Ornette Coleman: The Shape Of Jazz To Come

På denne blogg har eg ført omtalt at eg opna Kongsberg Jazzfestival i år, og at eg har vore der eit par gonger før. Mitt beste minne frå desse besøka kom opp igjen i minnet då eg var der; Konserten med Ornette Coleman.

Den klassiske avantgarde/frijazz saksofonisten er ein av dei største i jazzens historie, og definitivt ein av dei mest omstridde og musikalsk radikale. Særleg i åra rundt 1960 spela han ein serie konsertar, og gav ut fleire album, som revolusjonerte jazzen. Han befridde den frå kovensjonar, tok improvisasjonen heilt ut, samstundes som melodi og tone var der. «The Shape Of Jazz To Come» er kanskje det beste av desse albuma.

Saman med folk som Don Cherry (ja, faren til Neneh Cherry) og Charlie Haden spelar og improviserer han seg gjennom ein serie av eigne komposisjonar med sin heilt spesielle stil.

Eg fekk sjå ein gammal, men stilfull mann leie sitt orkester gjennom magiske augneblinkar og lange improvisasjonar i Kongsberghallen. Det er eg enno glad for. Her har eg lagt ut opningssporet Lonely Woman, eit fantastisk høgdepunkt på plata og ei av dei vakraste jazzlåtane eg kjenner. Den trenger gjennom marg og bein.

2 tanker på “Ornette Coleman: The Shape Of Jazz To Come

  1. Denne plata ble jeg kjent med på Hamar i 26 minusgrader. Utenfor Hamar, ved et av kryssene der unge sjåfører med små ulveflir sirklet rundt pumpene og ventet på at noe skulle skje. Mye hadde skjedd. Yngstemann hadde full bleie, fullt opstyr, vi kjørte enm vinterutstø MB 230 87-modell og alt var et jækla sarv. Så klinte jeg på denne. Jeg satt i over tyve minutter med motoren på. Ornette så voldsomt tilstede, som en passasjer. Han har ikke forlatt kjerra ennå.

    Lik

  2. Tilbaketråkk: Twitter Trackbacks for Bård Vegar Solhjell sin blogg » Blog Archive » Ornette Coleman: The Shape Of Jazz To Come [bardvegar.no] on Topsy.com

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s