Nytt prinsipprogram

I dag klokka 10 lanserte vi nytt utkast til prinsipprogram for SV. Utkastet er no ute til debatt, og vil bli vedtatt i endeleg versjon på SV sitt landsmøte til våren.

Et prinsipprogram er en litt uvanlig form. Det er minst to gode grunner til å lage et prinsipprogram. Den politiske debatten preges i alt for liten grad av ideer og prinsipper. Ofte blir vi forsvarere av virkemidler og institusjoner, ikkje mål og prinsipper. Derfor et prinsipprogram. For det andre er det behov for å løfte blikket og finne ut av hva som er vår tids store oppgaver. Hvilken retning må venstresida ta den neste generasjonen?

• Dette er et fundamentalt grønt program. Mye har endret seg siden 1995 og en av de viktigste endringene er at miljøkrisen har gått fra å være en trussel til å bli helt reell. Programmet bekrefter at SVs identitet ligger i at det er et rødt og et grønt parti, men det har vært en viktig ambisjon for prinsipprogrammet er at det skal være et fundamentalt grønt program der miljøperspektivet gjennomsyrer alle områder i samfunnet.

• Programmet er et oppgjør med klasseskiller. Forskningen har nå dokumentert det SV lenge har sagt. Samfunn med stor ulikhet er dårligere samfunn å leve i. SVs viktigste oppgave i norsk politikk er å sørge for at Norge forblir et samfunn med små forskjeller mellom folk.

• Dette er et program for en frihetlig sosialisme. For frihetlige sosialister er personvern, religionsfrihet og ytringsfrihet like viktig som kampen for en universell velferdsstat. Dette programmet slår tydelig fast at det sosialistiske frihetsbegrepet har to sider. Her ligger også kilden til høyresidens største historiske og ideologiske feilgrep, nemlig troen på at et liberalt demokrati i seg selv er nok til å skape rettferdighet. Skal frihet være en rett for alle, ikke bare de få, kreves det omfordeling og politisk styring for å sikre like muligheter. 

Vi er enige om hovedretningen for SV men vi er uenig om noen strategiske veivalg. Jeg tror at den norske velferdsstaten trenger et sterkt sivilsamfunn for å videreutvikle og fornye seg. Som frihetlige sosialister må vi innse at staten ikke har løsningen på alle folks problemer. Jeg tror også at overnasjonale løsninger er helt nødvendig for å løse globale miljøproblemene. Jeg tror dette er veivalg som vil engasjere til bred debatt i partiet.

13.20: Oops, kom til å skrive at ingen andre parter har prinsipprogram. Det er helt feil, flere andre har det (i alle fall H og FrP har jeg åftt høre nå).

23 tanker på “Nytt prinsipprogram

 1. Tilbaketråkk: Twitter Trackbacks for Bård Vegar Solhjell sin blogg » Blog Archive » Nytt prinsipprogram [bardvegar.no] on Topsy.com

 2. Det blir ikke vedtatt før på landsmøtet til våen/sommeren. Dette er forslaget, også har man fra til landsmøte å komme med endringsforslag 🙂

  Lik

 3. Som du skriver, det er feil at ingen andre partier enn SV har et prinsipprogram. Samtlige stortingspartier bortsett fra AP har prinsipprogrammer pluss en rekke partier som ikke er på Stortinget. Søk på NSD – Nasjonale prinsipprogrammer og programmene kommer da opp.

  Lik

 4. Tilbaketråkk: SVs prinsipprogram: Ein friskapleg sosialisme | Eit stykkje av verda

 5. Klarer ikke å finne igjen begrepet "frihetlig sosialisme" i forslaget fra komiteen. For meg høres ikke dette ut som SVs tradisjon selv om jeg liker både frihet og sosialisme. Er dette din egen tolkning eller komiteens? Synes dette begrepet skaper usikkerhet om hva SV egentlig er.

  Lik

 6. Med fridomleg sosialisme kjem eg fyrst og fremst til å tenkje på anarkisme, anarkososialisme, rådskommunisme og liknande revolusjonære retningar. SVs tradisjon er meir sosialdemokratisk og reformistisk. Men i ein vidare forstand kan ein jo godt nytte omgrepet – partiet har jo alltid hatt ein brodd både mot dei konservative og autoritære trekka i Arbeidarpartiet og mot autoritær kommunisme.

  Men eg er veldig skeptisk til å gje miljøvern så stor plass i programmet og politikken. Heming Olaussen kom med ein god kritikk av denne delen av forslaget i Klassekampen denne veka. Jamfør òg korleis Aslak Sira Myhre har peika på at miljøvern slær ein kile mellom partia på venstresida og arbeidarklassa.

  Lik

 7. Vi er enige om hovedretningen for SV men vi er uenig om noen strategiske veivalg. Jeg tror at den norske velferdsstaten trenger et sterkt sivilsamfunn for å videreutvikle og fornye seg. Som frihetlige sosialister må vi innse at staten ikke har løsningen på alle folks problemer. Jeg tror også at overnasjonale løsninger er helt nødvendig for å løse globale miljøproblemene. Jeg tror dette er veivalg som vil engasjere til bred debatt i partiet.

  Lik

 8. Tilbaketråkk: Obama challenges GOP to keep anti-tax pledges (AP) | National News

 9. Tilbaketråkk: Mukherjee says expects inflation to moderate (Reuters) | Life Science Current Events

 10. Tilbaketråkk: Gabrielle Giffords’ Slain Aide To Be Memorialized In Capitol Complex | Flip Flops Bahamas Vacation Packages

 11. Tilbaketråkk: HBT: Players now must hide their smokeless tobacco | Sky Sports News Jockey

 12. Tilbaketråkk: Swirling wine makes unusual waves | Itv Newspaper Telugu

 13. Tilbaketråkk: Papua New Guinea ferry sinks with up to 350 aboard | All Inclusive Family Cruises

 14. Tilbaketråkk: UFO OVER DUBLIN | Weekly World News | Vacation Def

 15. Tilbaketråkk: Further Security Utilizing SSL Secure Website ? One more Internet … | Live Your Life Lyrics Rihanna Verse

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s