Hardanger og Finnmark

Sidan forrige gong eg blogga – før min lange ferie i heile juli og nokre arbeidsdagar i august – har det gradvis vakse fram ei stor sak som har dominert mediebiletet dei siste dagane totalt. Spørsmålet om bygging av ei krafline mellom Sima og Samnanger i Hardanger.

Dei fleste som ser litt på TV eller les aviser har fått med seg regjeringas vedtak om å bygge ei slik linje. Mange har nok også fått med seg at SV var usamd i vedtaket, og at vi arbeidde for at regjeringa skulle gjere ei uavhengig utgreiing av vedtaket før vi konkluderte. Slik vart det ikkje. Det vil seie, før i dag. I dag offentleggjorde statsministeren at regjeringa vil gjere ei uavhengig utgreiing av sjøkabelalternativet.

Vi er glad for vedtaket, fordi vi då kan få eit uavhengig grunnlag for det alternativet som mange held fram. Og fordi vi då får oppdatert, eksternt grunnlag for det som sikkert vert ei vanskeleg vurdering.

I morgon dreg eg vekk frå denne debatten for eit par dagar, til Aust-Finmark for å vere presis. Eg skal saman med dei parlamentariske leiarane for dei to andre regjeringspartia på ein to dagars kort tur i Finnmark. Vi skal til Vadsø, Nesseby og Alta. Det vert ein spennande tur til ein viktig region, og også eit godt høve til å snakke med dei to andre. Det treng vi nok.

2 tanker på “Hardanger og Finnmark

 1. Er det ikke latterlig at en hel nasjon hopper opp og ned på et berg, diskuterende om hvor en linje kraft til mere grådighet skal gå? Om hvor denne bane til mere produksjon skal berøre en allerede ødelagt natur? Er det ikke latterlig at politikk dreier om hvor lite man tør stole på sitt rettmessige jeg? Er feigheten kommet såpass langt, at enhver sau forsvarer et nytygged halmstrå som store skritt i en eventuell riktig retning?
  Mr.bones

  Lik

 2. Hei, du spurte tirsdag om "kva syns du om Hardanger-vedtaket i dag?", på Twitter. Jeg svarte deg onsdag morgen at dette er bra, men at det finnes også andre alternativ enn sjøkabel. Alle prater kun om luftlinjer, eller sjøkabel. Dette blir for snevert.
  Et av alternativene er høyspent kraftoverføring i tunneler. Kabler lagt i tunneler er brukt flere steder i verden, og innebærer at overføringslinjene fjernes helt fra jordens overflate.
  Kabler er imidlertid dyrt. Som alternativ til dette har jeg i en hovedoppgave i 1998 vurdert uisolerte, blanke ledere i tunnel. Se min blogpost om dette her; http://anstein.blogspot.com/2010/08/hyspent-kraft

  Lik

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s