Jerusalem

Nabeel Al-Kurd sine foreldre flytta inn i eit lite hus i Aust-Jerusalem i 1948. Sjølv har han budd der sidan han vart fødd for 56 år sidan. Mor hans på 87 bur der enno. Du ser han til høgre på biletet foran huset som e.r busett, advokaten hans står til venstre.
 
For 9 år sidan bygde han og storfamilien på huset. Utan tillatelse, slik alle palestinarar som bygger på gjer det. Ingen får lov til det av myndigheitene. Då han er ferdig blir påbygget låst av politiet, og han får ikkje ta det i bruk.
 
Så, for nokre månedar sidan, våknar familien ein dag og ser at israelske busettarar har flytta inn. I påbygget. Som er skilt frå huset av ein tynn vegg. Same inngangsparti.
 
Dette er ikkje uvanleg. Flyktninghjelpen sin representant i Jerusalem meiner at om lag 60.000 palestinarar er drive vekk frå heimane sine. Over gata for Nabeel sitt hus ligg eit større fleiretasjes hus. Fleire palestinske barnefamiliar vart tvunge ut av det. Ein av dei som er kasta ut ser du på biletet her foran huset, no med Israelsk flagg. Inn har 8 familiar av ortodokse og ultraortodokse jødar flytta. Eg treng vel ikkje seie at nabolaget Sheikh Jarrah er ekstremt konfliktfyllt, og tungt politiovervaka.
 
Nokre av dei står utanfor huset, og eg går bort for å snakke med dei. Etter kvart sender dei ut sin talsmann, Jonathan.
 
Det vert fort klart at vi er usamde om den internasjonale rettstilstanden til området (eg og FN meiner det ligg på okkupert område i Aust-Jerusalem).
Men meir interessant for meg er dette spørsmålet; Kva får ein familie med små barn til å flytte inn i eit hus som ein annan barnefamilie er blitt kasta ut av? Og kva får dei til å oppsøke ein så konfliktfyllt oppvekst for sine barn?
 
Svaret er at Gud har gitt dei dette landet, og dei skal ta det tilbake. «We are on God’s side, and they are on the Devil’s side». Han bekreftar at dei ventar at heile gata vil være overtatt av busettarar i løpet av kort tid. Og eg får bekrefta av andre kjelder at byen har utbyggingsplanar for området, som er eit palestinsk område som ligg opptil fleire israelske.
Eg diskuterer med Jonathan på biletet til høgre. NRKs Sidsel Wold i bakgrunnen.
 
Dette er Jerusalem, den heilage byen. Her vert palestinarar systematisk tvangsflytta frå heimane sine og israelske busettarar vert flytta inn. Israel bygger og flyttar seg ut over sine eigne grenser, og gjer samstundes ei fredsløysing meir og meir fjern.
 
Eg kjenner det som eg har crashlanda i det vanskelegaste spørsmålet i denne konflikten. Men mest av alt sett personlege tragedier, og ein brutal utdrivingspolitikk, på nært hald.

13 tanker på “Jerusalem

 1. Denne stadige kolonialiseringen av palestinske nabolag, landsbyer og jord skjer hver dag til tross for at den internasjonale domstolen i Haag har erklært bosetterkoloniene for ulovlige. USA støtter Israel og sikrer at de ulovlige bosetterne får fortsette til tross for lovnader om det motsatte. Og "nøytrale" selskaper fra hele verden (inkl norske selskaper og importører) fortsetter å gjøre butikk med disse forbryterne. Det eneste effektive virkemiddelet vi har igjen er økonomiske sanksjoner mot Israel og selskapene som gjør proffit på okkupasjonen.

  Palestinske og internasjonale aktivister arresteres i arbeidet mot bosetterkolonistene.http://stopthewall.org/latestnews/2230.shtml

  Lik

 2. Del 1:
  Her var det dessverre mange usannheter og påstander som kan kommenteres. Jeg må nøye meg med noen få.
  Er du så sikker på at historien du fikk fra Nabeel er helt sann? Kanskje du burde ha undersøkt nærmere? Du vet sikkert at i krig er sannheten det første offer.
  Du bør være like kritisk til informasjonen du får fra palestina-arabiske innbyggere som det du tydeligvis er til israelere.

