Varsla, gresk tragedie

Det er ein alvorleg og djupt tragisk situasjon Hellas og andre land er kome opp i. Mange menneske vert ramma av arbeidsløyse og store kutt grunna offentleg gjeld. På europeisk nivå slit Euroen og mistar tillit i marknaden.

Situasjonen har mange sider. Årsakene er samansette, bakgrunnen er både finanskrisa og tilhøve i kvart land. Det har også relevans for debatten om den økonomiske og monetære unionen.

I dagens debatt om EU/EØS-saker i Stortinget etter utanriksministeren sin redegjørelse, heldt eg difor dette innlegget:

ØMU og Hellas
Jobb- og gjeldskrisen som får Europa til å skjelve har mange årsaker og er vanskelig å løse, men den handler blant annet om ØMU.
Den greske tragedien som utspiller seg i disse dager er et varslet eksempel om hva som er problemet med Euroen og en monetær union. Et land som har behov for en annen økonomisk politikk enn resten av medlemmene i unionen, har frasagt seg muligheten til å benytte pengepolitikken til å komme seg ut av krisa, og blir nødt til å ordne alt gjennom finanspolitikken.
Hadde Hellas fremdeles hatt drakmer, ville kursen falt og gjelda blitt lettere å bære. Som islandske kroner, engelske pund og amerikanske dollar, for å nevne noen andre land med betydelige gjeldsproblemer. Dette ville ikke løst alle problemer for Hellas, men det ville gjort det lettere å håndtere situasjonen man er i.
I stedet står Hellas igjen med en innstrammingspakke som knapt noe land har sett maken til. Det er ikke rart at dette skaper sterke reaksjoner blant grekere flest, som på grunn av dette kanskje rammes hardere av finanskrisen enn innbyggerne i noe annet land.
Dette er en lærdom som bør helle kaldt vann i årene på de sterkeste EU-tilhengerne i denne sal. Norge er også et land med behov for en ganske annerledes politikk enn resten av Europa. Mens Euroområdet har en arbeidsledighet på 10 prosent, har Norge en arbeidsledighet på 3,5 prosent. Det skaper behov for ulik grad av stimulans i den økonomiske politikken. I dag håndterer vi dette med kombinert innsats fra penge- og finanspolitikken, og der pengepolitikken har en stor del av ansvaret for den kortsiktige stabiliseringen av norsk økonomi.
Hadde vi vært medlemmer av den monetære unionen kunne vi ikke hatt en rente som var ett prosentpoeng over Euroområdet. Da måtte vi strammet inn betydelig mer av pengebruken over statsbudsjettet. Det er svært sannsynlig at det ville ført til mer arbeidsledighet enn det vi har i dag.

Høyre har tidligere åpnet for å innføre Euro i Norge. Vil Høyre fortsatt at Norge skal bli medlem av ØMU, til tross for de åpenbare problemene det vil gi?

7 tanker på “Varsla, gresk tragedie

 1. Bård.
  Er du ærlig nå ? Er det dette du kan ? Eller snakker du bare for å få folk som ikke kan bedre til å lytte ?

  Du sier :
  "Hadde Hellas fremdeles hatt drakmer, ville kursen falt og gjelda blitt lettere å bære. "
  Det kommer vel litt an på hvilken valuta lånene er gitt i, er det ikke ?
  Om lånene hadde vært i dollar eller GBP ville det vært katastrofalt for Hellas, ikke sant ?

  Akkurat av disse årsaker er det vanskelig å få lån i lånetagende lands egen valuta. Du vet dette, ikke sant ?

  Videre – det er noe som heter tæring etter næring.
  Dette har Hellas helt gitt blaffen i. De har unnet seg 14 månedslønninger for de offentlige ansatte. De har unnet seg en pensjonsalder på 53 år.
  Helt uhørte goder. Det lar seg bare ikke forsvare!
  Jeg regner ikke med at SVere kan mye økonomi. Men, pluss og minus lærte dere. Om en kar er klar for arbedslivet 23 år gammel kommer han til å jobbe i 30 år før pensjonen kommer. Og – pensjonist 53 år kan man fort være pensjonist i 30 år også. Altså må man hvert år i jobb betale inn det man skal leve av i pensjon et år. Det er mye!
  I tillegg skal man betale nok til å holde skoler, veier, helse, omsorg, trygder osv i gang.

  Noen som kan finne + tasten på tastaturet vet at dette ikke går opp.
  Derfor : Hellas har rett og slett brukt mer penger enn de har og får svi for det.

  Det er også artig å se du kjefte på Høyre og deres ønske om EU samarbeid.
  SV ser et parti som har solidaritet som en grunnpilar.
  Når det nå trengs solidaritet. Å løfte hverandre – ja da kommer Bård Vegard og snakker om egoisme og at andre kan seile sin egen sjø.

  Dårlig, Bård Vegard. Dårlig.

  Lik

 2. Niall Ferguson skrev i Financial Times feb. 2010 "A Greek crisis is coming to America"http://www.ft.com/cms/s/0/f90bca10-1679-11df-bf44… Han diskuterer der hvordan gjeldsproblemene nå rir diverse vest-europeiske land og USA. Det er uten tvil illevarslende at kineserne har mistet interessen for å kjøpe US Treasury Bills. USA går uten tvil tøffe tider i møte. Men jeg tror ikke lille Norge går fri av problemene gjeldslandene vil skape. Vi må forvente hurtige endringer i rente- og valutasituasjonen. I utrygge tider forlater man gjerne små lands valutaer som f. eks. NOK. Uten internasjonale allianser risikerer vi perioder med dramatiske fall i kronekursen kombinert med skyhøy rente. Hellas har som deltaker i eurosamarbeidet langt sterkere beskyttelse mot kortsiktige svingninger i rente- og valuta. Eurosamarbeidet gir på mange måter eurolandene en forsikring mot svingninger i valutakurs og renter samtidig som de har felles interesse av å hjelpe hverandre ut av gjeldssituasjonen via ulike samarbeidskonstellasjoner.

  Endringene i rente- og valutasituasjonen kan fort bli meget store og få dramatiske, utilsiktede effekter for små land som Norge. Vi skal ikke se bort fra at diverse europeiske land utenfor eurosamarbeidet – Norge inkludert – om ikke lenge vil komme krypende og tigge og be om å få bli med i eurosamarbeidet. Eurosamarbeidet blir kort og godt deres beste forsikring mot ustabile forhold i rente- og valutamarkedet.

  Lik

 3. How is it that just anybody can write a blog and get as popular as this? Its not like youve said anything incredibly impressive –more like youve painted a pretty picture over an issue that you know nothing about! I dont want to sound mean, here. But do you really think that you can get away with adding some pretty pictures and not really say anything?

  Lik

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s