Invasjon på Vestbredden

– Dei roper skjellsord, kastar stein på oss og trakasserer folk. Dei mest ekstreme brenn bilar og tek livet av folk. Det går få dagar på vestbreidda utan alvorlege overgrep frå busettarane.

Det er Muhammed Othman som seier dette. Han er aktiv i organisasjonen «Stop the Wall». Han har besøkt Noreg ei rekke gonger. Sist gang han kom tilbake frå Noreg vart han arrestert og helde i 4 månedar fortel han.

Gaza og Vestbreidda er palestinsk territorium, men det skjer ei gradvis fortrenging av palestinarar og invasjon av busettarar. Den israleske politikken med å busette folk inne på Vestbreidda sørgar for det. Nede i dalane ligg dei palestinske landsbyane, oppe på fjelltoppane ligg busettingane som festningar.

Det er no om lag 325 busettingar og 1/2 million busettarar. Kven er dei? Det store fleirtalet er truleg jødar som kjem frå andre land enn Israel. Kvifor busett dei seg midt inne i Palestina? For å busette det heilage landet, men også fordi det er tungt subsidiert. Mange har berre busett seg der utan å spørre. Nokre busettingar er planlagt av regjeringa. Men Israels regjering sørgar for vatn, straum og tunge subsidiar for alle. Dei bygger eigne vegar til busettingane, som palestinarane ikkje får bruke, og dei held palestinarane ute med sperringar.

Og ikkje minst så etablerer dei ein mur som gradvis murer 85% av busettarane (som har bygd på palestinsk land) inne frå Palestina, som stenger palestinarar ute frå sitt eige land og som openbart skal flytte grensene for Israel. Eg kan ikkje hjelpe for det; Den minner meg enkelte stader om Berlinmuren, som eg sjølv såg i 1989.

Det heile er sjølvsagt heilt i strid med internasjonal lov. Det gjer det meir og meir vanskeleg å finne ei varig løysing, og det stenger palestinarar ute frå eigne område og gjer det vanskelegare å ferdast på Vestbredden.

Dette er også historia om to oppfatningar av røynda. Den israelske utdanningsministeren kan fortelle meg at regjeringa har tatt det modige skrittet å fryse nye busetnadar. Modig fordi inga regjering har gjort det før, og fordi ein viktig del av deira velgargrunnlag er busettarane og dei som støttar dei. Eg trur han, det har sikkert kosta politisk. Frys i busetningane er eit palestinsk og internasjonalt krav til Israel for å få igang fredssamtalar igjen.

Samstundes er det ein midlertidig frys, og statsministeren har (for å tilfredsstille kritikarane) forsikra om at dei skal igang igjen når den er over – ut i 2010. Og dei tillatelsane til å bygge som var gitt før frysvedtaket er aleine nok til å halde det gåande til ut i 2011. Med andre ord, bygginga held fram til trass for ein midlertidig frys. Slik går det politiske spelet, og ulike måtar å sjå verda på møtest.

Under er eit kart som viser busettingar (i svart), muren (bygd og planlagt) område som er sperra for palestinarane pga muren og/eller sperringar/vegar. Alt saman i heimlandet til palestinarane, som dei har folkerettsleg krav på.

15 tanker på “Invasjon på Vestbredden

 1. Hva er det med ekstreme muslimer og ekstreme kommunister?Hvorfor tar kommunistene alltid parti med islamistene?Vil dere ha sharia?Dere støtter terrorister,og det viser hvor patetiske de venstreradikale er.Dere er bare noen små fitter.

  Personlig håper jeg israel teppe-bomber hele jævla gaza.jeg tror verden hadde blitt et litt bedre sted uten disse muslimske terroristene.

  Lenge leve Israel!!

  Lik

 2. Vegar: Hvor blir det av svar på mine spørsmål i de to forrige blogginnleggene dine?

  Les en bra artikkel her:
  "Hvordan venstresiden bør forholde seg til Israel" http://turl.no/8z3

  Antikommunist: Det er ikke lurt å komme med slike grove ord. Du overbeviser ingen med en slik argumentasjon.

