Jonas Hamas-kontakt riktig og nødvendig

TV2s Pål T Jørgensen har vært i Damaskus i Syria og intervjuet Hamas-lederen. Hele intervjuet på ca en time er ikke vist – jeg ser fram til å se det – men deler av det er vist. Der sier topplederen i Hamas Khaled Meshaal at han har hatt flere telefonsamtaler med utenriksminister Jonas Gahr Støre. Støre har bekreftet dette; det er snakk om tre telefonsamtaler i forbindelse med forsøket på å få på plass en samlingsregjering i 2007. Det var Abu Mazen (altså Mahmoud Abbas) som oppfordret til kontakten, i følge UD.

Glem et øyeblik håndteringen, intervjusituasjonen osv. La oss snakke om realiteten. Realiteten er at Jonas gjorde det rette. For å si det enkelt; vil du bidra til en løsning i midtøsten (eller Afghanistan, eller Sudan, eller Sri Lanka eller hvor som helst) må du snakke med alle forholde deg til alle – men ikke være enig med dem, støtte dem eller annerkjenne dem.

Denne saken viser jo at Norge virkelig har en rolle å spille i midtøsten, da vi er det landet som er best plassert til å løse en av de viktigste hindringene for fred – splittelsen på palestinsk side. Den viser også at Norge står nær Abbas, og dermed kan vere en aktør som kan få han til forhandlingsbordet igjen og støtte han.

Utenriksminsteren har opptrådt klokt og helt i tråd med kvartettens og det internasjonale samfunnets politikk. Kravene var at de skulle annerkjenne Israel, ta avstand fra terror og respekterte inngåtte avtaler. Noreg arbeidet for en samlingsregjering basert på det. Feilen i 07 lå i at det internasjonale samfunn stilte krav og senere ikke aksepterte regjeringen når disse ble innfridd. Det har gitt Hamas og ekstremistene mange billige poeng internt i Palestina og styrket dem.

Flere EU-land mente det det samme som oss og ville gjøre det, men lot være. Det viser hvor viktig Jonas og Norge fortsatt kan vere i regionen – men bare hvis vi engasjerer oss og er aktive, ikke hvis vi melder oss politisk ut slik FrP og H åpenbart vil.

Opposisjonen går ut mot Støre, og hevder at det er i strid med hva han har fortalt Stortinget. Det er selvsagt viktig at det undersøkes. Men i sak har Støre og regjeringen rett, mens opposisjonens berøringsangst viser at de ikke har den samme viljen til å spille en rolle og bidra til en løsning på konflikten

14 tanker på “Jonas Hamas-kontakt riktig og nødvendig

 1. Tilbaketråkk: Twitter Trackbacks for Bård Vegar Solhjell sin blogg » Blog Archive » Jonas Hamas-kontakt riktig og nødvendig [bardvegar.no] on Topsy.com

 2. Det skulle neste bare mangle at du mener dette.
  Det er klart at man må ha kontakter med alle.
  Men, dette må være åpent og ikke skjult. Nå som den andre parten får vite at det var skjulte samtaler så møtes det selvfølgelig med mistenksomhet og mistro.
  Norges rolle er utspillt da det ikke er tillit fra begge sider.
  Og dette forsvarer du. Haha

  En annen sak er at du her også bekrefter kontakten.
  Noe Støre i Stortinget har sagt det ikke er.
  Hvordan kan du si at Støre ikke har løyet for Stortinget ?

  Lik

 3. "glem intervjusaken og se realiteten…" Seriøst mister: mener du den situasjonen ikke hører med i realiteten? Hva med den felles forståelsen vi har med andre nasjoner, om at vi ikke skal ha kontakt med terrorister? Joda, sikkert bra med kommunikasjon, men da bør den være oppe i lyset. Den som sitter på rommene og visker med terrorister, kan ikke forvente så mye forståelse. Så til saken: Realiteten, det er nettopp måten Støre løy på, og etter å bli konfrontert med at han var sjekket ut av intervjueren, så skjønner Støre, at han har driti på draget…det er realiteten.

  Lik

 4. Snakke med alle blir litt feil egentlig, snakke med alle som har makt er vel det korrekte. Derfor må Hamas desverre være med en del av en løsning, selv om "palestina papers" viser at det kan være langt unna, såpass langt som et par lysår (går ut i fra at de er sanne altså).

  At Støre ble tatt med buksene nede, og trusa over nesa er vel hevet over enhver tvil. Men opposisjonen har ikke akkurat fokusert på at Støre ble tatt i løgn, men at han har hatt kontakt med Hamas.

  Lik

 5. Men, dette må være åpent og ikke skjult. Nå som den andre parten får vite at det var skjulte samtaler så møtes det selvfølgelig med mistenksomhet og mistro.
  Norges rolle er utspillt da det ikke er tillit fra begge sider.
  Og dette forsvarer du. Haha

  En annen sak er at du her også bekrefter kontakten.
  Noe Støre i Stortinget har sagt det ikke er.

  Lik

 6. Tilbaketråkk: Kenneth downgraded to tropical storm in Pacific (AP) | Christian Poems

 7. Tilbaketråkk: Belt-whipping Texas judge suspended: Sign of shift on corporal punishment? | Michael Savage

 8. Tilbaketråkk: Cuba relaxes rules on family migration to capital (AP) | Us News College Rankings Engineering

 9. Tilbaketråkk: Sarkozy, Merkel agree to stop sniping on ECB crisis (Reuters) | Cnn Politics

 10. Tilbaketråkk: Video: Demands to topple military grow stronger in Egypt | Southwest Movie

 11. Tilbaketråkk: friendly games today . Five Online Gaming Safety Tips for Parents … | Frequency

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s