1000 år i eit hopp

Vi snakkar om å «hoppe etter Wirkola». Det betyr å kome etter noko stort.

No blir det «å hoppe før Anette Sagen» . Det betyr å gjere noko småleg og nedlatande.

Så skjedde det. Nokre staute mannfolk skulle sjekke at bakken var i orden før vi slapp utfor den skjøre lille fuglen Anette Sagen. Det er 1000 års likestillingskamp oppsummert i eit hopp. Usynleggjort, umyndighjort og nedvurdert. Folk rasar, faren til Anette rasar.

Forsøka på å bortforklare verkar unekteleg ganske søkte. Det er som du kan høyre dei stå og humre og seie til kvarandre at det vart ei ordning på det til sist.

Eller kanskje tek eg feil. Kanskje er det ein god grunn til det heile, eller kanskje er det ein serie feil og dårlege vurderingar? Ikkje veit eg, men eg synast vi bør få vite. Eg meiner ofte at vi politikarar legg oss borti mykje rart vi bør ligge unna, og at den politiske debatten kan handle om små symbol framfor stor substans.

Men ingen regel utan unnatak. Og i denne symboltunge saka synest eg kulturminister Anniken Huitfeldt skal kalle norsk idrett inn på teppet og kreve at saka vert undersøkt til botnen, og at det vert gjort grep for å stoppe den undertonen av diskriminering og usynleggjering som av og til poppar opp. Norsk idrett får til mykje, men har openbart ein veg å gå når det gjeld likestilling.

28 tanker på “1000 år i eit hopp

 1. Dette er bare bra. Å la Sagen få hoppe først i Kollen var en tullete politisk korrekt avgjørelse som ikke hadde noe som helst forankring i virkelighet eller logisk tankegang. Men dette viser jo bare hvor primitiv Norge er som nasjon, når kjønnet på en person skal være så mye viktigere enn hvem som hadde fortjent det mest eller som var det logiske valget.
  Det eneste jeg kan huske av Sagen er et stygt fall, voldsvideo på nett og ellers utallige negative sutreutspill i media om at buhuu hun blir motarbeidet fordi hun er kvinne bla bla o.s.v., uten at noen klarer å ta inn over seg at kvinnehopp for øyeblikket knapt nok er en mikroidrett nesten uten utøvere.
  Å gi en slik ære (hvis man kan kalle det for ære, hvem som hoppet først ville normalt sett ha vært glemt en uke senere uansett) til en som ikke har oppnådd noe som helst innen hoppsporten er jo helt tullete. Romøren hadde f.eks. vært et mye mer logisk valg, for det første er han lokal, han har 2 VM-gull og har dessuten verdensrekorden.

  Når jeg ser en del av dustekommentarene som klager på det som er skjedd, er det jo helt tydelig at det er mange som kanpt nok har peiling på skihopp og hva det er for noe. Man bør ikke uttale seg om noe man ikke vet noe om. Ekstremfeministisk klaging uten noe som helst fornuftig argumentasjon kan dere ta på årsmøtet i Ottar.

  Personlig kunne jeg ikke brydd meg mindre om hvem som hoppet først i bakken, men for øyeblikket sitter jeg bare og koser meg når jeg ser alle idiotkommentarene fra folk som tydeligvis synes dette er ille.

  Lik

  • Du er bare en ignorant del av det veletablerte norske gubbeveldet og det er på grunn av mannssjåvinister som deg at Anette Sagen og de andre kvinnelige hopperne ikke har noen store medaljer å vise til. Man må jo få LOV til å hoppe i store mesterskap dersom man skal få muligheten til å vinne en medalje. Agrumentet ditt faller på sin egen urimelighet og vitner om din mangel på kunnskap og logisk sans.

   Jeg for min del er både kvinne og en sterk motstander av Ottar, så kanskje du burde treffe noen kvinner før du generaliserer til hele populasjonen. Samtidig er jeg like mye motstander av at tullinger, med vettet godt plassert mellom beina sine, skal få lov til å uttale seg i det offentlige rom. Jeg beklager å måtte informere deg om det, men du er en skikkelig tosk.

   Lik

   • Du kan da umulig være imot at såkalte "tullinger" skal få lov til å uttale seg i det offentlige rom, det kaller vi ytringsfrihet i det landet jeg kommer fra og for meg går den foran omtrent alle andre rettigheter (friheter).

    Lik

   • Jeg er i mot en fordumming av unge mennesker og det er helt klart at folk som bare leser avisen og etterpå ytrer seg om ting de ikke egentlig har peiling på (slik som han over her), kan påvirke mennesker til å tro at dette er en korrekt fremstilling. Jeg er helt klart glad for at vi ivaretar ytringsfriheten, men jeg mener det burde stilles langt større krav til å vise hvem man er. Å gjemme seg bak anonymitet på denne måten er utrolig feigt og jeg har ingen respekt for slike mennesker.

