,er muslimer fredet for all kritikk fra dere sosialister.

  Vi som våger å kritisere,er rasister.Men jeg for min del lever godt med det.Hvis en sosialist kaller meg rasist,tar jeg det som et komplement.Jeg hater dere så jævlig mye mer enn jeg noen gang kommer til å hate en muslim,eller en med annen hudfage .Det er dere som svikter deres egene.Det er dere som er svikter landet deres.Ikke muslimene.De sloss for noe de tror på.All respekt for det,men det er vår fordømte plikt og sloss imot.Nå er fronten i Afganistan.Hvis vi trekker oss ut,flyttes fronten til Europa.
  Islam…med god hjelp fra sosialistene….skal en dag herske over europa.

  Lik

 5. Betenk dette: vi, både SV og resten av norges befolkning, har bedt våre beste, yngste å delta i en krig langt vekke. For å oppnå hva? Liv er gått tapt. I en nasjon som som er så gjennomkorrupt at de har ingen problemer med å være verdens største eksportør av heroin men grunnet et middelaldersk stamme/religionssyn så tåler de ikke synet av en kvinnelegg langt mindre et ansikt uten at de må fengsle ansiktet med en burka. På internasjonalt heter det visst "EXIT strategy" når en vil trekke seg ut. Min oppfordring er klar: trekk ut. Min beveggrunn er, trur jeg, diametralt motsett av hva Solhjell og SV har men det hadde vært av interesse å se om Solhjell og SV har tanker om hva som skal følge en fornuftig retrett. Solhjell VET så inderlig vel at det er utopisk, tåpelig og umoralsk å slenge noen $ eller NOK mot Afghanistan via NORAD og tro at det løser noe som helst… Hvordan vil dere gjøre det. Men gjør det raskt, vi har ingen liv å avse.

  Lik

 6. Tilbaketråkk: heikki.no » Blog Archive » Ingen militær seier

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s