  Er du klar over at det pågår rettsaker om flere bygninger i Sheikh Jarrah?
  Noen av sakene har blitt avgjort av domstolene. Les f.eks. her om flere eiendommer eid av jøder som har vært ulovlig okkupert av arabere: http://en.wikipedia.org/wiki/Sheikh_Jarrah
  http://www.jcpa.org/JCPA/Templates/ShowPage.asp?

  DRIT=1&DBID=1&LNGID=1&TMID=111&FID=442&PID=0&IID=3056&TTL=The_U.S.-

  Israeli_Dispute_over_Building_in_Jerusalem:_The_Sheikh_Jarrah-Shimon_HaTzadik_Neighbo

  Lik

 3. Del 2:

  Myndighetene i Jerusalem gir selvsagt også byggetillatelser til de arabiske innbyggerne. Visste du det? Ordfører Nir Barkat sa dette til avisen Haaretz:
  "The municipality is planning to expand the existing neighborhoods evenly – one third in Arab areas and two thirds in the Jewish neighborhoods – according to demographics, he said."
  Les mer her:http://www.haaretz.com/hasen/spages/1159087.html

  Lik

 4. Del 3:
  Du skrev også: "Her vert palestinarar systematisk tvangsflytta frå heimane sine og israelske busettarar vert flytta inn."

  Disse påstandene må du konkretisere. Når og hvor ble palestina-arabere systematisk tvangsflyttet?

  Når og hvor ble israelske innbyggere flyttet inn?
  Jeg har aldri før hørt om noen israelere som har blitt tvangsflyttet inn. Jeg har derimot hørt om de ca. 8000 israelerne som ble tvangsflyttet ut fra sine hjem på Gaza-stripen.

  Videre skriver du: "Israel bygger og flyttar seg ut over sine eigne grenser".
  Hva er så Israels grenser? Vet du ikke at de ennå ikke er bestemt? Du mener vel ikke at våpenhvilelinjen etter krigen i 1967 er en grense?

  Du skrev også: " og gjer samstundes ei fredsløysing meir og meir fjern.".
  Kan du forklare hvorfor freden blir fjernere dersom jøder og arabere bor sammen?

  Har du noensinne tenkt over om freden kan være fjernere på grunn av den arabiske hatpropagandaen mot Israel eller arabernes håp om å fjerne Israel eller på grunn av at deres ledere fortsatt nekter å komme til forhandlingsbordet med Israel?

  Lik

 5. Her er litt mer fakta i saken fra en.wikipedia.org/wiki/Sheikh_Jarrah:

  "In recent years, private Jewish groups are seeking to regain possession of property in Sheikh Jarrah once owned by Jews and purchase new property. The areas in question are the Shepherd Hotel compound, the Mufti's Vineyard, the building of the el-Ma'amuniya school, the Simeon the Just/Shimon HaTzadik compound, and the Nahlat Shimon neighborhood. At the same time, foreign investors from Arab states, particularly the Persian Gulf, are seeking to purchase properties to further Palestinian interests."

  Lik

 6. "Many offers have been made to families in the neighborhood to sell their property to Jewish and Saudi groups. In 2001, Israeli settlers broke into a sealed section of the al-Kurd family's house and refused to leave, claiming the property was owned by Jews. In 2008, the Jerusalem District Court ruled that the "Shimon Hatzadik" property belonged to the Sephardic Community Committee. Despite the court ruling that the Arab families had protected tenant status as long as they paid rent, several families refused to pay, ending in their eviction. The al-Kurd family was evicted on November 9, 2008, and Israeli settlers were allowed to move in, sparking a protest by the United States. Muhammad al-Kurd, the head of the family, died eleven days after the eviction. The court ruling was based upon an Ottoman-era bill of sale whose authenticity was allegedly disproved in 2009 when Turkish records showed that the building was only rented to the Jewish group and not sold. Fawzieh al-Kurd continues to protest the eviction and lives in an encampment in East Jerusalem."

  Hvofor skriver du ingenting om dette?