  Lik

 3. "In defense of 'settlements' http://articles.latimes.com/2009/jun/28/opinion/o

  Legg merke til følgende:
  "Obama has made his objections to Israeli settlements known. But other U.S. presidents have disagreed. President Reagan's administration issued a declaration that Israeli settlements were not illegal. Support for that position came from Judge Stephen M. Schwebel, former president of the International Court of Justice, who determined that Israel's presence in Judea and Samaria did not constitute "occupation." It also came from a leading member of Reagan's administration, the former dean of the Yale Law School and former undersecretary of State, Eugene Rostow, who asserted that "Israel has a stronger claim to the West Bank than any other nation or would-be nation [and] the same legal right to settle the West Bank, the Gaza Strip and East Jerusalem as it has to settle Haifa or West Jerusalem."

  Lik

 4. Geir: Det er helt hårreisende at du hevder muren ikke er i strid med internasjonal lov! Verdens øverste folkerettsorgan, Den internasjonale domstolen i Haag (ICJ) har knapt noengang uttalt seg så klart som i den grundige vurderingen de kom med 9.juni 2004 som slår fast at muren er ulovlig og må rives.

  Det er vanskelig å diskutere med noen som ikke anerkjenner at det er FN og ICJ som avgjør hvorvidt noe er folkerettsstridig.

  Lik

  • Ja, og hoveddommeren var en kineser, et land som okkuperer et område ca 100 ganger større enn Israel.
   Desverre er slik at det i verden i dag er en uhellig allianse av islamske stater og en sovende "humanistisk" venstreside i Europa som lar ulike internajonale organer brukes til ideologiske formål. Dette er jo med å destabilisere verden. De fattige og undertrykte i verden i dag kan nok ikke ikke regne med europeernes støtte, beskyttelse eller sympati.
   Dersom undertrykte gruppper rundt om i verden ikke bruker terror, har de ikke de undertryktes "adelsmerke". Da fortjener de vel heller ikke å bli hørt. Tror nok at de forfulgte i den tredje verden har gjennomskuet det "humane" Vestens hykleri bedre enn våre egne intelektuelle har. Heldigvis!

   Lik

 5. Mali: Det er jo synd at du syns det er vanskelig å diskutere dette temaet med meg. Har du ofte en slik arrogant holdning til de du diskuterer med?
  Jeg har ingen problem med å debattere eller vise til fakta i saken.

  Sikkerhetsbarrieren har ikke blitt dømt ulovlig. ICJ kom med en RÅDGIVENDE UTTALELSE. Sehttp://no.wikipedia.org/wiki/Israels_barriere_p%C

  Vurderingen kom etter at FNs generalforsamling med 90 stater mot 8 og og hele 74 avsto ba IJC om å gi en slik rådgivende uttalelse.
  Sehttp://en.wikipedia.org/wiki/Israeli_West_Bank_ba

  I juli 2004 stemte generalforsamlingen igjen. Da vedtok flertallet med 150 mot 6, med 10 som avsto, for å kreve at Israel skulle følge uttalelsen fra ICJ.
  Sehttp://www.un.org/apps/news/story.asp?NewsID=11418&C...

  Det viktige her er at resolusjoner i FNs generalsforsamlingen ikke er bindende. Kun resolusjoner fra Sikkerhetsrådet er det.