    Lik

 2. Fullstendig enig med deg Kongen.
  Våkn opp da PK-ere. Dette handler ikke om kjønn, men om sikkerhet. Innse at det er en forskjell mellom menn og kvinner. Hvis ikke mediene hadde skrevet om "testhoppingen" ville dette aldri vært noe problem.

  Lik

  • Du skal være en skikkelig liten mann for å skrive noe sånt. Jo mer vi gjør får å hindre jenter i hoppsporten, dess bedre vises det hvilken trussel de er, og at vi tror de kan dominere sporten hvis de får slippe til.

   Lik

 3. Veldig bra, Bård Vegar! Å hoppe før Sagen er noe an det pinligste som har skjedd på lenge. Jeg kan liksom se for meg den passelig gode skihopper Romøren kose seg med å snike i køen. Å hoppe etter Romøren er å bli lurt av noen som ikke tåler å ikke få vilja si.
  Torbjørn Urfjell

  Lik

 4. Har ikke alltid kvinnesakskvinner kjempet for at man skal belønnes for det man har gjort, og ikke hvilket kjønn man tilhører? Dette skurrer…

  Lik

 5. Snakk om avsporing dere kommer med! Det er ikke kvinnesak – men maktarroganse fra en gjeng mannfolk som tror de kan gjøre det de vil….og tror de kan slippe unna med det.

  Lik

 6. Helt ærlig synes jeg at debatten om likestilling egentlig ikke er helt dekkende for hva denne saken handler om. Selvfølgelig mener jeg at det kunne vært positivt med en kvinne som første til å hoppe i Holmenkollen, men for meg handler med mest om at når man gir en rollen som den første til å hoppe, så strider det med all rimelighet å la noen andre hoppe først. Man robber noe ærefullt fra den som hadde fått oppgaven og slik synes jeg ikke at man skal oppføre seg.

  Lik

 7. Det er ikke vanskelig å være enig med kongen her. Dette er mest av alt en politisk markering. Anette Sagen er ei dame med bein i nesa som har markert seg med sin kamp mot FIS. Det er hennes fortjeneste at jentene nå får delta i VM. Hvis man ser bort i fra dette så er hennes idrettslige prestasjoner på det jevne. Grunnen til at keg sier det selv om hun har over 40 internasjonale seire er fordi nivået blant jentene er så dårlig. Det er tre til fire jenter som har byttet på å vinne i hele denne perioden. Det er også grunnen til at de ikke får delta i OL. Det har vært alt for lite rekrutering selv om Anette Sagen har sørget for mye spalteplass. Nå frykter jeg at dette blir brukt mot Romøren for alt det er verd, og er det noe den gutten ikke trenger så er det kjeft og reaksjoner for at han har gjort ett prøvehopp i kollen.
  Jeg synes at Solhjell og Huitfeld bør holde seg langt unna denne saken. Til Pias, dette er kvinnesak. Det er heller ikke godt kamuflert. Det handler på INGEN måte om mannlig maktarroganse av enn gjeng mannfolk. Jeg synes det er flott at man prøver å gjøre Sagens opptreden i kollen så fin som mulig. Særlig siden hun trenger mye mere fart for å komme ned i bakken. Skihopp er en sport med ett risikomoment, og Sagen utsetter seg for en større risiko enn guttene pga høyere fart.

  Lik

  • Hun har jo ikke fått lov til å ta medaljer og det er jo hele grunnen til at hun ikke har noe "å vise til". Er det virkelig ikke mulig å innse at dette argumentet faller på sin egen urimelighet? Dersom man vil forandre på noe, slik at jentene også kan få vise sin dyktighet i f.eks OL, så må man jo starte et sted.

   Jeg mener ikke at dette nødvendigvis trenger å være en kvinnesakskamp. Det er nok å bruke "common sense" for å skjønne poenget.

   Lik

 8. Blir det ikke litt for dumt når hovedpersonen selv sier følgende: "Jeg visste at at de skulle teste bakken. Alt annet ville være unormalt. Det kunne faktisk være noe «krisegærnt» med bakken, og de ville vel ikke sette helsa mi på spill, sier Sagen"

  Syns dette er å henge seg opp i småting. Det er vanlig at man tester nye anlegg, selv om noen har fått lov å være "fus"

  Lik

 9. Lurer litt på hvordan Norge ser ut utenfra i dag. Det norske folk med stortingspolitikere, idrettsstjerner, artister raser over hvem som fikk hoppe først i den nye hoppbakken. Realpolitikk (og viktig symbol, Bård Vegard) å rase over kan jo for eksempel være dette: I disse dager vurderer den norske stat å støtte byggingen av et kullkraftverk i Sør-Afrika som slipper ut dobbelt så mye CO2 som Norge skal kutte. Miljøverndepartementet fraråder det. Men Norad støtter det. Her bør Erik Solheim falle ned på miljøbyråkratenes anbefaling, ellers kommer nok fremtidige generasjoner å bære mer nag til ham enn Romøren og eventuelle kjipe hoppsjefer.

