Makt bak krava – Israel OECD-medlem

I går blei det klårt at Israel vert medlem av organisasjonen OECD. Noreg har hatt eit godt standpunkt, har arbeidd bra og oppnådd noko.  Men dersom vi skal få Israel til å kome internasjonale og palestinske krav i møte må verda sette makt bak krava overfor landet. Den norske haldninga ber preg av det, OECD sitt vedtak gjer det ikkje. Difor burde Noreg stemt nei til medlemskapet.

OECD har ei tid vurdert israelsk medlemskap i OECD. Noreg har gått inn for medlemskapet, men med den føresetnaden at medlemskapet gjeld staten Israel innan dei internasjonal annerkjende grensene (frå1967), ikkje dei okkuperte områda. Det er ein viktig skilnad, fordi Israel i sin økonomi ikkje skil mellom ulike område i jerusalem eller lovlege og ulovlege busetnadar. Med eit eksplisitt skilje her ville Israel blitt pressa til å annerkjenne eit slikt skilje samt å innføre det i sin eigen rapportering og statistikk. Landet måtte betalt ein kostnad for medlemskap i organisasjonen, ein kostnad som går til kjernen i konflikten: Ulovleg israelsk okkupasjon og busetting på Vestbreidda.

Det norske standpunktet var rett. Det er ikkje Israel som land vi har noko mot, det er brot på internasjonal lov og rett. Det viser vi ved å kreve at medlemskapet berre gjeld staten innan dei internasjonalt annerkjende grensene. Samstundes er bodskapen til Israel at dei må akseptere internasjonal lov slik andre land må dersom dei skal delta i internasjonale fora. 

Utanriksministeren og dei norske utsendingane har arbeidd godt for standpunktet, men vi nådde ikkje fram med det. Det er ingen eksplisitt referanse til at medlemskapet gjeld staten Israel utan dei okkuperte områda. 22 land (m.a Noreg) av 31 sa i sine innlegg at Israels inntreden i OECD gjaldt Israel innan 67-grensene. 9 land (m.a USA gjorde det ikkje). I tillegg har Noreg fått gjennomslag for at ein studie skal vurdere korleis OECD-statistikk kan skilje mellom økonomisk aktivitet i Israel og på dei okkuperte områda.

Eg meiner Noreg burde sagt nei til Israelsk OECD-medlemskap så lenge våre føresetnadar ikkje vert oppfyllt. OECD-medlemskap for Israel er ikkje verdas største sak, men det betyr mykje for palestinarane (som har oppfordra OECD om å seie nei til medlemskap så lenge det ikkje er klårt at dei okkuperte områda eksplisitt er utelete) og for israelarane (der dette vil bli ein prestisjesiger for statsministeren og for utanriksministeren). Det er ikkje fordi eg vil ha meir symbolpolitikk overfor Israel, men fordi eg vil ha meir realpolitikk.

Dersom vi skal få Israel til å kome internasjonale og palestinske krav i møte må verda sette makt bak krava overfor dei. Den norske haldninga ber preg av det, vedtaket gjer det ikkje i stor nok grad. Noreg kunne stoppa medlemskapet ved å seie nei. Det held at eit land seier nei for å hindre medlemskap.

Noreg må no arbeide vidare for vårt syn, og sørge for at OECD skil Israel frå dei okkuperte områda i all statistikk og rapportering og i alle andre samanhengar. Men viktigast; Vi må skape ein breiare internasjonal allianse for å sette makt bak krava overfor Israel på eit bredt spekter av felt.

9 tanker på “Makt bak krava – Israel OECD-medlem

 1. Dere sosialister må gjøre noe med jødehatet deres.

  Her er en vakker liten video som viser de virkelige heltene.

  IDF …100% support!


  Lik

 2. TAKK for innleggene Solhjell. Dette har en stor betydning for Palestinabevegelsen og alle som støtter internasjonal rett. Norge må benytte seg av sjansene den har utenfor EU!

  Lik

 3. Hei,

  Bare ett lite spørsmål fra en som ikke er så sneversynt ensidig i tilnærmingen til Midt-Østen som den jevne SVer.

  Som du kanskje er kjent med – er det 17 land i den arabiske liga. Når skal SV starte å kjempe for at jøder kan leve fritt i BARE ETT av disse 17 landene ?

  Er ikke SV for likhet for loven ?

  Den dagen dere tar denne utfordringen kan vi starte å snakke om Israel sine mangler – hvor arabere faktisk har en god del rettigheter, selv om de naturligvis skulle vært flere.

  Get a grip on life!

  Lik

 4. Jeg er tidvis inne på denne bloggen, ikke for å lære, men for å se hva stortingsrepresentanter får seg til å skrive av løgner om Israel. Like forutsigbart er å se " intelligente" påstander som "Boikott Israel! " og "Gaza-bombing og så denne belønnelsen? Dette var særdeles pinlig, regjering". Men innimellom dukker det opp på denne bloggen innlegg med kunnskap, innsikt og balanse! Så en stor takk til Eivind Lundager for et fantastisk innlegg.

  Lik

 5. "Noreg har gått inn for medlemskapet (OECD), men med den føresetnaden at medlemskapet gjeld staten Israel innan dei internasjonal annerkjende grensene (frå1967),"

  Hvis det er noe slikt det står så er det de grensene(landareal kontrolert av) Israel hadde pr. 1 januar 1968.

  Lik

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s