Fisk og folk

Fisk og folk

Noreg er for verda først og fremst kjent for fred og fisk skal tidlegare utanriksminister Jan Petersen ha sagt. Så også i Japan; Nobels fredspris og laks var dei to tinga leiaren av utanrikskomiteen kommenterte då ho møtte oss.

For meg er dei to høgdepunkta i Tokyo så langt fisk og folk.

Japan er ein stor eksportmarknad for norsk fisk. Vi eksporterer for om lag 2 mrd kroner. Halvparten av verdien er laks (30.000 tonn), makrell er litt mindre (men 80.000 tonn) og så er det litt lodde og kongekrabbe. Dei lagar deilig sushi og sashimi av laks og makrell, og lodda grillar dei heil slik eg ofta har spist småfisk ved Middelhavet. Kvifor ikkje i Noreg?

Men først og fremst er jo maten er fantastisk. Det er som å vere i sjømathimmelen, med deilig fisk og skalldyr til alle måltid. Dersom ein i tillegg likar ris tre gonger om dagen og Miso-suppe (bønnebasert suppe) eit par gonger er det berre å fråtse i godt tilbredt mat av gode råvarer. Bileta under er frå fiskemarknaden.

 

Folk gjer eit like godt inntrykk som fisken. Eg kan hugse frå tida mi som ryggsekkturist på 90-talet at eg syntes japanarar var hyggelege. Det inntrykket er forsterka. Dei er høflege, uhyre hjelpsame og stort sett særs vennlege anten det er på gata eller i ein butikk du støter borti ein person. Dette er då også eit land med minimal kriminalitet, til trass for at Tokyo må vere paradis for lommetjuvar.

Ved sida av ser du biletet eg tok ved fotovergangen ved Shibuya stasjon, der visstnok opptil 3000 personar passerer gata kvar gong det vert grønt lys!

3 tanker på “Fisk og folk

  1. Tilbaketråkk: Twitter Trackbacks for Bård Vegar Solhjell sin blogg » Blog Archive » Fisk og folk [bardvegar.no] on Topsy.com

  2. Tilbaketråkk: Sandie Johns, left, newly elected Moffat County School Board president, hugs former president Jo Ann | Song Lyrics Kelly Clarkson Trip

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s