Overvåking

Eg ser den danske serien Borgen på TV. Forrige episode handla om at amerikanske fangefly mellomlanda på ulovleg på Grønland utan dansk godkjenning. Det vert avslørt av dansk fjernsyn. Politikarane har ikkje godkjent det, men mange embedsfolk kjenner til det. Politikarane er rysta, men svarer unnvikande og bortforklårer at dei ser mellom fingrane med amerikanarane. 

TV2 si avsløring av mulig ulovleg ameriknask overvåking frå ambassaden kom to dagar etter, og var som eit ekko av episoden – berre med eit litt betre plott. Debatten om avsløringa kunne også vore eit ekko, men blei det ikkje. For noko interessant skjedde. Alle parti, frå venstre til høgre, sa at det var uakseptabelt dersom det var rett, og at dei same reglane måtte gjelde for alle framande makter på norsk jord.

Tenk det. For eit par-tre tiår sidan hadde vreden fort vendt seg mot dei som avslørte noko slikt. Det er 33 år sidan SV-toppar si avsløring av den amerikanske lyttestasjonen Loran C i valkampen i 1977. Det førte til ramaskrik og unison fordømming frå alle medier og parti. No er det altså unison semje om at USA må følge norsk lov. Det er eit framsteg, SV har fått rett.

Men tru meg, eg er ikkje naiv. Eg trur ikkje det betyr at alle desse partia, langt mindre dei hemmelege tenestene, vil stå opp for dette når det verkeleg gjeld. Det gjenstår mykje på politikken sjølv om det er gjort store framsteg i retorikken

3 tanker på “Overvåking

 1. Overvåkningen var uten tvil hemmelig.
  Men – er den derfor ulovlig ?
  Jeg trodde det var politiet som skulle etterforske dette og avgjøre om det er skjedd noe ulovlig her, jeg.

  Er det ikke rimelig useriøst av en stortingspolitiker – og aktuell kandidat som partileder – å foregripe politiets etterforskning ?

  Lik

 2. Nevnte det på twitter til deg også; det taler for seg selv når du omtaler Loran C som en lyttestasjon. Det er altså et navigasjonssystem som i tillegg til militære bruksområder har vært svært nyttig for sivil fly- og båttrafikk, faktisk så nyttig at Norge fremmet forslag om å utsette nedlegging da dette egentlig skulle skje i 2006 (om jeg husker rett). Det kan sammenlignes med GPS, men er landbasert. Selvfølgelig var installasjon av nøyaktige navigasjonssystemer følsomt under den kalde krigen. Men å sammenligne det med overvåkning – det er naivt og ikke minst ganske kunnskapsløst. Synes du er en sympatisk kar Bård Vegard, men du ville bli mye mer troverdig om du hadde fakta i orden. SV-toppene avslørte altså innføringen av datidens GPS-system. Det er de som har kunnet navigert trygt i havområdene våre og i luften ikke minst muligens ikke entydig positive til.

  Lik

 3. Minner om 2 forhold
  1. Det er forbud mot å etablere organisert virksomhet til fordel for en annen stat i
  Norge. Alle unntak er direkte knyttet til ambasseders yttervegg og gangfelt langs
  ambassaden. Her kan det observeres og politi varsles når noe finnes mistenkelig.
  2. The Data Protection Act i Europa synes å forby overførsel av person opplysninger,
  herunder en persons adresse, over landets grenser. En slik informasjon utenfra
  og inn i ambassaden er følgelig trolig ulovlig uten en klar lovregulering av unntak.
  3. Skal alle ambasseder i Norge nå kunne ansette et større eller mindre antall
  personer med eller uten erfaring fra norsk politi eller forsvar for å innhente
  og filme observasjoner av enkeltpersoner i ambassadens nærhet,
  demostrasjontog og andre steder.
  4. OBS! Det er ikke bare strafferegisteret som er aktuelt.
  Taushetsplikten omfatter ALL informasjon fra den offentlige tjeneste.

  Lik

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s