Libya-innlegg

Mitt innlegg i stortingsdebatt om Libya etter utenriksministeren sin redegjørelse

FN-resolusjonane 1970 og 1973 slår fast det internasjonale samfunnets ansvar for å verne det libyske folket. Gaddafi-regimet sitt omfattande angrep på sivile og truslar om å utslette den politiske opposisjonen i Benghazi, ga legitim grunn til å benytte FNs sanksjonsmiddel, inkludert militærmakt, mot diktaturet. Utviklinga i Libya har vist at det framleis er behov for eit internasjonalt engasjement for å beskytte sivile i Libya. SV står fast på støtten til at Norge må bidra til det.

Situasjonen i Libya alvorleg. Mange sivile får beskyttelse, men samstundes er situasjonen kritisk i enkelte område. Kampane mellom Gaddafi-diktaturets styrkar og opprørshæren er fastlåste. Dei sivile tapa i konflikten er betydelige og Libya står overfor store humanitære utfordringar. Eg vil understreke viktigheten av at Norge her bidrar, slik regjeringa no legg opp til, både med humanitær assistanse og å ta imot flyktningar.

President, forsvarsministeren avklarer at etter 24.juni ”vil et eventuelt norsk bidrag bli et annet og mindre omfattende enn dagens bidrag”. Det trur eg er klokt, men eg vil samstundes understreke at det er situasjonen og behova i Libya som må styre den endelege vurderinga her, akkurat som det må styre dei politiske og humanitære vurderingane – altså korleis vi skal følge opp FN-resolusjon 1973.

SVs landsmøte vedtok støtte til dei militære sidene av Norges bidrag til Libya under forutsetning av at FN-resolusjonens strenge mandat om å verne sivile vert etterlevd. Den siste tida har både angrepa på medlemmer av Gaddafi-familien og uttalelser frå vestlege statsleiarar gitt grunn til bekymring.

Både forsvarsministeren og utanriksministeren understrekar at mandatet for operasjonen er å beskytte sivile, ikkje bistå militære styrkar med regimeendring, og at Norge forholder seg strengt til det.

Det er viktig for å opprettholde et skille mellom sivile og militære mål. Men det er også viktig for framtidig, internasjonal oppslutning om å beskytte sivile. Kapres mandatet no til eit anna formål, gir vi Russland, Kina og andre kritikere rett og reduserer sjansen for en enighet om tiltak som kan beskytte sivile i framtida.

La meg vere tydelig på det: SV, Norge, det meste av verden ønsker regimeendring i Libya. Det er derfor det har blitt enighet om å opne sak mot Gadaffi frå den internasjonale straffedomstolen. Han er ein brutal leiar som utøver vald mot sitt eige folk og manglar legitimitet.

”Men politiske endringar må komme som et resultata av politiske prosesser i Libya, og det internasjonale samfunnets rolle må være å støtte opp om disse” som utenriksministeren sa.
Det er forskjell på det politiske målet, og hvilket mandat den militære operasjonen følger.

Det kanskje viktigaste budskapet i dag er at berre politiske prosesser kan gi varig fred og beskyttelse av menneskerettane i Libya. Diverre har forhandlingssinitiativ så langt ikkje ført fram. Det er viktig at slike initiativ held fram. Norge må arbeide aktivt for fredsinitiativ, under FN si leiing. der mellom anna Den afrikanske union og Den arabiske liga må spele sentrale rollar.

President, bakgrunnen for det som no skjer i Libya er dei folkelege demokratikreftenes frammars i regionen. Det var ein viktig grunn til min og SVs støtte. Vi må ikkje la folkelige krefter i andre land i stikken i skuggen av Libya. 

I Bahrain, Yemen og Syria har det skjedd dramatiske ting dei siste vekene. Noreg må verda må støtte dei folkelege demokratikreftene, vurderer sanskjonar der det er fornuftig og der det er støtte til dei. Den brutale sannheten er jo at vesten har latt diktatorar og regimer sitte i ro fordi stabilitet har vore viktigare enn demokrati regionen.

Tida er no inne for ei heilt anna vestleg tilnærming til regionen.

16 tanker på “Libya-innlegg

 1. Ser at du legger til grunn at Gaddafi sine slektningar har blitt angripne av NATO. Det er sansynleg at dette kun er ein del av Gaddafi sin propaganda. USA blei skulda for å ha drepe dottera hans i 1989. Ho jobbar i dag som lege i Tripoli.
  Det er ikkje bra viss SV blir lurt av propagandamaskineriet til Gaddafi. Han har heile tida vist at løgnene hans ikkje kjenner nokon grenser.

  Lik

 2. Hei Solhjell!
  2dager siden får vi å høre at NATO trenger få uker og så er Gaddafi og sitt hær nedkjempet. Din SV's og også Klassekampens overskrifter er bare tenkt for å slukne den truende interne oppsisjonen og frafall av velger og partimedlemmer. I august blir et nytt regime installert og det hva dere prøver blir i folkets hverdagsspråk kalt det å kødde noen.
  takk for denne elendige forsøk
  hilsen G.K.-F Spethmann

  Lik

 3. Du skjenket vel ikke kaffi helt til slutt til Frp mannen vel? ikke bra.Du virker ikke troverdig når du har et sånt flakkende blikk og blunker hele tiden.Dere i sv må gå ut av regjering onå.