  Lik

 6. Det er viktig å vite om bakgrunnen til at Israel så seg nødt til å bygge barrieren.

  Israels vurdering etter ICJs uttalelse: http://securityfence.mfa.gov.il/mfm/Data/49486.pd

  Saving Lives – Israel's Security Fence: http://www.mfa.gov.il/MFA/MFAArchive/2000_2009/20

  1,188 people have been killed by Palestinian violence and terrorism since September 2000: http://www.mfa.gov.il/MFA/Terrorism-+Obstacle+to+

  Flere fakta (Powerpoint): http://www.mfa.gov.il/NR/rdonlyres/C408D82F-9365-

  Lik

 7. Litt mer om bakgrunnen:

  The reality of Israel today is that of an ongoing terrorist threat of the gravest
  proportions. Israel faces 40 to 50 significant security alerts every week, each one threatening an
  attack such as that carried out at the Park Hotel in the coastal town of Netanya on 27 March 2002
  in which 30 people were killed, most in their 70s and 80s, and 145 others injured, by a suicide
  bomber from Tulkarem. In that same month, March 2002, by suicide bomb and other attacks,
  135 people were killed and over 721 injured in 37 separate incidents. Over the past 12 months, as
  a result of more stringent security, the number of casualties have begun to decline. Yet terrorist
  attacks have still killed 218 people in this period and injured around 850 others. In one of the
  most horrific of these attacks, at Maxim’s restaurant in Haifa on 4 October 2003, two families lost
  5 members each, across three generations, to the suicide bomber.

  Lik

 8. Timingen for ditt besøk i Jerusalem må jo ha vært en lukrativ investering som har fungert som en effektiv døråpner for norsk kapitalismes interesser i sjeikdømmene på den arabiske halvøy. Dine kritiske uttalelser mot Israel må jo ha åpnet flere dører for den norske hamdelsdelegasjonen av norske oljesjeiker på besøk i oljesjeikenes hjemland. Ingenting er mer tillitsskapende når man vil ha innpass i arabisk næringsliv og oppnå store kontrakter, enn å vise dem at man tar tydelig side mot det "onde sionistiske regimet". God lagspill i regjeringen med andre ord.

  Lik

 9. Kanskje man kan spørre seg selv hvorfor disse landene som velter seg i luksus ikke støtter sine palestinske søsken materielt (bortsett fra våpen da) eller med demokratibygging. Jo litt støtte kommer jo fra den kanten. Saudi Arabai gir jo rikelig stipend til familier som har ofret sine barn som shahees/martyrer (les: selvmordsbombere).

  Lik

 10. Men den arabiske sympatien for palestinerene går ikke særlig dypt. Hvem husker for eksempel ikke hvordan Kuwait fordrev 300 000 palestinere etter den første golfkrigen, eller hvordan palestinerene i Irak (som nøt store privilegier under Saddam Hussein) nå er de mest forhatte innbyggerene i landet? Eller Svart september, eller befrielsen av Fathastan under den første Libanonkrigen (Operasjon fred for Galielea)?

  Dersom du kobler sammen araberenes og andre islamske staters "sympati" med palestinerne (mange av " palestinerne" innvandret jo til Palestina fra nettopp disse landene på begynnelsen av 1900-tallet) med deres mangelende vilje til å gi dem statsborgeskap men derimot mye våpen, da knekker du kanskje noen koder som vil sette tingenes tilstand i et litt annet lys. Islams lære om jødene som står bak alle verdens kriger og må beskjempes i de siste dager før islam blir verdensomspennende, er en vedtatt sannhet i islamske samfunn, også her på berget.

  Lik

 11. Desverre må man kunne lese arabisk og andre lokale språk (lokale kilder) for å se hvor utbredt denne ideologien er i disse landene, fra grasrotnivå til makteliten. Og mange i Vesten biter på, som f eks Kristin Halvorsen som for noen år siden uttalte i et debattprogram på NRK at det umulig kunne bli fred og demokratisk utvikling i Midtøsten før israelerne sluttet å behandle palestinerne så fælt. Dette uttalelesen var jo helt i tråd med islamistenes ideologi. Som om alle etniske utrenskninger, religiøse feider, som om nordsudanernes (arabere) nedslaktning av 2 millioner kristne og animister i Sør-Sudan, eller to millioner drepte i krigen mellom Iran og Irak på åttitallet etc har noe med Israel å gjøre? Listen kunne selvfølgelig vørt gjort mye lengre.

  Lik

 12. Tilbaketråkk: Solhjell i dei palestinske områda

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s