  Lik

 7. Løgnene om Israel er mange. Både Solhjell og særlig Lars (1. kommentar) som bruker en svært aggressiv retorikk for å beskrive Israel. Lars bruker ord som kolonialisering om Israels politikk, kaller jødene/israelerne kollektivt forbrytere og selvfølgelig er ordet okkupasjon med i hans ”analyse”. Dette viser at man kan slenge om seg med udokumenterte påstander om Israel. Se Geirs betimelige spørsmål og tenk over at det som i dag betegnes som «de okkuperte områdene» er et direkte resultat av seksdagerskrigen i 1967, der Israel slo ned et koordinert forsøk fra de omkringliggende arabiske statene på å ødelegge den jødiske nasjonen. Det var med andre ord en forsvarskrig, og ikke en angrepskrig Israel førte, også i 1967 som i alle krigene mellom Israel og hennes naboer. Skal ikke Israel gis den samme rett som alle andre nasjoner har til å forsvare seg? Områdene som benevnes som okkuperte, er altså ikke okkuperte. Og skal ikke Israel følge de samme internasjonale lover som andre nasjoner? Sier Folkeretten kanskje at områder tatt i forsvar av et land er okkuperte områder?

  Lik

 8. Mesteparten av de områdene som omtales som"okkuperte" er likevel siden 1967, blitt gitt tilbake til arabisk kontroll, men planer om tilbaketrekning fra Vestbredden i Oslotraktaten sporet av på grunn av økning i vold og terrorisme. Israel trakk seg helt ut av Gaza i 2005, men hva ble ”belønningen”? Stadige raketter og terrorangrep fra Hamas, som fortsetter å kontrollere regionen. Er det virkelig noen som tror på fred i Modtøsten om Israel trekker seg fra vestbredden? Hvorfor gikk araberlandene til krig mot Israel ved opprettelsen i 1948? Husk at den arabiske befolkningen i det som nå er Israel, har sine opprinnelige røtter i den muslimske erobringen i det sjuende århundre. Så hvem okkuperer hvem i Midtøsten?

  Lik

 9. Jeg leser at familien har bodd i dette huset som ligger i Øst-Jerusalem siden 1948. Det gir grunn til å anta at huset tidligere tilhørte en jødisk familie som ble jaget ut da Jordan okkuperte bydelen og gjorde den judenrein. Jeg vet ikke om slikt bør belønnes!!!

  Lik

 10. Bl annet gjennom fornuftsekteskap med arabere fra Øst-Jeruslaem, foregår det en massiv arabisk innvandring til byen. Palestinere fra Judea og Samaria (også kalt vestbredden av Jordanelven) ønsker å posisjonere seg slik at de ved eventuell opprettelse av en palestinsk stat fortsatt kan bli boende innenfor Israels grenser og dermed fortsatt nyte godt av alle de demokratiske og ikke minst materielle goder som resten av Israels jøder og arabere nyter godt av.

  Den arabiske delen av byens befolkning har vært økende i flere tiår, og påstanden om at Israel "systematisk tvangsflyttar palestinarane frå heimane sine" er jo direkte løgn.
  Faktum er at mange tusen jøder må flytte ut av byen hvert år fordi det bygges for lite boliger for jøder, noe som skrur opp prisene.

  Lik

 11. Hvorfor er det mulig for arabere å bo fredelig i Israel, mens jøders tiltedeværelse i arabiske land eller Judea og Samaria er uønsket, ja hindrer fred?
  For eksempel bygges det hvert år i Osloregionen langt flere boliger for ikke-norskeetniske grupper enn det bygges jødiske hjem i Øst-Jerusalem. Forskjellen er bare den at Norge som nasjonaldannelse er av forholdsvis ny dato, mens Jerusalem som hovedstad og Israel som nasjon er flere tusen år gammel. Tenk om israelske myndigheter skulle være like frekk og blande seg inn i norsk innenrikspolitikk?

  Kan jo også minne om at jødene har utgjort flertallet av Jersualems innbyggere siden 1850-tallet. Berlin er ikke lenger delt, og alle er vel glade for det. Hvorfor ønsker SV å dele Jeruaslem? Mener man at etnsik utrensing er løsningen til fred i resten av verden også? Er det en form for omvendt rasisme vi ser her?

  Lik

 12. Men dette er uansett ikke hovedsaken. Spørsmålet man må spørre seg er hvordan tilstedeværelsen av jøder i deler av Jersusalem kan hindre fred. Arabere kan bo fritt i Israel, så hvorfor kan det ikke bo jøder i en eventuell fremtidig palestinsk stat? Hvorfor må et område være etnisk renset for jøder før det kan bli fred? Her det noe som ikke rimer.

  Lik

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s