  Lik

 4. Alle de positive tingene SV har faatt til i regjering havner paa en maate i skyggen av partiets opptreden i Libya-spoersmaalet. En gaar god for propaganda som ikke er mer troverdig enn den om masseoedeleggelsesvaapenene i forkant av Irak-krigen. Afrikas kanskje eneste fungerende velferdsstat blir bombet soender og sammen under vikarierende motiver, mens stoerre overgrep har funnet sted og finner sted i andre land.

  SV forsoeker aa selge bombingen overfor den samvittighetsfulle delen av befolkningen, men gjoer seg selv til syvende og sist til del av den samme krigs- og propagandamaskinen.

  Det er ikke lett aa gjoere retrett naar en har gaatt saa hoeyt ut og forsvart bombingen. Men SV-medlemmer paa grunnplanet som kan tenke mer fritt, uten hensyn til kariaere, reagerer paa det som naa skjer. I utgangspunktet skal en holde den politiske debatten fri for beskyldninger om vikarierende motiver osv. Men jeg tror at de aller fleste paa venstresiden som kan tenke "fritt" om dette spoersmaalet uten aa tenke paa aa miste ansikt, naa er enige om at denne krigen er et moralsk overtramp av dimensjoner.

  Hvor mange mennesker har blitt eller vil bli drept som en direkte foelge av bombingen av Libya (enten de er soldater som ikke har hatt mye annet valg enn aa bli med i haeren, eller folk som tror paa Gaddafi, eller sivile… de er alle mennesker)? Antakelig er det snakk om tusener.

  Hvor mange mennesker vil lide en for tidlig doed som foelge av oedeleggelsen av Libyas infrastruktur? Kanskje blir det snakk om hundretusener.

  Hvor mange menneskeliv kunne ha vaert reddet dersom de ressursene som blir brukt til bombingen av Libya i stedet ble brukt til aa vaksinere, gi mat til, utdanne folk i fattige land? Med tanke paa hvor dyr high-tech krigfoering er, og hvor lite som skal til for aa hjelpe folk i mange "lavkostland", kan det bli snakk om millioner dersom denne krigen drar ut.

  Hvor mye hat vil bli saadd i Nord-Afrika og Midt-Oesten, og i Libya, som foelge av denne krigen?

  Dette er toeffe moralske spoersmaal. Men store politikere kjennetegnes av aa at de er ikke foelger andres dagsorden, men er i stand til aa sette den selv, aa inneroemme feil. Gaar en bare litt bortenfor NATO-pressen vil en raskt se at denne krigen er imperialistisk i sitt vesen paa akkurat samme maate som Irak-krigen var det.

  Vi er mange som i utgangspunktet stoetter SV, men som synes at mangelen paa ryggrad i dette spoersmaalet er haarreisende. Men ledelsen vil jo ikke ha noen diskusjon om de dype moralske spoersmaalene rundt dette. Det holder med en SMS. Og bomber fra tusener av meters hoeyde. Ingenting sett, ingenting hoert.

  Lik

 5. Its like you read my mind! You seem to know so much about this, like you wrote the book in it or something. I think that you could do with some pics to drive the message home a bit, but other than that, this is great blog. A great read. I'll definitely be back.

  Lik

 6. En gaar god for propaganda som ikke er mer troverdig enn den om masseoedeleggelsesvaapenene i forkant av Irak-krigen. Afrikas kanskje eneste fungerende velferdsstat blir bombet soender og sammen under vikarierende motiver, mens stoerre overgrep har funnet sted og finner sted i andre land.

  Lik

 7. Tilbaketråkk: New loan insurance to help Russian exporters ? RT | Cheap Family Vacations

 8. Surfing around reddit.com I noticed your blog bookmarked I am assuming you book marked it yourself and wished to request if social bookmarking will get you a lot of visitors? I have been considering performing some bookmarking to get a couple of of my sites but was not certain if it will yield any positive outcomes. Thank you.

  Lik

 9. When you finish here article, you will have a clearly seen idea about being profitable online.Put simply, they understand the things that work and what doesn't. You can generate a substantial income from the net if you learn through the masters. http://chasecardcom.com

  Lik

 10. You have got ever heard in news reports or perhaps a check out in the magazines with regards to newly released Greater Court docket Judicial Analysis having to do with mis sold PPI, that the loan institutes were definitily requesting apart from implementing the foundations agreed by just FSA which had structured all of the at fault loan creditors toward pro-actively look at her prospects court records. http://www.barbiedressupgamesonline.org/

  Lik

 11. this is a great thing to know 'SVs landsmøte vedtok støtte til dei militære sidene av Norges bidrag til Libya under forutsetning av at FN-resolusjonens strenge mandat om å verne sivile vert etterlevd. Den siste tida har både angrepa på medlemmer av Gaddafi-familien og uttalelser frå vestlege statsleiarar gitt grunn til bekymring."..more power

  Lik

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s