  Lik

 10. Tilbaketråkk: Bård Vegar Solhjell sin blogg » Blog Archive » 1000 år i eit hopp

 11. Idretten er det mest mannsjåviniske som finnes! Inntil de tar likestilling på alvor og gir kvinner de samme forhold å utvikle seg under som menn, like mye penger, støtteapparat etc,. burde man inndra all støtte til de – dikriminering er forbudt i henhold til norsk lov. . Det sitter mest menn i styrer og stell, så har de en kvinnelige idrettspresident for å prøve å slå stykker realiteten – at mannen rår.
  I arbeidslivet forøvrig forventes det at man respekterer avgjørelser, for mannehopperne er dette yrket deres og inntektsgrunnlaget – da må de kunne respektere en avgjørelse om de liker den eller ikke. "han er lei seg"- dette er å spille på å få tilgivelse i stedet for tillattelse. Nå må de som vil kalle seg idrettsmenn vise seg som menn – og opptre med respekt for andre.

  Lik

 12. Are you for real?

  Du vil altså at vår travle kulturminister skal bruke mye tid og ressurser på å vurdere om det var riktig å teste bakken før premieren, noe Anette sagen ikke var uenig i, eller ei?

  Hva med å heller rydde opp i bruken av inkompetente "kjønnsforskere" som premissleverandører for norsk politikk?

  Lik

  • Anette Sagen er vel drittlei av å alltid være den som må sloss for å få lov til å hoppe, så det er kanskje ikke så rart at hun har gitt seg. Tenkt på det kanskje? Vil bare presisere at det finnes mye vi som "lesere" av aviser faktisk ikke vet om de vi leser om.

   Lik

 13. Tilbaketråkk: TwittLink - Your headlines on Twitter

 14. Jeg mener Solhjell og Huitfeld er med på en landsomfattende mobbekampanje! Når Annette Sagen er helt ok med at Romøren hoppet før henne, burde ikke du/ dere være det også? Det er en person det er synd på i denne saken og det er Bjørn Einar Romøren. så får jeg heller få sinte feminister og SV ere på nakken…. Dette er en fillesak! Selvfølgelig er dette kvinnesak! For å illustrere det hva hvis det var omvendt. At det var Romøren som hadde vunnet avstemmingen. Hva tror du hadde skjedd hvis Anette Sagen hadde hoppet først? Tror du det hadde blitt en nasjonal hatkampanje mot frk Sagen? Tror du regjeringsmedlemmer hadde uttalt seg da? At det hadde blitt opprettet hatgrupper mot Annette Sagen med 100000 medlemmer på Facebook..

  Lik

 15. Jeg mener Solhjell og Huitfeld er med på en landsomfattende mobbekampanje! Når Annette Sagen er helt ok med at Romøren hoppet før henne, burde ikke du/ dere være det også? Det er en person det er synd på i denne saken og det er Bjørn Einar Romøren. så får jeg heller få sinte feminister og SV ere på nakken…. Dette er en fillesak! Selvfølgelig er dette kvinnesak! For å illustrere det hva hvis det var omvendt. At det var Romøren som hadde vunnet avstemmingen. Hva tror du hadde skjedd hvis Anette Sagen hadde hoppet først? Tror du det hadde blitt en nasjonal hatkampanje mot frk Sagen? Tror du regjeringsmedlemmer hadde uttalt seg da? At det hadde blitt opprettet hatgrupper mot Annette Sagen med 100000 medlemmer på Facebook..

  Lik

 16. Jeg mener Solhjell og Huitfeld er med på en landsomspennende mobbekampanje! Når Annette Sagen er helt ok med at Romøren hoppet før henne, burde ikke du/dere være det også? Det er en person det er synd på i denne saken og det er Bjørn Einar Romøren. Så får jeg heller få sinte feminister og SV ere på nakken… Dette er en fillesak! Selvfølgelig er dette kvinnesak! For å illustrere det, hva hvis det var omvendt? At det var Romøren som hadde vunnet avstemningen. Hva tror du hadde skjedd hvis Annette Sagen hadde hoppet først? Tror du det hadde blitt en nasjonal hatkampanje mot frk Sagen? Tror du regjeringsmedlemmer hadde uttalt seg da? At det hadde blitt opprettet hatgrupper mot Annette Sagen på facebook da?
  Dette er mobbing på høyt plan! Det er ett karakterdrap! Solhjell og Huitfeld burde skamme seg… Hva skjer med regjeringens anti mobbe kampanje når vi har slike folk i regjering? Hvilket signal sender dette…? En urett gjort mot en kvinne er tydeligvis mye værre enn en urett gjort mot en mann. Er det dette som er likestilling og kvinnekamp i 2010?

  Lik

 17. Tilbaketråkk: Hildegunn » Blog Archive » Bjørn Einar Romøren – En Norsk helt!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s