Det heilage

Midt i politikken er det ein annan dimensjon som gjer like stort inntrykk. Eg har ikkje skrive mykje her på bloggen om mi interesse for religion, men den er ikkje lita av den grunn. Religion spelar ei viktig rolle i politikk og den er interessant i seg sjølv. Men ikkje minst er religiøse bygg og stader flotte og interessante, og den kjensla av heilagdom og alvor du kan oppleve der flott.

På 90-tallet reiste eg mykje både i Europa og Asia. Kvar enn eg drog, besøkte eg kyrkjer, moskèar, buddhistiske og hinduistiske monument. Men eg har aldri vore i Palestina eller Israel.

Det har ikkje vore mykje tid til å besøke heilagdomane i byen, men litt. Under er ein liten biletserie frå det:

Til venstre under er meg foran gamlebyen, du ser Al Aqsa Moskèen og Klippedomen i bakgrunnen. Så er det bilete frå klagemuren, og deretter klippedomen. Tempelhøgda (som jødane kallar det der Klippedomen og Al Aqsa ligg) ligg eit steinkast over klagemuren. Klagemuren er den heilagaste staden i jødedomen, medan høgda over er den tredje heilagaste staden i Islam (etter Mekka og Medina).

Under det ser du eit bilete frå «The Church of Sepulchre» i gamlebyen i Jerusalem. Til sist Abraham-moskèen i Hebron, den nest heilagaste staden i Jødedomen og den fjerde heilagaste i Islam. Det ligg ein del religiøst krut i Midtausten.

5 tanker på “Det heilage

 1. Interessant å følge dine betraktninger Bård Vegard. Det høres ut som en interessant og viktig tur.

  Jeg har et spørsmål om ditt syn på Hamas. Du nevner en del om problemene med voksene polarisering av det israelske politiske miljø, som umuliggjør en løsning. Jeg tror du har rett i at det er et stort problem.

  Jeg er videre interessert i hva du mener om Hamas. Hvis du ser denne to minutter lange videoen, blir du kanskje like sjokkert som meg. Har vi anerkjent denne organisasjonen? Hva synes du om meningene de fremstetter – og gjør det Hamas til en mindre aktuell "samarbeidspartner" for Norge i fremtiden?

  Lik

 2. Fint at du prøver å sette deg inn i problematikken i Midtøsten, ,men hvorfor bare antar du om settlere etc, hvorfor kan du ikke besøke noen og høre deres side av saken? Hamas-folk møter du med ærbødighet, og palestinernes historier om "fæle" settlere sluker du rått, men hva om å besøke noen av settlerne, for å høre deres side av saken? Ikke dine egne antagelser og synsinger om hva som motiverer dem til å bo der de gjør, og for å høre om alt palestinerne forteller deg nøpdvendigvis er den hele og fulle sannhet? Tør du utfordre dine egne forutinntatte synspunkter i noen grad på ditt besøk i regionen?!

  Lik

 3. Kan du ikke bo hos noen palestinere på vestbredden til flyene begynner å gå igjen? Du skulle ikke hatt innpass i Israel at all, sivilisasjonshater.

  Lik

 4. Ja, tenk jødene kaller det Tempelhøyden der restene av deres gamle tempel ligger og som Klagemuren er en del av! Muslimene var frekke nok til å bygge en moske oppå jødenes tempel. Snakk om å drite i andre folks helligdommer! Jødene har EN hellig by, Jerusalem. Til og med denne byen har muslimene kuppet fordi Muhammed engang drømte at han var der!!?? I muslimenes helligste by mekka er det dødsstraff for både jøder og kristne og alle andre "vantro". Så du kan prøve å legge turen til medkka neste gang, Solhjell, så får du sammenligne jødenes og muslimenes toleranse. – Dialogue in Our Time –

  Lik

 5. Tilbaketråkk: Activists seek to curtail restraining students | Crazy News Stories

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s