Japan i pop-kulturens teikn

Eg skjønar straks eg går nokre skritt bortover eit fortau i Tokyo at det er det pop-kulturelle Japan som har forma mine inntrykk av landet. Det er Murakamis, Sakamotos og Mangaens Japan eg ser for meg. Eller Japan a la Lost in Translation; Det er ei scene mot slutten av filmen der Scarlett Johansen står med ein paraply eller noko ved eit gatekryss, og så druknar ho nesten i folk som passerer. Det er visst ein fotgjengarovergang i bydelen Shibuya der 3000 menneske passerer kvar gong (eg går ikkje god for talet, men det høyrest tøft ut).

Faktisk passar desse bileta nokså bra på det eg ser. Eg går rundt i strøket Akihabara som har fullt av butikkar med forbrukarelektronikk av alle slag. Neonlys og plakatar heng så og seie utover gatene (sjå biletet til høgre). Trengselen er stor – det er den visst over alt i Tokyo. Her i strøket er det ungdomar som skapar den. Dei er enno meir styla enn det eg er van med frå europeiske og amerikanske storbyar. Moderne og dyre frisyrer, solbriller og klær. Sminken på jentene er i pastell, gutane har baggy bukser. Dette er eit slags Amerika tenkjer eg. Hyperamerika. Dei har til og med amerikansk uttak til stikkontaktane. Og dei elskar baseball i Japan!

Ein samtale med eit par av dei norske tilsette på ambassaden stadfestar inntrykket av tung kulturell amerikansk innverknad. Men som ministerråden ved ambassaden seier; dei ser ut som amerikanske eller europeiske ungdomar på utsida, men er heilt ulike inni. Der er dei japanske, og det er noko eige.

Tidlegare på dagen var vi innom eit buddistisk tempel (sjå bilete under). Det minte meg på eit anna bilete av Japan som eg også har frå kulturen. Eit Japan av Shogun, tempel og keisarlege dyder formidla av Kurosawa og Mishima. Det har vore ein spennande dag i Tokyo, men eg tenkjer allereie at det er trist at eg ikkje skal få trenge meir inn i eit spennande og komplekst land og folk. I kveld er det middag med japanske akademikarar og journalistar på ambassaden.

Meir frå det og dei første offisielle møta i morgon. På det siste biletet under et delar av utanrikskomiteen nydeleg Tempura, Sashimi og Misosuppe til lunsj.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s