Svar om Wikileaks

Eg kjem rett frå fredsprisutdelinga på rådhuset. Det var ei sterk oppleving med den tomme stolen og ein fin og spesiell tekst av Liu Xiabo lese opp av Liv Ullmann. Teksten – I have no enemies – var hans avlsuttande forsvar i samband med rettsaka mot han i 2009 der han vart dømt til 11 års fengsel. Eg vonar prisen vil styrke arbeidet med menneskerettar.

Tusen takk for mange kommentarar til min bloggpost om Wikileaks. Eg vil kommentere nokre av dei som fleire har teke opp som direkte spørsmål:

Samanliknar eg Liu Xiabo og Assange fordi eg trekk fram Kina og fredsprisen, spør fleire? Nei, ikkje dei to og ikkje Noreg og Kina. Eg vil snarare seie tvert imot. Poenget mitt er at dei to regima og situasjonane skal vere heilt like. I Kina – eit diktatur – mistar regimet sine kritikarar rettet til å ytre seg, vert demonisert og forføld og til slutt fengsla for noko som ikkje er kriminelt. I eit demokrati skal regimet sine kritikarar har rett til å ytre seg, bli møtt med motargument og ikkje  demonisering og ikkje bli dømt for sine ytringar. Som Vampus skriv på ein god måte i sin bloggpost: «Men forskjellen på demokratiske stater og røverstater har da aldri vært at demokratiske stater er feilfrie. Forskjellen er måten man behandler sine kritikere og hvordan det reageres på når feil avdekkes. Frem til nå har man kunnet skille liberale demokratier og diktaturer ved at diktaturer fengslet og drepte budbringerne av dårlige nyheter, mens demokratier etterforsket og evaluerte seg selv for å ikke gjøre lignende feil igjen»

Det er difor ikkje Wikilekas som trugar demokratiet, men den måten dei vert møtt på av mange lands myndigheitar, politikarar og andre.

Så spør både Thomas og Karl Magne om kvifor eg forsvarer ytringsfridomen her, men tier i saka om Muhammed-karikaturane. Det gjorde eg imidlertid ikkje. Her kan du lese om min bodskap i den debatten, som eg meiner var heilt i tråd med min bodskap i denne debatten.

Til sist lurer Stig på om eg ikkje kan skrive på bokmål. Svaret på det er nei. Kan du skrive på nynorsk Stig:-)

8 tanker på “Svar om Wikileaks

 1. Tilbaketråkk: Twitter Trackbacks for Bård Vegar Solhjell sin blogg » Blog Archive » Svar om Wikileaks [bardvegar.no] on Topsy.com

 2. Bård Vegar, innlegget ditt i VG på torsdag, "Ulikskapens apostlar", var kjempebra. Det du skriver om, er viktig å få fram. Det er også viktig å få fram at venstreorientert politikk kommer bra ut også økonomisk sett – f.eks. at land med lavt skattenivå ikke har høyere sysselsetting, det er heller tvert om (http://johanhelge.vgb.no/2010/12/10/h%c3%b8yresidens-problem-venstreorientert-politikk-har-gitt-best-resultater/) (og http://johanhelge.vgb.no/2010/09/25/hvordan-kan-v…. Mvh Ringo

  Lik

 3. Bård Vegard, støtter deg 100 % i dine standpunkt når det kommer til Wikileaks. Mange vet at USA ikke bryr seg særlig om menneskerettigheter og eller menneskeliv. Mange amerikanske politikere er kjøpt og betalt av større næringslivsinteresser. Våpen, fly, helikopter og oljetopper vil holde krigene i gang for enhver pris. Når dette blir avdekket igjen og igjen blir dette brysomt for supermaktens politikere og de som har noe å skjule vil da stenge ned de som publiserer den ufiltrerte sannheten. Det går mer og mer den veien i Norge også.
  Jeg er skuffet over Høyre som nå støtter datalagringsdirektivet til tross for hva deres velger. Høyres landsstyre hadde nå to ganger ville ha stemt imot datalagringsdirektivet men ledelse ville ikke ta temaet opp til avstemming. Jeg vil ikke stemme Høyre.
  Disse to temaene hører sammen og de er så viktige for meg at jeg nå vurderer å stemme på deg og SV i neste valg til tross for at jeg er uenig i deres politikk vedrørende Innvandring og Klima. Vi må ikke ødelegge det samfunnet vi har/hadde med helt annen bakgrunn enn oss. 100 % av alle overgrepsvoldtektene og gjengkultur med vold trusler og kriminalitet som eneste inntektskilde… Vi lar det ligge. Vi kan hjelpe dem der de er, gjerne med 50 milliarder i året men ikke ødelegg det norske samfunnet…
  Klima. Keiserens nye klær. Nå sier forskerne at temperaturen har økt med 0,8 grader siden 1750. En endring på minst 0,8 grader finner du nok i alle 250 års perioder fra og med “the big bang”. Det er naturlige svingninger. Ikke plag befolkning med enorme skatter og avgifter med klima som argument. Det er naturlige svingninger som vi mennesker ikke påvirker i nevneverdig grad. Er med på lokale tiltak for å redusere svevestøv for at vi skal ha en frisk og god luft også i byene.
  Bård Vegard. Du og SV kan sanke stemmer på deres støtte for ytringsfriheten, motstanden til det grå maktberget EU og motstand mot “big brother” mentaliteten som nå hersker i AP og Høyre.

  Lik

 4. Tilbaketråkk: College Football Week 12: Saturday afternoon and evening games open thread (other than the Big Game, of course) | Future Computers Timeline

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s