Internasjonal vuvuzelaforbod?

VM er i gang! Fotballkampar, spenning – og vuvuzelaen.

Brått vart vi alle – det vil seie alle vi fotballfrelste – utsett for bisvermen. Eller vuvuzelaen som den heiter. 

Vuvuzelaen er ein slags lang plasttompet som vert brukt av fotballfans i Sør-Afrika. Nokre ellers fornuftige menneske argumenterer for vuvuzelaen med at vi må respektere lokal supporterkultur. Den aktuelle kulturen kan i dette tilfelle sporast tilbake til 1990-talet.

Ikkje veit eg korleis det er å vere på ein stadion der titusenvis er samla og mange av dei bles i denne plasttrompeten. Det eg veit er at dei fleste spelarar, tilskodarar og kommentatorar synest det er plagsomt. Eg veit også at lyden av dei gjennom tv liknar ein agressiv bisverm.

I ei tid då det internasjonale samfunn har særs vanskeleg for å samle seg om handling i viktige spørsmål som Israel, Burma og klima, kan kanskje vuvzelaen vere det som bringer verda saman. Her har Europa, USA, Sør-Amerika, Japan og Korea og ei rekke andre land felles interesser. Eit vuvuzelaforbod vil utan tvil samle brei støtte i desse landa dei neste vekene. Det svake punktet er, som så ofte før, at India og Kina ikkje bryr seg.

Løysinga må difor bli ein internasjonal vuvuzeladialog, med sikte på å ta små skritt i retning av å redusere vuvuzelaen sine verknadar. Kanskje lydgrenser, tidsavgrensing av bruk, forsking på verknadane etc kan bli sett i verk? Med ein vellukka dialog bør det vere håp om å sleppe lyden frå vuvuzelaen på 50-100 års sikt:-)

NB! No viser det seg at FIFA er i ferd med å følge mitt råd. Og FIFA er ikkje kjent for å gå vegen om veldig mykje dialog. Liten tvil om at vuvuzelaen er det mest interessante som har skjedd i VM så langt.

3 tanker på “Internasjonal vuvuzelaforbod?

  1. En dialog som Afrika igjen vil oppleve som å bli tråkket på. Vi liker ikke støyen, Afrika må jenke seg slik at våre ører behages. Beklager, men denne gangen tror jeg vi må gi oss, og heller se hvordan dette kan brukes til noe godt.

    Lik

  2. Hehe.. Synes ikke den var såå irriterende, men man forstår jo at hørselen til den sør-afrikanske befolkninger sikkert har blitt svekket ett par hakk. Er vel derfor de fortsetter med disse instrumentene, fordi de hører ikke lyden like godt.

    Lik

  3. I det norske samfunnet ville vi antagelig innført en vuvuzelaavgift av hensyn til folkehelsa. Frp hadde vært sterkt imot fordi avgifter rammer folk flest, Høybråten ville argumentert for forbud, SV ville øremerket inntektene til miljøformål, og SP ville hatt unntak for norskproduserte vuvuzelaer.

    Lik

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s